Murzynek z całymi gruszkami

Kasia Potargana
2 komentarze
Murzynek z całymi gruszkami jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jednocześnie zachwyca swoją urodą, a gruszki świetnie komponują się z czekoladowym smakiem ciasta.
Autorem przepisu jest Karol z Kosą po patelni. U niego znajdziecie murzynek z gruszkami, choć nie do końca w takiej postaci. Z tym przepisem idziemy dalej, aby ciasto nie tylko smakowało, ale też ciekawie wyglądało.
Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Murzynek z całymi gruszkami

Składniki:

  • 7-8 szt gruszek (dojrzałe,lecz nie zbyt miękkie, raczej nie Klapsy)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka (może być woda)
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

  • Obierz gruszki pozostawiając ogonki. Ostrym, małym nożykiem wyjmij gniazda nasienne "wchodząc" od dołu gruszki po jej szerszej stronie
  • W kubeczku połącz kakao z mlekiem (wodą)
  • W małym rondelku, na małym ogniu, rozpuść margarynę, a następnie dodaj do niej cukier i mleko z kakao, cały czas mieszając poczekaj aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
  • Wbij jajka do miski i je zmiksuj na puszysta masę.
  • Nadal miksując dodaj do jajek 3/4 przestudzonej, czekoladowej masy.
  • Nie przerywając miksowania dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon – ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki
  • Tortownicę 24-26 cm wysmaruj margaryną, lub masłem.
  • Wylej ciasto na spód ok 0,5 cm. Układaj gruszki pionowo, po okręgu, oblewając, a właściwie okładając je równomiernie dookoła pozostałym ciastem
  • Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy się upiekło. Odstaw do przestygnięcia.
  • Na przestudzone ciasto wylej pozostałą część czekoladowej masy omijając gruszki. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i stężenia polewy czekoladowej

Murzynek z całymi gruszkami przygotowany w Thermomix

 
  • Obierz gruszki jak wyżej
  • Do naczynia miksującego włóż motylek, wbij jajka, ustaw 1 minutę / obroty 3,5, przełóż jajka do innego naczynia
  • W naczyniu miksującym umieść margarynę, mleko, cukier i kakao, ustaw 8 minut / 70 stopni / obroty 3
  • Odłóż 1/3 kakaowej masy do osobnego naczynia
  • Do naczynia miksującego dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ustaw 1 minuta / obroty 4,5
  • Dodaj zmiksowane jajka, ustaw 30 sek / obroty 4,5
  • Na wysmarowaną masłem, lub margaryną tortownicę wyłóż trochę ciasta, ustaw na nim pionowo gruszki, a następnie obłóż doły gruszek ciastem, wykładając resztę ciasta na tortownicę
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do suchego patyczka ok. 50 min.
  • Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu. polej ciasto pozostałą czekoladą omijając gruszki
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Uwielbiam połączenie gruszek i czekolady 🙂

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.