Mój sprawdzony przepis na pączki z marmoladą

Kasia Potargana
4 komentarze
Jak tłusty czwartek, to pączki z marmoladą muszą być. Jak szaleć to szaleć. Zrobimy furę pączków, tak by mieć co wspominać cały rok i z czego się odchudzać. Bo tak po szczerości, u nas pączki jada się właściwie tylko na tłusty czwartek.
Pączki z tego przepisu wychodzą pulchne i leciutkie. I nawet nie takie tłuste. Następnego dnia zachowują swoją lekkość i puszystość.
Jak zwykle podaję przepis tradycyjny i Thermomixowy. Szczerze mówiąc, ja już nie mam cierpliwości wyrabiać ciasto tradycyjnie, dlatego strasznie się cieszę z mojego Miksia, który wyrabia mi ciasto w kilka minut, a na dodatek sam się potem myje. Tak pączki to ja mogę robić. Bo ciasto na pączki musi być wyjątkowo dobrze wyrobione i napowietrzone. Inaczej pączki wychodzą gniotowate i ciężkie. Jeśli więc nie posiadasz TM, przygotuj się na długotrwałe prace ręczne. 20 – 30 minut, jak nic.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz. 30 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas całkowity: 1 godz. 35 min.
Mój przepis na:

Mój sprawdzony przepis na pączki z marmoladą

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki
  • 50 5 świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 200 g mleka (ciepłego, nie gorącego)
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu, lub rumu
  • 250 g marmolady
  • 1-1,5 litra oleju (do smażenia)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (do posypania)

Sposób wykonania:

  • W niedużej misce wymieszaj ok 6 łyżek mąki, mleko, drożdże i cukier . Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 5-10 minut
  • Roztop masło na patelni, lub w małym garnuszku – nie dopuść do wrzenia, ma być po prostu ciekłe
  • Do dużej miski przesiej mąkę, zostawiając 1-2 łyżki do posypania stolnicy
  • Dodaj rozczyn, oraz roztopione masło
  • Dodaj szczyptę soli tak, by nie stykała się bezpośrednio z drożdżami
  • Ciasto dobrze wyrób ręką, aby się napowietrzyło – ok 20 minut
  • Pod koniec wyrabiania dodaj spirytus/rum
  • Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut
  • Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj na placek ok 2-3 cm grubości
  • Szklanką zanurzaną w mące wycinaj krążki (nie będzie się ciasto kleiło do szklanki)
  • W głębokiej patelni, lub dużym garnku mocno rozgrzej olej. Oleju powinno być ok 4-5 cm wysokości
  • Krążki ciasta wkładaj na gorący olej, zmniejsz nieco ogień. Zbyt duży ogień sprawi, że pączki szybko zbrązowieją na zewnątrz, a w środku będą surowe
  • Smaż pączki na średnim ogniu po ok 2-2,5 minuty z każdej strony, na brązowy kolor
  • Łyżką cedzakową wyjmuj usmażone pączki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby oddały doń większość tłuszczu
  • Przestudzone pączki napełnij marmoladą używając szprycy, lub rękawa cukierniczego
  • Wystudzone pączki posyp cukrem pudrem

Przepis na Thermomix

  • Do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj drożdże, żółtka, mleko, masło pokrojone na kawałki. Ustaw 1,5 min , temperaturę 38 st C, obroty 5
  • Dodaj mąkę i sól. Ustaw tryb wyrabiania ciasta 2 minuty
  • Dodaj siprytus/rum ustaw tryb wyrabiania ciasta 1 minuta
  • Przełóż ciasto do dużej miski odstaw do wyrośnięcia na ok 30
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
  • Jeśli nie masz w domu cukru pudru, zrób go w TM. Umyj i osusz naczynie miksujące, wsyp cukier, ustaw 25 sekund, obroty 10

Miłego pączkowania.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę puść go dalej. Będzie mi również miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Pączki love pod każdą postacią 🙂 Dobrze, że to już jutro tłusty czwartek, bo Michał mnie z domu pogna 😉 Cudne pączuchy Ci wyszły, ale z taki sprzętem to nie mogło być inaczej 🙂5 stars

DomologiaStosowana.PL

Mniam! Tłusty czwartek to jedno z najlepszych świąt w kalendarzu! Uwielbiam! 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności