Myśli Potarganej

Mój sprawdzony przepis na pączki z marmoladą

Jak tłusty czwartek, to pączki z marmoladą muszą być. Jak szaleć to szaleć. Zrobimy furę pączków, tak by mieć co wspominać cały rok i z czego się odchudzać. Bo tak po szczerości, u nas pączki jada się właściwie tylko na tłusty czwartek.
Pączki z tego przepisu wychodzą pulchne i leciutkie. I nawet nie takie tłuste. Następnego dnia zachowują swoją lekkość i puszystość.
Jak zwykle podaję przepis tradycyjny i Thermomixowy. Szczerze mówiąc, ja już nie mam cierpliwości wyrabiać ciasto tradycyjnie, dlatego strasznie się cieszę z mojego Miksia, który wyrabia mi ciasto w kilka minut, a na dodatek sam się potem myje. Tak pączki to ja mogę robić. Bo ciasto na pączki musi być wyjątkowo dobrze wyrobione i napowietrzone. Inaczej pączki wychodzą gniotowate i ciężkie. Jeśli więc nie posiadasz TM, przygotuj się na długotrwałe prace ręczne. 20 – 30 minut, jak nic.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 hour 30 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas całkowity: 1 hour 35 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Mój sprawdzony przepis na pączki z marmoladą

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki
  • 50 5 świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 200 g mleka (ciepłego, nie gorącego)
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu, lub rumu
  • 250 g marmolady
  • 1-1,5 litra oleju (do smażenia)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (do posypania)

Sposób wykonania:

  • W niedużej misce wymieszaj ok 6 łyżek mąki, mleko, drożdże i cukier . Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 5-10 minut
  • Roztop masło na patelni, lub w małym garnuszku – nie dopuść do wrzenia, ma być po prostu ciekłe
  • Do dużej miski przesiej mąkę, zostawiając 1-2 łyżki do posypania stolnicy
  • Dodaj rozczyn, oraz roztopione masło
  • Dodaj szczyptę soli tak, by nie stykała się bezpośrednio z drożdżami
  • Ciasto dobrze wyrób ręką, aby się napowietrzyło – ok 20 minut
  • Pod koniec wyrabiania dodaj spirytus/rum
  • Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut
  • Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj na placek ok 2-3 cm grubości
  • Szklanką zanurzaną w mące wycinaj krążki (nie będzie się ciasto kleiło do szklanki)
  • W głębokiej patelni, lub dużym garnku mocno rozgrzej olej. Oleju powinno być ok 4-5 cm wysokości
  • Krążki ciasta wkładaj na gorący olej, zmniejsz nieco ogień. Zbyt duży ogień sprawi, że pączki szybko zbrązowieją na zewnątrz, a w środku będą surowe
  • Smaż pączki na średnim ogniu po ok 2-2,5 minuty z każdej strony, na brązowy kolor
  • Łyżką cedzakową wyjmuj usmażone pączki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby oddały doń większość tłuszczu
  • Przestudzone pączki napełnij marmoladą używając szprycy, lub rękawa cukierniczego
  • Wystudzone pączki posyp cukrem pudrem

Jeśli wykonasz przepis na: Mój sprawdzony przepis na pączki z marmoladą, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Przepis na Thermomix

  • Do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj drożdże, żółtka, mleko, masło pokrojone na kawałki. Ustaw 1,5 min , temperaturę 38 st C, obroty 5
  • Dodaj mąkę i sól. Ustaw tryb wyrabiania ciasta 2 minuty
  • Dodaj siprytus/rum ustaw tryb wyrabiania ciasta 1 minuta
  • Przełóż ciasto do dużej miski odstaw do wyrośnięcia na ok 30
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
  • Jeśli nie masz w domu cukru pudru, zrób go w TM. Umyj i osusz naczynie miksujące, wsyp cukier, ustaw 25 sekund, obroty 10

Miłego pączkowania.

--- R E K L A M A ---

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę puść go dalej. Będzie mi również miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Pączki love pod każdą postacią 🙂 Dobrze, że to już jutro tłusty czwartek, bo Michał mnie z domu pogna 😉 Cudne pączuchy Ci wyszły, ale z taki sprzętem to nie mogło być inaczej 🙂5 stars

DomologiaStosowana.PL

Mniam! Tłusty czwartek to jedno z najlepszych świąt w kalendarzu! Uwielbiam! 🙂

Gotuj z Thermomix

Sprawdź jakie gotowanie
może być łatwe, szybkie
i przyjemne

— REKLAMA —
logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniCztery łapy BudyniaTwojeCentrum.pl