Marmurkowy jabłecznik

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Marmurkowy jabłecznik z wilgotnym, rozpływającym się w ustach ciastem i ogromem jabłek jest tak pyszny, że nie raz usłyszysz prośbę o jego ponowne upieczenie.
Upiekłam go ostatnio dla mojej rodzinki i od tej pory wciąż dopominają się o powtórkę. Marmurkowy jabłecznik to ciasto dla miłośników szarlotki, którzy mają ochotę na nowe podejście do tego popularnego ciasta. Spróbuj, a zobaczysz, że jabłecznik, to nie tylko kruche ciasto i kruszonka.
Proporcje na marmurkowy jabłecznik podaję dla blaszki o wymiarach 25cm/25cm
Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godzina
30 min.
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Marmurkowy jabłecznik

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki dowolnego kisielu

Sposób wykonania:

Masa jabłkowa

  • Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umieść w naczyniu miksującym Thermomix, rozdrobij 15 sekund, obroty 5
  • Dodaj masło i cukier, smaż 10 minut, 120°, obroty 1,5
  • Dodaj kisiel, wymieszaj 1minuta, obroty2
  • Pozostaw do wystudzenia na min. 30 minut (mieszaj od czasu do czasu, szybciej ostygnie)

Marmurkowy jabłecznik

  • Załóż motylek, Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, 1 minuta, obroty 3,5
  • Zdejmij motylek. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, mleko. Ustaw 20sekund obroty 5
  • Odlej 2/3 ciasta do osobnego naczynia
  • Do naczynia miksującego wsyp kakao, wymieszaj 15 sekund, obroty5
  • Piekarnik rozgrzej do 180°
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
  • Na blaszkę wylej 2/3 białego ciasta
  • Na białe ciasto wylej całe ciasto kakaowe, przemieszaj delikatnie łyżką tworząc wzór ciągnąc łyżkę z jednego końca blaszki na drugi 2-3 razy
  • Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka i równomiernie rozprowadź
  • Na jabłka wyłóż pozostałą część białego ciasta i równomiernie rozprowadź
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok 1 godzinę (sprawdź patyczkiem, jak się będzie ciasto kleiło do patyczka, przedłuż czas pieczenie o kilka minut i znów sprawdź)
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem

Jeśli wykonasz przepis na: Marmurkowy jabłecznik, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także