Myśli Potarganej

Najlepsze pomysły na naleśniki – zobacz, które wybrać

Naleśniki to jedne z najbardziej popularnych dań na słodko w Polsce. Przepisy na naleśniki są bardzo różnorodne, a więc nie ma mowy o nudnych i monotonnych daniach. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić naleśniki z serem, ze szpinakiem albo z dżemem? Najpierw wypróbować musisz sprawdzone pomysły na ciasto na naleśniki. Przekonaj się, że smażenie naleśników wcale nie jest takie skomplikowane!

--- R E K L A M A ---

Sprawdzone pomysły na naleśniki – wybierz najlepszy z nich!

Przepis na proste ciasto na naleśniki

Jeżeli jeszcze nie nauczyłeś się robić idealnych naleśników, ten przepis z całą pewnością ułatwi nowe wyzwanie kulinarne. Poniżej znajduje się lista niezbędnych składników spożywczych, za pomocą których usmażysz przepyszne, delikatne ciasto na naleśniki.

Lista składników:

  • 375 g mąki pszennej
  • 250 ml wody niegazowanej
  • 125 ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  1. Wsyp mąkę do miski, a następnie dodaj do niej mleko, wodę, jajka, olej, cukier i sól.
  2. Zmieszaj całość na gładką, jednolitą masę. Odstaw ciasto na ok. 15-20 minut.
  3. Za pomocą oleju rozgrzej patelnię do naleśników, a później wylej na nią ciasto z miski – tak, aby pokryło całą powierzchnię patelni. Smaż kolejno naleśniki po 2-3 minuty z obu stron. Jeżeli nie chcesz, aby się przypaliły, możesz smażyć naleśniki pod przykrywką.

Więcej pomysłów na to, jak zrobić idealne ciasto na pyszne i pożywne naleśniki, znajdziesz w przepisach na naleśniki.

Naleśniki z serem – sprawdzony przepis

Są to jedne z najbardziej popularnych naleśników smażonych w Polsce. Naleśniki z serem możesz podawać na słodko zarówno na deser, jak i smaczną kolację. Danie najlepiej smakuje podawane na ciepło, choć nie brakuje wielbicieli jedzenia tej potrawy na zimno. Zobacz, jak łatwo przyrządzić można naleśniki z serem.

Lista składników:

  1. a) ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej rzepakowy
  • sól
  1. b) farsz:
  • 350 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru białego lub trzcinowego
  1. Najpierw zajmij się farszem. Rozgnieć twaróg widelcem i zmieszaj go z jogurtem naturalnym, cukrem białym / trzcinowym oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Odstaw, aby składniki mogły się przegryźć.
  2. Teraz zabierz się za naleśniki. W tym celu oddziel białka od żółtek. Zmieszaj mąkę z budyniem waniliowym oraz waniliowym cukrem. Następnie dodaj do mieszanki oddzielone żółtka. Do całości powoli wlewaj mleko i wymieszaj je energicznie z resztą składników.
  3. W tym przepisie naleśniki powinny wyjść nieco pulchniejsze. Białka ubij zatem z odrobiną soli tak, aby utworzyła się gęsta piana. Wmieszaj ją do przygotowanego ciasta na naleśniki.
  4. Rozgrzej patelnię olejem rzepakowym. Ciasto na naleśniki wlewaj tak, aby rozlało się równo po całej patelni. Smaż z obu stron po ok. 2-3 minuty do momentu, aż naleśnik ładnie się zarumieni.
  5. Wypełnij naleśniki farszem serowym, a następnie poskładaj w trójkąty lub zwiń w rulony. Podawaj na ciepło.

Jak zrobić naleśniki? Sprawdź najlepsze przepisy na naleśniki

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Naleśniki podawać można nie tylko na słodko, ale również w formie słonej. Jeżeli lubisz naleśniki wytrawne, warto wypróbować przepis na te ze szpinakiem i serem feta. Szukasz nietuzinkowego pomysłu na obiad dla wieloosobowej rodziny? Słone naleśniki zaspokoją głód nawet największego łakomczucha! Są smaczne, sycące i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Lista składników:

  1. a) ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 1 duże jajko
  • sól
  • olej rzepakowy
  1. b) farsz:
  • 250 g sera feta
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  1. Do dużego naczynia wlej mleko i powoli dodawaj do niego mąkę. Dokładnie zmiksuj całość tak, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Dodaj do mąki i mleka jedno jajko, a następnie wodę, odrobinę soli i łyżkę oleju. Nie przestawaj miksować. Po co olej na tym etapie? Ano po to, aby nie dodawać go za każdym wylewaniem nowej porcji ciasta na patelnię.
  3. Wlewaj ciasto za pomocą chochli. Przewracaj usmażone naleśniki z każdej strony, gdy ładnie się zarumienią.
  4. Rozgrzej drugą patelnię za pomocą oliwy z oliwek. Wrzuć na nią mrożony szpinak i smaż do momentu, aż się całkowicie rozmrozi.
  5. Przełóż szpinak do osobnego garnka. Dodaj do niego łyżeczkę masła oraz czosnek, który wcześniej przeciśnięty zostanie przez praskę. Dokładnie zmieszaj całość. Dodaj do farszu szczyptę oregano.
  6. Pokrój ser feta w kostkę i dorzuć go do szpinakowego farszu. Zmieszaj i dopraw do smaku. Pamiętaj o tym, że feta jest słona – nie przesadzaj więc z ilością soli.
  7. Farsz nakładaj na usmażone po kolei naleśniki. Możesz zwijać je w rulony albo składać w koperty. Naleśniki ze szpinakiem i fetą najlepiej smakują podane na ciepło.

Naleśniki z dżemem truskawkowym – coś, co polubią dzieci!

Naleśniki z dżemem truskawkowym są bardzo łatwe w przygotowaniu. Są również bardzo słodkie i smaczne, więc z pewnością rozsmakują się w nich zwłaszcza najmłodsi. Dżem truskawkowy można oczywiście zastąpić również zupełnie innym dżemem – w zależności od tego, który smak dżemu preferują dzieci.

Lista składników:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 500 g mąki
  • 1 średnie jajko
  • olej rzepakowy
  • sól
  • dżem truskawkowy 100%
  • cukier puder
  1. Zmieszaj mąkę z mlekiem, jajkiem oraz solą. Zrób ze składników jednolitą, gładką masę.
  2. Powoli dodawaj wodę, nie przestając miksować. Dodaj też 3 łyżki oleju rzepakowego, a następnie zmieszaj całość.
  3. Rozgrzej patelnię, wlewając na nią niewielką ilość oleju. Za pomocą chochelki małymi porcjami wlewaj ciasto na patelnię. Smaż do momentu, aż naleśniki zarumienią się z każdej strony.
  4. Ciepłe naleśniki posmaruj dżemem truskawkowym 100% z owoców. Możesz je również posypać cukrem pudrem, żeby dzieci miały jeszcze większą frajdę z jedzenia. Tak przygotowane naleśniki smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzanna

Jeśli chodzi o mnie – naleśniki zawsze i w każdej postaci. Uwielbiam!

Kasia Potargana

Naleśniki rządzą 😉

Gosia

Naleśniki zawsze, wszędzie i w każdej postaci! 🙂

Kasia Potargana

też tak uważam 🙂

Słodko Słodka

My lubimy naleśniki pod każdą postacią 🙂

Kasia Potargana

Ciekawe Asiu, czy ktoś nie lubi?

Gotuj z Thermomix

Sprawdź jakie gotowanie
może być łatwe, szybkie
i przyjemne

— REKLAMA —
logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniCztery łapy BudyniaTwojeCentrum.pl