Piernikowa rolada na świąteczny stół
Składniki:
Biszkopt piernikowy
- 5 jajek (wyjętych wcześniej z lodówki)
- 30 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 40 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Krem mascarpone
- 150 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- 30 g cukru pudru
Do przełożenia i posypania
- 150-180 g powideł śliwkowych
- 150-180 g kajmaku (z puszki)
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (lub cukrowej posypki świątecznej)
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 140 g śmietany 30%
Sposób wykonania:
Biszkopt piernikowy
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 160℃ , grzanie góra-dół
- Do suchego, czystego (także pod nożami) naczynia miksującego włóż motylek, oddziel białka jajek od żółtek, do naczynia wlej białka. Ustaw 1,5 min / obroty 3,5
- Zdejmij miarkę ustaw 1,5 min / obroty 3,5 i w czasie pracy urządzenia wsypuj powoli cukier puder
- Powstałą pianę z białek, przełóż do miseczki
- Cały czas miej założony motylek. Umieść w naczyniu miksującym żółtka, miód cukier. Ubijaj 2 minuty / obroty 4
- Zdejmij motylek, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj 15 sek. / obroty 3
- Dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie kopystką
- Wyłóż ciasto na obłożoną papierem do pieczenia blachę, tworząc prostokąt ok. 30x40cm. Piecz przez 15-18 minut w temperaturze 160℃
- Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw na kilka minut do przestygnięcia
- Przestudzony biszkopt przełóż na deskę tak, aby papier był na górze, a następnie delikatnie zdejmij papier. Przykryj ściereczką i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Krem mascarpone
- Załóż motylek. Do suchego, czystego naczynia wlej śmietanę. Ubijaj bez założonej miarki i bez ustawiania czasu na obrotach 3. Gdy zauważysz, że śmietana gęstnieje, dodawaj powoli mascarpone i ubijaj jeszcze 20-30 sek, dodając też stopniowo cukier. Po ubiciu, wstaw na chwilę do lodówki
Przełożenie i zwijanie ciasta
- Posmaruj biszkopt powidłami śliwkowymi, a następnie nałóż warstwę kajmaku. Całość pokryj kremem mascarpone
- Zwiń dość ciasto roladę zaczynając od dłuższego boku, owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do Thermomix'a. Rozdrobnij 6 sek. / obroty 7
- Dodaj śmietanę. Ustaw 2 min. / 50℃ / obroty 2
Wykończenie rolady piernikowej
- Wyjmij roladę z lodówki, usuń folię, polej polewą czekoladową
- Odczekaj ok 5-10 minut, posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i wstaw do lodówki jeszcze na ok 30-45 minut – Gotowe 🙂
Jeśli wykonasz przepis na: Piernikowa rolada na świąteczny stół, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255