Naleśniki to jedne z najbardziej popularnych dań na słodko w Polsce. Przepisy na naleśniki są bardzo różnorodne, a więc nie ma mowy o nudnych i monotonnych daniach. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić naleśniki z serem, ze szpinakiem albo z dżemem? Najpierw wypróbować musisz sprawdzone pomysły na ciasto na naleśniki. Przekonaj się, że smażenie naleśników wcale nie jest takie skomplikowane!
Sprawdzone pomysły na naleśniki – wybierz najlepszy z nich!
Przepis na proste ciasto na naleśniki
Jeżeli jeszcze nie nauczyłeś się robić idealnych naleśników, ten przepis z całą pewnością ułatwi nowe wyzwanie kulinarne. Poniżej znajduje się lista niezbędnych składników spożywczych, za pomocą których usmażysz przepyszne, delikatne ciasto na naleśniki.
Lista składników:
- 375 g mąki pszennej
- 250 ml wody niegazowanej
- 125 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- sól
- Wsyp mąkę do miski, a następnie dodaj do niej mleko, wodę, jajka, olej, cukier i sól.
- Zmieszaj całość na gładką, jednolitą masę. Odstaw ciasto na ok. 15-20 minut.
- Za pomocą oleju rozgrzej patelnię do naleśników, a później wylej na nią ciasto z miski – tak, aby pokryło całą powierzchnię patelni. Smaż kolejno naleśniki po 2-3 minuty z obu stron. Jeżeli nie chcesz, aby się przypaliły, możesz smażyć naleśniki pod przykrywką.
Więcej pomysłów na to, jak zrobić idealne ciasto na pyszne i pożywne naleśniki, znajdziesz w przepisach na naleśniki.
Naleśniki z serem – sprawdzony przepis
Są to jedne z najbardziej popularnych naleśników smażonych w Polsce. Naleśniki z serem możesz podawać na słodko zarówno na deser, jak i smaczną kolację. Danie najlepiej smakuje podawane na ciepło, choć nie brakuje wielbicieli jedzenia tej potrawy na zimno. Zobacz, jak łatwo przyrządzić można naleśniki z serem.
Lista składników:
- a) ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej rzepakowy
- sól
- b) farsz:
- 350 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru białego lub trzcinowego
- Najpierw zajmij się farszem. Rozgnieć twaróg widelcem i zmieszaj go z jogurtem naturalnym, cukrem białym / trzcinowym oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Odstaw, aby składniki mogły się przegryźć.
- Teraz zabierz się za naleśniki. W tym celu oddziel białka od żółtek. Zmieszaj mąkę z budyniem waniliowym oraz waniliowym cukrem. Następnie dodaj do mieszanki oddzielone żółtka. Do całości powoli wlewaj mleko i wymieszaj je energicznie z resztą składników.
- W tym przepisie naleśniki powinny wyjść nieco pulchniejsze. Białka ubij zatem z odrobiną soli tak, aby utworzyła się gęsta piana. Wmieszaj ją do przygotowanego ciasta na naleśniki.
- Rozgrzej patelnię olejem rzepakowym. Ciasto na naleśniki wlewaj tak, aby rozlało się równo po całej patelni. Smaż z obu stron po ok. 2-3 minuty do momentu, aż naleśnik ładnie się zarumieni.
- Wypełnij naleśniki farszem serowym, a następnie poskładaj w trójkąty lub zwiń w rulony. Podawaj na ciepło.
Jak zrobić naleśniki? Sprawdź najlepsze przepisy na naleśniki
Naleśniki wytrawne ze szpinakiem
Naleśniki podawać można nie tylko na słodko, ale również w formie słonej. Jeżeli lubisz naleśniki wytrawne, warto wypróbować przepis na te ze szpinakiem i serem feta. Szukasz nietuzinkowego pomysłu na obiad dla wieloosobowej rodziny? Słone naleśniki zaspokoją głód nawet największego łakomczucha! Są smaczne, sycące i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Lista składników:
- a) ciasto:
- 250 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml wody
- 1 duże jajko
- sól
- olej rzepakowy
- b) farsz:
- 250 g sera feta
- 2 średnie ząbki czosnku
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- oregano
- oliwa z oliwek
- Do dużego naczynia wlej mleko i powoli dodawaj do niego mąkę. Dokładnie zmiksuj całość tak, aby nie zrobiły się grudki.
- Dodaj do mąki i mleka jedno jajko, a następnie wodę, odrobinę soli i łyżkę oleju. Nie przestawaj miksować. Po co olej na tym etapie? Ano po to, aby nie dodawać go za każdym wylewaniem nowej porcji ciasta na patelnię.
- Wlewaj ciasto za pomocą chochli. Przewracaj usmażone naleśniki z każdej strony, gdy ładnie się zarumienią.
- Rozgrzej drugą patelnię za pomocą oliwy z oliwek. Wrzuć na nią mrożony szpinak i smaż do momentu, aż się całkowicie rozmrozi.
- Przełóż szpinak do osobnego garnka. Dodaj do niego łyżeczkę masła oraz czosnek, który wcześniej przeciśnięty zostanie przez praskę. Dokładnie zmieszaj całość. Dodaj do farszu szczyptę oregano.
- Pokrój ser feta w kostkę i dorzuć go do szpinakowego farszu. Zmieszaj i dopraw do smaku. Pamiętaj o tym, że feta jest słona – nie przesadzaj więc z ilością soli.
- Farsz nakładaj na usmażone po kolei naleśniki. Możesz zwijać je w rulony albo składać w koperty. Naleśniki ze szpinakiem i fetą najlepiej smakują podane na ciepło.
Naleśniki z dżemem truskawkowym – coś, co polubią dzieci!
Naleśniki z dżemem truskawkowym są bardzo łatwe w przygotowaniu. Są również bardzo słodkie i smaczne, więc z pewnością rozsmakują się w nich zwłaszcza najmłodsi. Dżem truskawkowy można oczywiście zastąpić również zupełnie innym dżemem – w zależności od tego, który smak dżemu preferują dzieci.
Lista składników:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 500 g mąki
- 1 średnie jajko
- olej rzepakowy
- sól
- dżem truskawkowy 100%
- cukier puder
- Zmieszaj mąkę z mlekiem, jajkiem oraz solą. Zrób ze składników jednolitą, gładką masę.
- Powoli dodawaj wodę, nie przestając miksować. Dodaj też 3 łyżki oleju rzepakowego, a następnie zmieszaj całość.
- Rozgrzej patelnię, wlewając na nią niewielką ilość oleju. Za pomocą chochelki małymi porcjami wlewaj ciasto na patelnię. Smaż do momentu, aż naleśniki zarumienią się z każdej strony.
- Ciepłe naleśniki posmaruj dżemem truskawkowym 100% z owoców. Możesz je również posypać cukrem pudrem, żeby dzieci miały jeszcze większą frajdę z jedzenia. Tak przygotowane naleśniki smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!