Panierowane jajka faszerowane cioci Grażynki

Panierowane jajka faszerowane pamiętam z dzieciństwa, gdy chodziłam do mojej ulubionej cioci na święta. Same jajka też były ulubione. Strasznie lubiłam ich chrupiącą skórkę i miękki, jajeczny farsz w środku. To były czasy PRL-u, brakowało w sklepach wszystkiego, nawet jajek, więc takie jajka to był rarytas. Ciocia wydzielała swój rarytas po sztuce na osobę, a ja tak bardzo miałam ochotę na więcej! Dzisiaj już nie ma tego problemu, więc można zrobić i zjeść ile się chce, o ile nie dba się o linię…
Ilość porcji – 5 osób
Czas przygotowania: 30 mins
Czas całkowity: 30 mins

Składniki:

  • 5 szt jajek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

  • Gotujemy jajka na twardo, studzimy
  • Ostudzone jajka, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż, na pół
  • Wyjmujemy ostrożnie jajka ze skorupek (tak, by nie zepsuć skorupek) i drobno siekamy
  • Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz
  • Wypełniamy skorupki farszem i kładziemy na bułce tartej farszem do dołu, by bułka się przykleiła
  • Smażymy jajka na rozgrzanym leju, bułką tartą do dołu, aż do zrumienienia bułki tartej
Drukuj przepis
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    46
    Udostępnienia