Czytasz teraz
Makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym

Makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym

Kasia Potargana
Dzisiaj na obiad poleca się makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś za pan brat z kuchnią, myślę że sobie poradzisz.
Zrobiłam ją z myślą o mojej córce – wegetariance, która jeszcze nie wróciła ze szkoły, i nie wie jaka pyszna niespodzianka czeka w domku. Pozostali domownicy już próbowali i stwierdzili, że jest pyszna, mimo, że nie ma w niej mięsa. Co po niektórzy członkowie rodziny nie przepadają za brokułami, mimo to jedli z apetytem. Może więc okazać się, że taka zapiekanka jest sposobem, na przemycenie brokułów do diety osób, które na co dzień unikają warzyw na "br…"
A brokuły jeść warto.Znajduje się w nich mnóstwo witamin, oraz przeciwutleniaczy, dzięki czemu zalecane są profilaktyce rakowej. Duża zawartość żelaza chroni przed anemią. Wspomagają wzrok, regulują poziom cukru we krwi i … przedłużają młodość. Brokuły o tej porze warto kupować mrożone, ale jeśli czytasz ten przepis jesienią, oczywiście wykorzystaj świeżego brokuła.
W zapiekance znajdziesz też makaron jako źródło energii, oraz śmietanę i żółty ser jako źródła białka i wapnia, dlatego zapiekankę możesz potraktować jako pełno wartościowe danie dla twojej rodziny.
Do zapiekanki użyłam sera Edamskiego MSM Mońki, który jak dla mnie, świetnie pasuje do zapiekanek, a kupisz go w prawie każdym większym sklepie. Dla podkręcenia smaku dodałam czosnek, gałkę muszkatołową, oraz migdały, które świetnie się komponują z brokułami, a w tej "miękkiej" zapiekance, będą stanowiły chrupiący element zaskoczenia.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 d 40 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 d 1 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Zapiekanka z makaronem i brokułami w sosie

Składniki:

  • 1 opakowanie grubego makaronu (ja zrobiłam z rurek)
  • 1 opakowanie mrożonego brokuła (lub jeden świeży brokuł)
  • 200 g sera edamskiego MSM Mońki
  • 300 g śmietany
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

  • Makaron ugotuj w posolonej wodzie al' dente (2/3 łyżki soli)
  • Brokuły ugotuj w posolonej wodzie al'dente (2/3 łyżki soli) – jeśli używasz świeżego, należy go umyć i podzielić na różyczki przed gotowaniem
  • Wysmaruj dokładnie olejem naczynie żaroodporne
  • Ułóż pierwszą warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym
  • Na makaron połóż 1/2 brokułów i przykryj pozostałym makaronem
  • Na makaronie ułóż drugą część brokułów i posyp migdałami
  • Ser żółty pokrój w miarę drobno, lub zetrzyj na tartce, a następnie dodaj do śmietany
  • Powstający sos dopraw pozostałą solą ( 1/2 łyżeczki), gałką muszkatołową.
  • Czosnek obierz i wciśnij do sosu – dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt gęsty, możesz dodaj 1-2 łyżki wody
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
  • Zalej sosem makaron z brokułami i wstaw do nagrzanego piekarnika
  • Zapiekaj bez przykrycia ok 30-40 min, aż sos zacznie łapać zółto- brązowe plamki
Uwagi dodatkowe
Moja zapiekanka makaronowa z brokułem jest odpowiednia dla wegetarian, czyli nie zawiera mięsa. Jeśli jednak masz ochotę ją wzbogacić o mięso, proponuję abyś dodała jedną pierś kurczaka. Pierś należy umyć, pokroić w kostkę, lub paski , posolić, opruszyć pieprzem. Następnie rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż mięso. Usmażone kawałki kurczaka ułóż jako drugą warstwę od dołu (na makaronie). Dalej postępuj tak, jak w powyższym przepisie. 

Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu brokułowa zapiekanka. Będzie mi miło, jeśli wypróbujesz mój przepis i podzielisz się swoją opinią. 

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Zdecydowanie moje smaki 🙂

Kasia (Zufi.pl)

Uuu, chyba się z tobą Kasia podzielę moim przepisem na penne z kurczakiem i brokułem. Moje dzieciaki wsuwają aż miło.

Minimili

Ciekawy pomysł z tymi migdałami. Zwykle migdały kupuję, a potem wyrzucam, bo nie pamiętam, do czego chciałam dodać:-)


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x