Panierowane jajka faszerowane cioci Grażynki

13 kwietnia 2019
Panierowane jajka faszerowane pamiętam z dzieciństwa, gdy chodziłam do mojej ulubionej cioci na święta. Same jajka też były ulubione. Strasznie lubiłam ich chrupiącą skórkę i miękki, jajeczny farsz w środku. To były czasy PRL-u, brakowało w sklepach wszystkiego, nawet jajek, więc takie jajka to był rarytas. Ciocia wydzielała swój rarytas po sztuce na osobę, a ja tak bardzo miałam ochotę na więcej! Dzisiaj już nie ma tego problemu, więc można zrobić i zjeść ile się chce, o ile nie dba się o linię…
Ilość porcji – 5 osób
Kalorii na 100 g: 150
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas całkowity: 30 min.
Panierowane jajka faszerowane
Składniki:
- 5 szt jajek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
- Gotujemy jajka na twardo, studzimy
- Ostudzone jajka, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż, na pół
- Wyjmujemy ostrożnie jajka ze skorupek (tak, by nie zepsuć skorupek) i drobno siekamy
- Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz
- Wypełniamy skorupki farszem i kładziemy na bułce tartej farszem do dołu, by bułka się przykleiła
- Smażymy jajka na rozgrzanym leju, bułką tartą do dołu, aż do zrumienienia bułki tartej
0 Udostępnienia
bardzo lubię takie jajka
Pychotka!
Pomysł trochę z PRLu, ale na imprezę w stylu lat 80 da radę