Dzisiaj na obiad poleca się makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś za pan brat z kuchnią, myślę że sobie poradzisz. Zrobiłam ją z myślą o mojej córce – wegetariance, która jeszcze nie wróciła ze szkoły, i nie wie jaka pyszna niespodzianka czeka w domku. Pozostali domownicy już próbowali i stwierdzili, że jest pyszna, mimo, że nie ma w niej mięsa. Co po niektórzy członkowie rodziny nie przepadają za brokułami, mimo to jedli z apetytem. Może więc okazać się, że taka zapiekanka jest sposobem, na przemycenie brokułów do diety osób, które na co dzień unikają warzyw na "br…"A brokuły jeść warto.Znajduje się w nich mnóstwo witamin, oraz przeciwutleniaczy, dzięki czemu zalecane są profilaktyce rakowej. Duża zawartość żelaza chroni przed anemią. Wspomagają wzrok, regulują poziom cukru we krwi i … przedłużają młodość. Brokuły o tej porze warto kupować mrożone, ale jeśli czytasz ten przepis jesienią, oczywiście wykorzystaj świeżego brokuła.W zapiekance znajdziesz też makaron jako źródło energii, oraz śmietanę i żółty ser jako źródła białka i wapnia, dlatego zapiekankę możesz potraktować jako pełno wartościowe danie dla twojej rodziny. Do zapiekanki użyłam sera Edamskiego MSM Mońki, który jak dla mnie, świetnie pasuje do zapiekanek, a kupisz go w prawie każdym większym sklepie. Dla podkręcenia smaku dodałam czosnek, gałkę muszkatołową, oraz migdały, które świetnie się komponują z brokułami, a w tej "miękkiej" zapiekance, będą stanowiły chrupiący element zaskoczenia.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Mój przepis na:Zapiekanka z makaronem i brokułami w sosie
Składniki:
- 1 opakowanie grubego makaronu (ja zrobiłam z rurek)
- 1 opakowanie mrożonego brokuła (lub jeden świeży brokuł)
- 200 g sera edamskiego MSM Mońki
- 300 g śmietany 18%
- 1 garść płatków migdałowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj w posolonej wodzie al' dente (2/3 łyżki soli)
- Brokuły ugotuj w posolonej wodzie al'dente (2/3 łyżki soli) – jeśli używasz świeżego, należy go umyć i podzielić na różyczki przed gotowaniem
- Wysmaruj dokładnie olejem naczynie żaroodporne
- Ułóż pierwszą warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym
- Na makaron połóż 1/2 brokułów i przykryj pozostałym makaronem
- Na makaronie ułóż drugą część brokułów i posyp migdałami
- Ser żółty pokrój w miarę drobno, lub zetrzyj na tartce, a następnie dodaj do śmietany
- Powstający sos dopraw pozostałą solą ( 1/2 łyżeczki), gałką muszkatołową.
- Czosnek obierz i wciśnij do sosu – dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt gęsty, możesz dodaj 1-2 łyżki wody
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
- Zalej sosem makaron z brokułami i wstaw do nagrzanego piekarnika
- Zapiekaj bez przykrycia ok 30-40 min, aż sos zacznie łapać zółto- brązowe plamki
Moja zapiekanka makaronowa z brokułem jest odpowiednia dla wegetarian, czyli nie zawiera mięsa. Jeśli jednak masz ochotę ją wzbogacić o mięso, proponuję abyś dodała jedną pierś kurczaka. Pierś należy umyć, pokroić w kostkę, lub paski , posolić, opruszyć pieprzem. Następnie rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż mięso. Usmażone kawałki kurczaka ułóż jako drugą warstwę od dołu (na makaronie). Dalej postępuj tak, jak w powyższym przepisie.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu brokułowa zapiekanka. Będzie mi miło, jeśli wypróbujesz mój przepis i podzielisz się swoją opinią.
Zdecydowanie moje smaki 🙂
Dziękuję i … na zdrowie 😉
Uuu, chyba się z tobą Kasia podzielę moim przepisem na penne z kurczakiem i brokułem. Moje dzieciaki wsuwają aż miło.
Dawaj 😉
Ciekawy pomysł z tymi migdałami. Zwykle migdały kupuję, a potem wyrzucam, bo nie pamiętam, do czego chciałam dodać:-)
ha ha to teraz wiesz 😉 super jest sałatka z brokułów właśnie z prażonymi migdałami i czosnkiem 🙂
Jaka śmietana?
Mnie najbardziej odpowiada 18%. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już dodaję w przepisie 🙂