1,2K
Niedawno robiłam faszerowane papryki na obiad i miałam podrzucić przepis na blogu, ale moja przyjaciółka Renatka przysłała mi zdjęcie swoich i powiem Wam, że tak mnie zachwyciły urodą i pomysłem, że postanowiłam je Wam pokazać. Nie dość, że smakowite, aromatyczne i pożywne, to jeszcze dają dużo dobrej energii swoim ożywczym kolorem. Mamy więc ucztę dla podniebienia i dla oka.
Lista zakupów:
- czerwone jednakowe, stabilnie stojące, pękate, papryki – 6 szt
- dowolne mięso mielone – 300 g
- ryż – 1 szklanka
- marchew, seler, korzeń pietruszki – po 1 szt
- cebula – 1 szt
- natka pietruszki
- przyprawa typu jarzynka, sól i pieprz do smaku
- żółty ser – 6 plastrów
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj wg przepisu na opoakowaniu i wystudź
- Warzywa obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce, ugotuj al’dente i wystudź
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę
- Natkę pietruszki posiekaj
- Wymieszaj warzywa, mięso, ryż, cebulę i natkę pietruszki, dopraw do smaku
- Z papryk wytnij ogonek i środek, wyczyść z pestek i umyj
- Zetnij paprykom wierzchy
- Napełnij papryki farszem, połóż po plasterku żółtego sera i przykryj ściętymi wierzchami, jak na zdjęciu poniżej
- Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem, ułóż w nim ciasno papryki
- Rozgrzej piekarnik do 180 st
- Włóż papryki do piekarnika i piecz około 30 – 40 minut, zależnie od wielkości papryki
- Podawaj gorące z pieczywem, lub ziemniakami
Gotowe
Czas przygotowania – ok 1 godzina
Dziękuję Reniu 🙂