Murzynek z całymi gruszkami
Składniki:
- 7-8 szt gruszek (dojrzałe,lecz nie zbyt miękkie, raczej nie Klapsy)
- 2 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka (może być woda)
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
- Obierz gruszki pozostawiając ogonki. Ostrym, małym nożykiem wyjmij gniazda nasienne "wchodząc" od dołu gruszki po jej szerszej stronie
- W kubeczku połącz kakao z mlekiem (wodą)
- W małym rondelku, na małym ogniu, rozpuść margarynę, a następnie dodaj do niej cukier i mleko z kakao, cały czas mieszając poczekaj aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
- Wbij jajka do miski i je zmiksuj na puszysta masę.
- Nadal miksując dodaj do jajek 3/4 przestudzonej, czekoladowej masy.
- Nie przerywając miksowania dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon – ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki
- Tortownicę 24-26 cm wysmaruj margaryną, lub masłem.
- Wylej ciasto na spód ok 0,5 cm. Układaj gruszki pionowo, po okręgu, oblewając, a właściwie okładając je równomiernie dookoła pozostałym ciastem
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy się upiekło. Odstaw do przestygnięcia.
- Na przestudzone ciasto wylej pozostałą część czekoladowej masy omijając gruszki. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i stężenia polewy czekoladowej
Murzynek z całymi gruszkami przygotowany w Thermomix
- Obierz gruszki jak wyżej
- Do naczynia miksującego włóż motylek, wbij jajka, ustaw 1 minutę / obroty 3,5, przełóż jajka do innego naczynia
- W naczyniu miksującym umieść margarynę, mleko, cukier i kakao, ustaw 8 minut / 70 stopni / obroty 3
- Odłóż 1/3 kakaowej masy do osobnego naczynia
- Do naczynia miksującego dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ustaw 1 minuta / obroty 4,5
- Dodaj zmiksowane jajka, ustaw 30 sek / obroty 4,5
- Na wysmarowaną masłem, lub margaryną tortownicę wyłóż trochę ciasta, ustaw na nim pionowo gruszki, a następnie obłóż doły gruszek ciastem, wykładając resztę ciasta na tortownicę
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do suchego patyczka ok. 50 min.
- Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu. polej ciasto pozostałą czekoladą omijając gruszki
Jeśli wykonasz przepis na: Murzynek z całymi gruszkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255