Małe ziarno o wielkiej mocy

Materiał zewnętrzny
4 komentarze

Kawa towarzyszy ludzkości od tysiącleci. Choć wśród niezliczonej rzeszy koneserów kawy znajdą się i tacy, których w zupełności zadowoli poranny kubek tzw. „zalewajki”, to jednak prawdziwą moc z kawy może wydobyć tylko dobrej jakości ekspres do parzenia kawy. Czym różnią się poszczególne typy ekspresów do kawy i który z nich wybrać?

Un cappuccino, per favore! Kawa po włosku, bez wychodzenia z domu

Kiedy plany podróżnicze trzeba odłożyć na później, jedynym z substytutów tych prawdziwych wypraw mogą być aromatyczne wyprawy kulinarne. Gdy mowa o kawie, z szeregu skojarzeń wysuwa się gwarna Italia ze wszędobylskim aromatem świeżo zmielonej kawy. Dzięki odpowiedniemu ekspresowi do parzenia kawy aromaty te możemy odtworzyć we własnej kuchni. Dla osób rozpoczynających przygodę z przygotowywaniem kawy w sposób wykraczający poza typową „zalewajkę”, idealną propozycją będzie ekspres przelewowy. Jego zaletą jest możliwość przygotowania jednorazowo większej ilości kawy i łatwość obsługi. Oferta ekspresów przelewowych jest bogata i nie zawiedzie tych, którzy poza funkcjonalnością doceniają ciekawy design. Na uwagę zasługują choćby składane ręcznie modele holenderskiej firmy Moccamaster dostępne w kilkunastu pięknych kolorach.

Espresso, cappuccino, macchiato, caffe latte, a może mocha?

Dla posiadaczy bardziej wysublimowanego podniebienia idealną propozycją będą ciśnieniowe ekspresy automatyczne lub te kolbowe. Te pierwsze charakteryzuje je pełna automatyka, która nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności baristycznych. Ekspresy automatyczne pozwalają przyrządzić wiele rodzajów naparu – od zwykłej „małej czarnej” po różnorodne kawy mleczne – w bardzo krótkim czasie. Ponadto informują użytkownika o konieczności odkamieniania i czyszczenia, a w dużej mierze same zajmują się tymi procesami. Chociaż automatyczny ekspres do parzenia kawy umożliwia przygotowanie kawy o nazwie espresso, to jednak wymarzonym urządzeniem dla miłośników tej klasycznej propozycji kawowej będzie ekspres kolbowy. Dzięki niemu przyjemność parzenia kawy można nieco wydłużyć i włożyć więcej serca w jej przyrządzanie.

A po pysznym obiedzie w restauracji… mała czarna

Ekspres kolbowy wymaga jednak pewnej wiedzy na temat procesu parzenia kawy, co rekompensuje rezultat w postaci idealnego espresso. Ekspresy te nie mają wbudowanych młynków, dlatego dodatkowo należy zaopatrzyć się w odpowiedni młynek do mielenia ziaren. To pozycja dla tych, których fascynuje sam proces tworzenia naparu i lubiących mieć na ten proces wpływ. Ekspres kolbowy pozwala bowiem dopasować do własnych preferencji parametry mające wpływ na ekstrakcję kawy. W tym zakresie można dowolnie eksperymentować i testować nowe warianty. Chociaż ekspres kolbowy automatycznie nie spienia mleka, przy jego użyciu można też wykonać idealne latte albo cappuccino. Niektóre ekspresy kolbowe posiadają nawet wbudowany, dodatkowy spieniacz do mleka. Wystarczy zatem wlać mleko do odpowiedniego, metalowego pojemnika oraz podłożyć pod dyszę, która zajmie się resztą procesu tworzenia pysznej, mlecznej pianki.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pełnia Smaków

Kawa to napój bogów, bez którego dzień jest stracony 😉

szpileczkiibabeczki

Ja jestem herbaciarą u mnie kawa może nie istnieć, chyba że do wypieków lub ciała 😉

Słodko Słodka

Ja kawy nie pijam, jedynie deserowe, ale mój mąż bez prawdziwej kawy rano się nie rusza 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności