Papryka marynowana mojego brata
Składniki:
- 1,5 kg papryki
- 1,25 litra wody
- 0,30 litra octu 10%
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka cukru
- kilka liści laurowych
- kilkanaście ziaren gorczycy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego (po 2 na słoik)
- 1/2 szklanki oleju
Sposób wykonania:
- Paprykę umyj, pokrój w podłużne cząstki i oczyść z gniazd nasiennych i białych włókien
- Przelej paprykę wrzącą wodą
- Ułóż paprykę ciasno w pozycji pionowej w słoikach
- Do każdego słoika włóż dwa liście laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, oraz kilka ziaren pieprzu
- Wlej do słoików po łyżce oleju
- Wodę zagotuj z cukrem, solą i octem
- Tak przygotowaną zalewą zalej papryki całkowicie je przykrywając
- Zakręć słoiki i postaw szybko do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia. Tak zawekowane papryki powinny wytrzymać ok 1-2 miesiące.
- Jeśli chcesz, aby postały dłużej, musisz je zapasteryzować: Ustaw słoiki w garnku i zalej je całkowicie wodą , a następnie doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj ok 15 minut na małym ogniu.
Jeśli wykonasz przepis na: Papryka marynowana mojego brata, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!