Trudno wręcz wyobrazić sobie gotowanie bez aromatycznych przypraw. Jeśli jednak choć chwilę się nad tym zastanowimy, to tak naprawdę wielu z nas na co dzień używa głównie soli, pieprzu i oregano.
A przecież jest tak wiele mocno zróżnicowanych dodatków do potraw, dzięki którym nabierają one niezwykłego smaku. Niektóre z nich stosowali już nasi przodkowie w głębokim średniowieczu. Obecnie ponownie wracają do łask, coraz częściej pojawiając się na stołach.
Jakie przyprawy warto wprowadzić do wartościowej i zdrowej diety? Kilka pomysłów na to znajdziecie poniżej.
Międzykulturowość a bogactwo smaków
Obecnie teoretycznie mamy dostęp do olbrzymiej mnogości rozmaitych składników, o której nasi przodkowie w wielu przypadkach mogli tylko pomarzyć. Przyprawy z rozmaitych zakątków świata są wręcz na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko sprawdzić półkę w markecie albo odwiedzić na przykład sklep z przyprawami SklepAgnex.pl. Możliwości jest wiele, wystarczy z nich tylko umiejętnie skorzystać.
Istnieje wiele przypraw, po które naprawdę warto sięgnąć, gdyż oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, posiadają też szereg pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia i urody.
Co zatem powinno koniecznie trafić na nasze kuchenne półki z przyprawami?
Przyprawy znane od lat choć teraz nieco zapomniane
Ludzie mieszkający na terenie naszego kraju od stuleci wykorzystywali dary natury w kulinariach. Powszechnie sięgało się po rozmaite zioła, które łatwo było znaleźć na polach i w lasach. Pozwalały budować aromat potraw oraz wspierały w wielu przypadkach leczenie różnych chorób.
Sporo tych składników dobrze znamy do dziś, choć w ostatnim czasie ich wykorzystanie w kulinariach jest nieco mniejsze. Warto jednak do nich wrócić – dla smaku, aromatu i zdrowia.
Gorczyca – nie tylko do musztardy
Gorczycę zazwyczaj kojarzymy przede wszystkim z tym, że jest głównym składnikiem musztardy. To jednak nie jedyny sposób na wykorzystanie tej ciekawej i aromatycznej przyprawy. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs i dań z kapusty. Można użyć ją przy pieczeniu warzyw, a także jako składnik marynat do ogórków.
Przyprawa ta ma szereg właściwości leczniczych. Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, wspiera leczenie stanów zapalnych i łagodzi dolegliwości bólowe lub podrażnienie żołądka. Zawiera też spore ilości potasu, fosforu i wapnia.
Czarnuszka – niepozorna, mała i pyszna
Czarnuszka bywa wykorzystywana nie tylko jako ciekawa i aromatyczna przyprawa, ale również ozdoba ogrodu lub balkonu, a to za sprawą pięknych, błękitnych kwiatów.
W kuchni chętnie stosuje się ją jako dodatek do wypieków – na przykład domowego chleba lub bułek.
Czarnuszka działa rozkurczowo, ma działanie antybakteryjne oraz moczopędne. Potrafi być również wielkim wsparciem w problemach z trawieniem.
Jałowiec – kuchnia pachnąca lasem
Wbrew pozorom jałowiec to nie tylko składnik popularnego, wysokoprocentowego alkoholu. Bywa przydatny również w codziennym gotowaniu.
Idealnie nadaje się do dań mięsnych lub z kapusty i ziemniaków. Chętnie dodaje się go do sosów i marynat, co intensywnie podkreśla ich smak.
Jałowiec warto dodawać do dań ciężkostrawnych, pamiętając jednak, że powinny go unikać osoby z chorobami nerek.
Pokrzywa – nielubiana a pyszna
Dotknięcie pokrzywy potrafi być bardzo nieprzyjemne i powoduje bolesne podrażnienie skóry. Te niemiłe skojarzenia często sprawiają, że zapominamy o jej przydatności w kuchni.
Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, gulaszu lub dań mięsnych. Suszone liście pokrzywy z powodzeniem mogą zastąpić oregano lub bazylię.
Nie zapominajmy również o wielu właściwościach prozdrowotnych pokrzywy. Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, a także poprawia odporność, co może być bardzo korzystne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych przeziębień.
Aromaty zaklęte w przyprawach
Czasami wystarczy naprawdę niewiele, żeby nadać potrawie oryginalny, aromatyczny smak. Wiele idealnych składników mamy naprawdę na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko spojrzeć nieco dalej, poza solniczkę i pieprzniczkę, żeby czerpać pełnymi garściami z bogactw, które daje nam przyroda – dla smaku, zdrowia i urody.