Papryka marynowana mojego brata

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Papryka marynowana to jeden z miliona przetworów, zrobionych w tym roku przez mojego brata, który postawił na zdrowy styl życia i własne, a nie kupne zapasy warzyw i owoców. Szczerze mówiąc podziwiam go, że tak się napracował, a jeszcze bardziej z jego zmiany sposobu życia. Zdrowo się odżywia, dużo się rusza i rzucił palenie. Naprawdę jest bardzo dzielny.
Taka marynowana papryka to swoją drogą bardzo fajny wynalazek. Można ją zajadać jako samodzielny dodatek do obiadu, na kanapkach w towarzystwie wędliny i serów, czy włączać w skład sałatek. Przepis nie jest skomplikowany, a papryki właśnie zaczęły królować na straganach. Korzystajmy więc z okazji.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 100
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
15 min.
Czas całkowity: 1 godzina 15 min.
Mój przepis na:

Papryka marynowana mojego brata

Składniki:

  • 1,5 kg papryki
  • 1,25 litra wody
  • 0,30 litra octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka cukru
  • kilka liści laurowych
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego (po 2 na słoik)
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób wykonania:

  • Paprykę umyj, pokrój w podłużne cząstki i oczyść z gniazd nasiennych i białych włókien
  • Przelej paprykę wrzącą wodą
  • Ułóż paprykę ciasno w pozycji pionowej w słoikach
  • Do każdego słoika włóż dwa liście laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, oraz kilka ziaren pieprzu
  • Wlej do słoików po łyżce oleju
  • Wodę zagotuj z cukrem, solą i octem
  • Tak przygotowaną zalewą zalej papryki całkowicie je przykrywając
  • Zakręć słoiki i postaw szybko do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia. Tak zawekowane papryki powinny wytrzymać ok 1-2 miesiące.
  • Jeśli chcesz, aby postały dłużej, musisz je zapasteryzować:
    Ustaw słoiki w garnku i zalej je całkowicie wodą , a następnie doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj ok 15 minut na małym ogniu.
Ciekawe jakie przetwory Ty robiłaś/ robiłeś w tym roku? Ja popełniłam sporo nalewek, jabłka w słoikach do szarlotki i ogórki w chili. Może w najbliższy weekend jeszcze coś wymyślę?

Jeśli wykonasz przepis na: Papryka marynowana mojego brata, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także