Papryka marynowana mojego brata
Składniki:
- 1,5 kg papryki
- 1,25 litra wody
- 0,30 litra octu 10%
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka cukru
- kilka liści laurowych
- kilkanaście ziaren gorczycy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego (po 2 na słoik)
- 1/2 szklanki oleju
Sposób wykonania:
- Paprykę umyj, pokrój w podłużne cząstki i oczyść z gniazd nasiennych i białych włókien
- Przelej paprykę wrzącą wodą
- Ułóż paprykę ciasno w pozycji pionowej w słoikach
- Do każdego słoika włóż dwa liście laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, oraz kilka ziaren pieprzu
- Wlej do słoików po łyżce oleju
- Wodę zagotuj z cukrem, solą i octem
- Tak przygotowaną zalewą zalej papryki całkowicie je przykrywając
- Zakręć słoiki i postaw szybko do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia. Tak zawekowane papryki powinny wytrzymać ok 1-2 miesiące.
- Jeśli chcesz, aby postały dłużej, musisz je zapasteryzować: Ustaw słoiki w garnku i zalej je całkowicie wodą , a następnie doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj ok 15 minut na małym ogniu.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
U nas mały bardzo lubi paprykę, skuszę się na parę słoiczków 🙂 Dzięki za przepis.
Będzie mi niezmiernie miło Asiu 🙂
Królestwo za słoik papryki 😍😍😍
Tak lubisz? Już wysyłam 😉