Czytasz teraz
Mniej popularne przyprawy – zapomniane smaki kuchni polskiej

Mniej popularne przyprawy – zapomniane smaki kuchni polskiej

Avatar

Trudno wręcz wyobrazić sobie gotowanie bez aromatycznych przypraw. Jeśli jednak choć chwilę się nad tym zastanowimy, to tak naprawdę wielu z nas na co dzień używa głównie soli, pieprzu i oregano.

A przecież jest tak wiele mocno zróżnicowanych dodatków do potraw, dzięki którym nabierają one niezwykłego smaku. Niektóre z nich stosowali już nasi przodkowie w głębokim średniowieczu. Obecnie ponownie wracają do łask, coraz częściej pojawiając się na stołach.

Jakie przyprawy warto wprowadzić do wartościowej i zdrowej diety? Kilka pomysłów na to znajdziecie poniżej.

Międzykulturowość a bogactwo smaków

Obecnie teoretycznie mamy dostęp do olbrzymiej mnogości rozmaitych składników, o której nasi przodkowie w wielu przypadkach mogli tylko pomarzyć. Przyprawy z rozmaitych zakątków świata są wręcz na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko sprawdzić półkę w markecie albo odwiedzić na przykład sklep z przyprawami SklepAgnex.pl. Możliwości jest wiele, wystarczy z nich tylko umiejętnie skorzystać.

Istnieje wiele przypraw, po które naprawdę warto sięgnąć, gdyż oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, posiadają też szereg pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia i urody.

Co zatem powinno koniecznie trafić na nasze kuchenne półki z przyprawami?

Przyprawy znane od lat choć teraz nieco zapomniane

Ludzie mieszkający na terenie naszego kraju od stuleci wykorzystywali dary natury w kulinariach. Powszechnie sięgało się po rozmaite zioła, które łatwo było znaleźć na polach i w lasach. Pozwalały budować aromat potraw oraz wspierały w wielu przypadkach leczenie różnych chorób.

Sporo tych składników dobrze znamy do dziś, choć w ostatnim czasie ich wykorzystanie w kulinariach jest nieco mniejsze. Warto jednak do nich wrócić – dla smaku, aromatu i zdrowia.

Gorczyca – nie tylko do musztardy

Gorczycę zazwyczaj kojarzymy przede wszystkim z tym, że jest głównym składnikiem musztardy. To jednak nie jedyny sposób na wykorzystanie tej ciekawej i aromatycznej przyprawy. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs i dań z kapusty. Można użyć ją przy pieczeniu warzyw, a także jako składnik marynat do ogórków.

Przyprawa ta ma szereg właściwości leczniczych. Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, wspiera leczenie stanów zapalnych i łagodzi dolegliwości bólowe lub podrażnienie żołądka. Zawiera też spore ilości potasu, fosforu i wapnia.

Czarnuszka – niepozorna, mała i pyszna

Czarnuszka bywa wykorzystywana nie tylko jako ciekawa i aromatyczna przyprawa, ale również ozdoba ogrodu lub balkonu, a to za sprawą pięknych, błękitnych kwiatów.

W kuchni chętnie stosuje się ją jako dodatek do wypieków – na przykład domowego chleba lub bułek.

Czarnuszka działa rozkurczowo, ma działanie antybakteryjne oraz moczopędne. Potrafi być również wielkim wsparciem w problemach z trawieniem.

Jałowiec – kuchnia pachnąca lasem

Wbrew pozorom jałowiec to nie tylko składnik popularnego, wysokoprocentowego alkoholu. Bywa przydatny również w codziennym gotowaniu.

Idealnie nadaje się do dań mięsnych lub z kapusty i ziemniaków. Chętnie dodaje się go do sosów i marynat, co intensywnie podkreśla ich smak.

Jałowiec warto dodawać do dań ciężkostrawnych, pamiętając jednak, że powinny go unikać osoby z chorobami nerek.

Pokrzywa – nielubiana a pyszna

Dotknięcie pokrzywy potrafi być bardzo nieprzyjemne i powoduje bolesne podrażnienie skóry. Te niemiłe skojarzenia często sprawiają, że zapominamy o jej przydatności w kuchni.

Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, gulaszu lub dań mięsnych. Suszone liście pokrzywy z powodzeniem mogą zastąpić oregano lub bazylię.

Nie zapominajmy również o wielu właściwościach prozdrowotnych pokrzywy. Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, a także poprawia odporność, co może być bardzo korzystne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych przeziębień.

Aromaty zaklęte w przyprawach

Czasami wystarczy naprawdę niewiele, żeby nadać potrawie oryginalny, aromatyczny smak. Wiele idealnych składników mamy naprawdę na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko spojrzeć nieco dalej, poza solniczkę i pieprzniczkę, żeby czerpać pełnymi garściami z bogactw, które daje nam przyroda – dla smaku, zdrowia i urody.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

Jestem wielką fanką przypraw. Soli praktycznie nie używam, ale pieprz owszem.
U mnie zawsze jest kurkuma, imbir, papryka, chilli i praktycznie wszystkie te, które wymieniłaś.Nie wyobrażam sobie kuchni bez przypraw, ziół i dobrej oliwy.
Nie dosyć, że dodają smaku potrawom, to mają właściwości zdrowotne .
Pozdrawiam 🙂

Słodko Słodka

Od kiedy prowadzę bloga, co rusz wprowadzam jakieś nowe przyprawy, ciągle kombinuje ze smakami, natomiast moja teściowa używa tylko sól i pieprz…

Takietomile.pl

U nas na stałe gości czarnuszka 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
4
0
Napisz coś od Siebiex
()
x