Nasi Goreng z kurczakiem i warzywami, czyli indonezyjski smażony ryż
Składniki:
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego (lub innego spożywczego do gotowania)
- 100 g pasty Nasi Goreng
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 200 g cukinii
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
- 1 Pęczek Szczypiorku
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego Thermomix wlej 1000g wody, dodaj 1,5 łyżeczki soli, łyżkę oleju. Włóż koszyczek do naczynia miksującego. Wsyp ryż do koszyczka, zamknij naczynie pokrywą. Ustaw 30 min, 100℃, obroty 4 – czyli ugotuj ryż na sypko.
- W tym czasie podsmaż pastę Nasi Goreng na dużej patelni, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, smaż przez chwilę.
- Dodaj pokrojoną w paski paprykę, i cukinię pokrojoną w kostkę. Podsmaż kilka minut do całkowitego usmażenia kurczaka i warzyw.
- Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj
- Zgarnij ryż z kurczakiem i warzywami na jedną stronę patelni. Na drugą wybij jajka, usmaż jak lekko ściętą jajecznicę. Wszystko razem połącz na patelni.
- Gotowe danie posyp na talerzu posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Jeśli wykonasz przepis na: Nasi Goreng z kurczakiem i warzywami, czyli indonezyjski smażony ryż, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255