Czytasz teraz
Oleje w kosmetykach – cuda na wyciągnięcie ręki cz 2

Oleje w kosmetykach – cuda na wyciągnięcie ręki cz 2

Kasia Potargana

Oleje w kosmetykach to temat tak bogaty, że nawet gruba książka by go nie wyczerpała. Ogólnie rzecz biorąc wszystkie oleje posiadają zdolności pielęgnacyjne i wszystkie nawilżają. I jeśli posiadasz skórę normalną, to właściwie wszystko jedno, jakiego oleju używasz. Jeżeli jednak twoja skóra wymaga szczególnej pielęgnacji, warto byś dobrała olej o dodatkowych właściwościach, które będzie najlepszy dla twojej skóry. Dlatego pozwól, że omówię pokrótce tylko te najczęściej stosowane i takie, które lubię, tak abyś zobaczyła ile dobrości jest w nich zawartych, oraz jak różne zastosowania posiadają, a następnie wybrała najodpowiedniejszy dla siebie.

Olej słonecznikowy

Tak, ten prozaiczny, który znasz ze swojej kuchni. Jednak ja bym go nie lekceważyła. W postaci nierafinowanej jest jednym z najlepszych olei bazowych. Zawiera mnóstwo prowitaminy A , oraz witamin D i E. Jest też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość kwasów omega – 6 w nim zawarta, ułatwia odbudowę naturalnej wartwy ochronnej skóry. Posiada właściwości antyoksydacyjne, odżywcze i nawilżające. Jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, także dziecięcej.

Olej arganowy

Szczególnie polecany osobom o skórze suchej, wrażliwej i dojrzałej. Olej arganowy to ogromne bogactwo kwasów tłuszczowych omega – 6 , witamin A, B,E. Dzięki nim doskonale regeneruje i ujędrnia skórę. Jest też świetnym składnikiem kosmetyków pielęgnujących włosy.

Olej z pestek malin

Doskonałe źródło witaminy A i E, oraz kwasów tłuszczowych omega – 6 i omega – 3. Świetnie się wchłania. Opóźnia procesy starzenia, wspomaga wytwarzenie kolagenu i elastyny, dzięki czemu zwiększa elastyczność skóry. Uspokaja i łagodzi podrażnienia. Reguluje pracę gruczołów łojowych. Posiada właściwości przeciwzapalne, odżywcze i zmiękczające. Dobrze też nawilża. Polecany do skóry wrażliwej.

Olej konopny

Budzi wiele emocji, ponieważ kojarzony jest z konopiami indyjskimi. Jednak ten używany w kosmetyce, to olej z konopii siewnych. Nazywany jest „inteligentym” olejem, ponieważ dostosowuje się do każdego rodzaju cery. Jest bardzo lekki, dzięki czemu wnika głęboko w skórę i mocno ją nawilża. Reguluje wydzielanie sebum. Działa kojąco i przeciwzapalnie. Dlatego polecany jest dla skóry z dermatozami itrądzikiem, ale też dla skóry przesuszonej, dojrzałej i mieszanej. Wyjątkowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E.

Olej z Awokado

Bardzo delikatny, odżywczy, półtłusty olej. Mnóstwo w nim witaminy B5, D i E, co powoduje, iż jest polecany do pielęgnacji skóry przesuszonej, dojrzałej, oraz atopowej. Wygładza zmarszczki i odżywia poszarzałą, zmęczoną skórę. Ponieważ nie tylko odżywia, ale też daje lekki połysk, świetnie sprawdza się w balsamach i błyszczykach do ust. Pięknie nawilża włosy.

Olej z czarnuszki

Jeden z olei najsilniej działających leczniczo. Wykorzystywany w szczególności do pielęgnacji skóry alergicznej i atopowej. Wspomaga leczenie skóry z dermatozami, trądzikowej, oraz ze zamianami grzybicznymi. Posiada właściwości ściągające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Doskonale radzi sobie z łupieżem. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 6 i omega – 9. Szybko się wchłania.

Olej ze słodkich migdałów

Kolejny, po słonecznikowym, olej bazowy jaki Ci dzisiaj przedstawiam. Jest bardzo delikatny, dzięki czemu nadaje się nawet do pielęgnacji każdego rodzaju cery, a nawet skóry niemowląt. Półtłusty o lekkiej konsystencji szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Jest często używany do masażu. Posiada właściwości odżywcze, przeciwzapalne i nawilżające.

Olej kokosowy

Jego konsystencja nie bardzo kojarzy się z olejem, jednak jest to jednak jak najbardziej olej. I to super olej! Jeden z najbardziej zdrowych i wartościowych tłuszczy na świecie. Zmiękcza skórę i mocno ją nawilża. Posiada właściwości aseptyczne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, antybakteryjne i myjące. Z powodu jego leczniczych właściwości poleca się go jako składnik kosmetyków do skóry atopowej, z dermatozami, przesuszonej, dojrzałej i łuszczącej się. Szczególnie ceni się go w pielęgnacji włosów z racji dużej zdolności przenikania do łodygi włosa. Chętnie wykorzystuje się go do produkcji mydła, także z powodu ładnej piany, którą daje.

Oliwa z oliwek

Jeden z najstarszych kosmetyków. Z jej dobrodziejstw korzystali już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Obecnie również należy do podstawowych olei kosmetycznych. Znajdziesz ją w kremach, balsamach, maseczkach, oraz mydłach. Jest uznawana za olej bazowy, jednakże jest dużo cięższa i tłustsza od innych olei bazowych. Pełna minerałów i składników odżywczych, doskonale nawilża i zmiękcza skórę. Dobrze zmywa makijaż.

Olej lniany

Świetny zarówno w pielęgnacji skóry, jak i włosów. Zwiera w swoim składzie aż 70% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (linolowy) i 6 (linolenowy), które to naturalnie występują w skórze. Tak duża zawartość kwasów wielonienasyconych to sprzymierzeniec w walce ze skórą przetłuszczającą się i skłonną do łojotoków i nadprodukcji sebum. Uspakaja taką skórę, reguluje skład sebum, oczyszcza cerę i zwalcza trądzik, jednocześnie ją nawilżając. Bardzo dobrze współpracuje ze skórą przesuszoną, którą mocno nawilża. Dzięki zawartości dużych ilości witaminy E, posiada właściwości odmładzające. Wygładza zmarszczki, nadaje skórze elastyczność i jędrność. Bardzo dobrze nadaje się do skóry wrażliwej, przesuszonej, atopowej.

Olej z pestek moreli

I jeszcze jeden olej bazowy. Lekki, lecz o dużych właściwościach odżywczych. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy. Jest też doskonałym źródłem witaminy A i E. Wspaniale zmiękcza i napina skórę. Delikatnie też ją ściąga i wygładza. Poprawia koloryt i elastyczność. Jest odpowiedni do każdego typu cery.

Olej z ostropestu

Olej o silnych właściwościach leczniczych. Działa przeciwzapalnie. Reguluje pracę gruczołów łojowych.W jego składzie znajduje się dużo cynku, miedzi i selenu, dzięki czemu doskonale radzi sobie z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycami,egzemami, dermatozami i trądzikiem. Łagodzi też uczucie świądu u osób cierpiących na łuszczycę. Do tego chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Zalecany jest do cery tłustej, ale też zniszczonej, dojrzałej i z przebarwieniami. Opóźnia starzenie się skóry, nadaje jej miękkość i zdrowy wygląd.

Oleje posiadają cudowny wpływ na naszą skórę. Pielęgnują ją i wspomagają leczenie. Jednakże, jak we wszystkim, przesada w ich stosowaniu nie jest wskazana. O tym jak mądrze z nich korzystać przeczytasz TUTAJ.

Ufff… Na dzisiaj wystarczy. Jeśli zainteresował Cię temat olei w kosmetykach, zaglądaj do mnie. Niebawem trzeci – ostatni wpis, w którym będziesz mogła poczytać np. o oleju z wiesiołka, z dzikiej róży, jojoba i jeszcze paru innych.

2
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
przypadkowe . rzeczy . blog
Gość

Oleje są niesamowite potrafią czynić cuda z twarzą w najgorszej nawet kondycji


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę