Mój sprawdzony przepis na pączki z marmoladą
Składniki:
- 500 g pszennej mąki
- 50 5 świeżych drożdży
- 100 g masła
- 200 g mleka (ciepłego, nie gorącego)
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu, lub rumu
- 250 g marmolady
- 1-1,5 litra oleju (do smażenia)
- 1/2 szklanki cukru pudru (do posypania)
Sposób wykonania:
- W niedużej misce wymieszaj ok 6 łyżek mąki, mleko, drożdże i cukier . Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 5-10 minut
- Roztop masło na patelni, lub w małym garnuszku – nie dopuść do wrzenia, ma być po prostu ciekłe
- Do dużej miski przesiej mąkę, zostawiając 1-2 łyżki do posypania stolnicy
- Dodaj rozczyn, oraz roztopione masło
- Dodaj szczyptę soli tak, by nie stykała się bezpośrednio z drożdżami
- Ciasto dobrze wyrób ręką, aby się napowietrzyło – ok 20 minut
- Pod koniec wyrabiania dodaj spirytus/rum
- Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut
- Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj na placek ok 2-3 cm grubości
- Szklanką zanurzaną w mące wycinaj krążki (nie będzie się ciasto kleiło do szklanki)
- W głębokiej patelni, lub dużym garnku mocno rozgrzej olej. Oleju powinno być ok 4-5 cm wysokości
- Krążki ciasta wkładaj na gorący olej, zmniejsz nieco ogień. Zbyt duży ogień sprawi, że pączki szybko zbrązowieją na zewnątrz, a w środku będą surowe
- Smaż pączki na średnim ogniu po ok 2-2,5 minuty z każdej strony, na brązowy kolor
- Łyżką cedzakową wyjmuj usmażone pączki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby oddały doń większość tłuszczu
- Przestudzone pączki napełnij marmoladą używając szprycy, lub rękawa cukierniczego
- Wystudzone pączki posyp cukrem pudrem
Jeśli wykonasz przepis na: Mój sprawdzony przepis na pączki z marmoladą, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Przepis na Thermomix
- Do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj drożdże, żółtka, mleko, masło pokrojone na kawałki. Ustaw 1,5 min , temperaturę 38 st C, obroty 5
- Dodaj mąkę i sól. Ustaw tryb wyrabiania ciasta 2 minuty
- Dodaj siprytus/rum ustaw tryb wyrabiania ciasta 1 minuta
- Przełóż ciasto do dużej miski odstaw do wyrośnięcia na ok 30
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
- Jeśli nie masz w domu cukru pudru, zrób go w TM. Umyj i osusz naczynie miksujące, wsyp cukier, ustaw 25 sekund, obroty 10

Miłego pączkowania.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę puść go dalej. Będzie mi również miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.