Piernikowa rolada na świąteczny stół

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Piernikowa rolada to fantastyczne ciacho na Święta, gdy już troszkę znudził Ci się tradycyjny piernik.
Bo przecież święta to czas, kiedy możemy trochę poeksperymentować w kuchni i sprawić sobie i swoim bliskim prawdziwy kulinarny prezent! Dlatego dzisiaj przychodzę do Ciebie z przepisem na roladę, która zachwyci wszystkich gości i sprawi, że Twoje świąteczne menu będzie jeszcze bardziej wyjątkowe.
Ta piernikowa rolada to połączenie tradycji i nowoczesności. Z jednej strony mamy tutaj aromat piernika zamknięty w mięciutkim biszkopcie, który kojarzy się nam z dzieciństwem i zapachem świątecznych przypraw. Z drugiej strony, rolada ta jest na bogato, dzięki kremowi z mascarpone i bitej śmietany, powidłom śliwkowym, polewie czekoladowej, oraz kandyzowanej skórce pomarańczy na wierzchu. To po prostu połączenie smaków, które rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszyscy chcemy się odrobinę rozpieszczać, dlatego nie bój się sięgnąć po ten przepis i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. A przy okazji, zaskocz swoich bliskich tym niezwykłym ciastem. Teraz czas na trochę świątecznej magii w kuchni, więc zaczynamy!
Ilość porcji: 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Studzenie: 2 godziny 50 min.
Czas całkowity: 3 godziny 30 min.
Mój przepis na:

Piernikowa rolada na świąteczny stół

Składniki:

Biszkopt piernikowy

  • 5 jajek (wyjętych wcześniej z lodówki)
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g miodu
  • 40 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

Krem mascarpone

  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 30 g cukru pudru

Do przełożenia i posypania

  • 150-180 g powideł śliwkowych
  • 150-180 g kajmaku (z puszki)
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (lub cukrowej posypki świątecznej)

Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 140 g śmietany 30%

Sposób wykonania:

Biszkopt piernikowy

  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 160℃ , grzanie góra-dół
  • Do suchego, czystego (także pod nożami) naczynia miksującego włóż motylek, oddziel białka jajek od żółtek, do naczynia wlej białka. Ustaw 1,5 min / obroty 3,5
  • Zdejmij miarkę ustaw 1,5 min / obroty 3,5 i w czasie pracy urządzenia wsypuj powoli cukier puder
  • Powstałą pianę z białek, przełóż do miseczki
  • Cały czas miej założony motylek. Umieść w naczyniu miksującym żółtka, miód cukier. Ubijaj 2 minuty / obroty 4
  • Zdejmij motylek, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj 15 sek. / obroty 3
  • Dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie kopystką
  • Wyłóż ciasto na obłożoną papierem do pieczenia blachę, tworząc prostokąt ok. 30x40cm. Piecz przez 15-18 minut w temperaturze 160℃
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw na kilka minut do przestygnięcia
  • Przestudzony biszkopt przełóż na deskę tak, aby papier był na górze, a następnie delikatnie zdejmij papier. Przykryj ściereczką i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Krem mascarpone

  • Załóż motylek. Do suchego, czystego naczynia wlej śmietanę. Ubijaj bez założonej miarki i bez ustawiania czasu na obrotach 3. Gdy zauważysz, że śmietana gęstnieje, dodawaj powoli mascarpone i ubijaj jeszcze 20-30 sek, dodając też stopniowo cukier. Po ubiciu, wstaw na chwilę do lodówki

Przełożenie i zwijanie ciasta

  • Posmaruj biszkopt powidłami śliwkowymi, a następnie nałóż warstwę kajmaku. Całość pokryj kremem mascarpone
  • Zwiń dość ciasto roladę zaczynając od dłuższego boku, owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godz.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do Thermomix'a. Rozdrobnij 6 sek. / obroty 7
  • Dodaj śmietanę. Ustaw 2 min. / 50℃ / obroty 2

Wykończenie rolady piernikowej

  • Wyjmij roladę z lodówki, usuń folię, polej polewą czekoladową
  • Odczekaj ok 5-10 minut, posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i wstaw do lodówki jeszcze na ok 30-45 minut – Gotowe 🙂

Jeśli wykonasz przepis na: Piernikowa rolada na świąteczny stół, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także