Panierowane jajka faszerowane cioci Grażynki

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Panierowane jajka faszerowane pamiętam z dzieciństwa, gdy chodziłam do mojej ulubionej cioci na święta. Same jajka też były ulubione. Strasznie lubiłam ich chrupiącą skórkę i miękki, jajeczny farsz w środku. To były czasy PRL-u, brakowało w sklepach wszystkiego, nawet jajek, więc takie jajka to był rarytas. Ciocia wydzielała swój rarytas po sztuce na osobę, a ja tak bardzo miałam ochotę na więcej! Dzisiaj już nie ma tego problemu, więc można zrobić i zjeść ile się chce, o ile nie dba się o linię…
Ilość porcji: 5 osób
Kalorii na 100 g:: 150
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas całkowity: 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Panierowane jajka faszerowane

Składniki:

  • 5 szt jajek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

  • Gotujemy jajka na twardo, studzimy
  • Ostudzone jajka, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż, na pół
  • Wyjmujemy ostrożnie jajka ze skorupek (tak, by nie zepsuć skorupek) i drobno siekamy
  • Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz
  • Wypełniamy skorupki farszem i kładziemy na bułce tartej farszem do dołu, by bułka się przykleiła
  • Smażymy jajka na rozgrzanym leju, bułką tartą do dołu, aż do zrumienienia bułki tartej

Jeśli wykonasz przepis na: Panierowane jajka faszerowane, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także