Pierniczki lukrowane na choinkę

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Co roku robimy ciasteczka, lub pierniczki na choinkę. Po upieczeniu pięknie je zdobimy i to już stało się rodzinną tradycją. Jednak aby nie było nudy, co roku staram się zrobić nieco inne ciasteczka do zdobienia. Tym razem padło na pierniczki lukrowane. Takie pierniczki wykończone białym lukrem, staną się pięknym tłem dla naszych wzorkowych fantazji.
W poście nie znajdziesz zdjęć zdobień, ponieważ ze zdobieniem czekam na moje córcie, które zjadą do domu na same Święta. Nie martw się jednak, pokażę fotki pierniczków, jak tylko je pokolorujemy. Tak myślę, że to dobrze, bo mam nadzieję, że brak podpowiedzi pobudzi twoją kreatywność, na którą liczę. Proszę pochwal się zdjęciami swoich ciasteczek w komentarzach do postów na FB i IG.
Jeśli masz ochotę wypróbować mój przepis na ciasteczka korzenne, zajrzyj tutaj.
Ilość porcji: 50 sztuk
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: 1 godzina 30 min.
Mój przepis na:

Pierniczki lukrowane na choinkę

Składniki:

Pierniczki

  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 200 g miodu
  • 1 jajko (+1 do posmarowania pierniczków)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • q łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier

  • 100 g cukru pudru (możesz wcześniej zmielić cukier w Thermomix)
  • 15 g soku z cytryny

Sposób wykonania:

Pierniczki

  • W naczyniu miksującym umieść miód i masło. Ustaw 2 min/37℃/obr.1
  • Dodaj mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Ustaw 7 sek./obr.6, by wymieszać składniki
  • Wyrób ciasto 1,5 min./tryb wyrabiania ciasta
  • Wyrobione ciasto przełóż na folię spożywczą, owiń nią ciasto i włóż do lodówki na ok.20min.
  • W tym czasie umyj i osusz naczynie miksujące, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wstaw piekarnik na 180℃
  • Po upływie 20min. wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkuj na grubość 5mm. Powykrawaj świąteczne kształty ciastek przy pomocy specjalnych foremek. W każdym z pierniczków zrób dziurkę za pomocą wykałaczki, lub patyczka do szaszłyków
  • Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka
  • Pierniczki piecz w temperaturze 180℃ przez ok 14min. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia, w tym czasie przygotuj lukier

Lukier

  • Do naczynia miksującego wsyp cukier puder
  • Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj na ustawieniu 20sek/obr.4
  • Wystudzone pierniczki posmaruj lukrem i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru

Jeśli wykonasz przepis na: Pierniczki lukrowane na choinkę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także