Murzynek z dżemem śliwkowym

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Przepis na murzynka  znalazłam na blogu Kosą po patelni . Zmodyfikowałam go nieco dodając dżem śliwkowy własnej roboty i wyszło jeszcze pyszniejsze  ciacho niż na blogu. Jest to bardzo łatwe i szybkie ciasto, takie wiecie, gdy bardzo chce nam się czegoś słodkiego, a w domu zabrakło ciastek. Oczywiście, tak jak pisał Karol u siebie, surowe już kusi i o mały włos nie byłoby co upiec, tyle łakomczuchów chciało go „tylko spróbować”.

Składniki:

  • 1 opakowanie margaryny do pieczenia 250 g
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem śliwkowy

Wykonanie

  • Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na minimalny i dodajemy kakao rozpuszczone w wodzie. Mieszamy co jakiś czas i gotujemy ok. 7-10 min. aż masa nieco zgęstnieje. Studzimy.
  • Odlewamy 1/3 szklanki masy na polewę.
  • W misce ubijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i masę kakaową. Całość dokładnie miksujemy. Możemy dodać do masy rodzynki i bakalie.
  • Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni, 40 minut.
  • Po wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż, smarujemy dżemem i składamy z powrotem
  • Na koniec oblewamy ciasto polewą czekoladową, czekamy aż polewa stężeje i podajemy z herbatką, lub kawką.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także