1,6K
Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego i do tego barszczyk czerwony, to kolejny pomysł na wykorzystanie rosołu następnego dnia. Można przygotować je według uznania z mięsa drobiowego, lub wołowego. Ja najbardziej lubię wołowinę, ponieważ wtedy paszteciki są ostrzejsze w smaku.
Składniki
Na barszczyk:
- 2 l. rosołu (opakowanie włoszczyzny, 1 kg mięsa drobiowego, lub wołowego, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, 1 cebula)
- 1/2 kg buraków
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżka cukru
- pieprz mielony do smaku
Na paszteciki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 kg mięsa z rosołu (wołowina, i/lub drób)
- marchewka i pietruszka z rosołu
- 1 duża cebula
- dwie łyżki oleju
- pieprz i sól do smaku
- papier do pieczenia
Wykonanie
Barszczyk:
- Buraki obierz, umyj, jeśli są duże przekrój na kilka części i ugotuj w rosole
- Buraki wyjmij z barszczyku
- Przypraw do smaku kwaskiem cytrynowym, cukrem i pieprzem
Paszteciki:
- Zmiel mięso wraz z marchewką i pietruszką
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju tak, by była szklista
- Dodaj cebulę do mięsa i wymieszaj
- Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (uwaga mięso z rosołu będzie słone)
- Rozwiń ciasto na stolnicy i nałóż mięso na 7/8 powierzchni ciasta zostawiając brzeg do zlepienia
- Zwiń ciasto z mięsem w stronę pustego brzegu
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
- Pokrój powstałą roladę na krążki o szerokości 1,5 -2 cm
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim paszteciki przeciętym bokiem do spodu
- Piecz w piekarniku ok 10-15 min, aż paszteciki uzyskają złoty kolor
Paszteciki najlepiej smakują na ciepło, ale można je też podawać na zimno. Ważne żeby barszczyk był gorący.
Po przygotowaniu barszczyku zostaną nie wykorzystane buraki, które możesz następnego dnia zetrzeć na jarzynkę do kolejnego obiadu.