Naturalna żywność z roku na rok zyskuje na popularności. Konsumenci chętnie stosują zamienniki tradycyjnych artykułów spożywczych. Dlaczego? Ponieważ są zdrowsze, smaczniejsze oraz pozbawione chemii. Również olej lniany ma spore grono fanów, ponieważ stanowi znakomity dodatek do potraw. Co warto o nim wiedzieć?
Jakie korzyści przynosi włączenie oleju lnianego do diety?
Olej lniany to skarbnica witamin i minerałów. Jest źródłem kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, których każdy z nas potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Włączenie go do diety to świetny sposób na zadbanie o swój organizm od wewnątrz. Regularne stosowanie oleju może nawet przyczynić się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych. Udowodniono, że produkt obniża poziom złego cholesterolu, do tego chroni układ sercowo-naczyniowy oraz łagodzi reakcje zapalne. Może także łagodzić objawy alergii oraz wspomóc leczenie depresji czy schizofrenii. Trzeba tylko wybrać olej lniany, który w pełni czerpie z właściwości surowca. Zapewnić to może odpowiednia obróbka. Co to w praktyce oznacza?
Olej lniany – w jakim sklepie go znajdziesz?
Olej lniany dostępny w większości sklepów nie zawsze odznacza się jakością. Zdarza się, że produkt jest pozbawiony opisanych powyżej właściwości. Przyczyną tego jest niewłaściwa obróbka. Dobry olej lniany będzie nierafinowany, niefiltrowany oraz tłoczony na zimno. Do jego produkcji nie zostaną użyte żadne chemiczne substancje. Taki produkt znajdziesz między innymi na stronie https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-lniany-tloczony-na-zimno/. Olej lniany w sklepie producenta rolnego będzie znacząco różnił się od innych – przede wszystkim kolorem i smakiem. Będzie miał delikatny smak bez gorzkiego posmaku. Jego atrybutem okaże się duża ilość zawartych w nim składników odżywczych. Dzięki odpowiedniej obróbce właściwości surowca nie zginą, więc olej zachowa swoje naturalne parametry. To z kolei sprawi, że włączenie go do diety wzbogaci nie tylko nasze dania, ale też wspomoże organizm.