Pierogi ruskie

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Pierogi ruskie to jedne z najbardziej popularnych pierogów i jedne z moich ulubionych. Ale to już pewnie wiesz, że lubię takie swojskie, proste smaki.
Pierogi ruskie robię często na Wigilię jako alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami, bo choć trudno mi w to uwierzyć, są (i to w mojej rodzinie!) osoby, które nie przepadają za pierogami z kapustą i grzybami. Aby więc miały co zjeść przy wigilijnym stole, produkuję dla nich alternatywnie pierogi ruskie.
Pierogi, które Ci zaproponuję, mają pyszne mięciutkie, sprężyste ciasto i swojski ziemniaczano-serowy farsz, koniecznie z podsmażoną cebulką. Lubię podawać je polane cebulką przesmażoną na złoto, ale słyszałam, że można je podawać też z kwaśną śmietaną.
Ilość porcji: 6 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 1 godzina 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Pierogi ruskie

Składniki:

Farsz serowo-ziemniaczany

  • 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków
  • 300 g białego twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Pierogi ruskie

  • 550 g mąki pszennej (+pół szklanki mąki do oprószenia blatu)
  • 25 g oleju
  • 300 g ciepłej wody
  • 1 łyżka soli (do gotowania pierogów)

Sposób wykonania:

Farsz serowo-ziemniaczany

  • Cebulę obierz, przekrój na pół. Zamknij naczynie miksujące Thermomix, zdejmij miarkę. Ustaw 10sekund, obroty 5. Wrzuć cebulę na już wirujące noże (dzięki temu cebula nie będzie gorzka)
  • Przesmaż cebulę na patelni na złoty kolor
  • Do naczynia miksującego włóż ziemniaki przekrojone na pół, pokrojony z grubsza ser, podsmażoną cebulę, sól, pieprz. Ustaw 30 sekund, obroty 3.5
  • Przełóż farsz do miseczki

Pierogi ruskie

  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj olej i wodę. Ustaw 2 minuty tryb wyrabiania ciasta
  • W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli
  • Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na dwie części
  • Rozwałkuj każdą część na grubość 2mm i wykrawaj kółka szklanką 6-7cm średnicy
  • Na środek każdego placuszka połóż łyżkę farszu tak, by nie dotykał brzegów
  • Sklej brzegi lekko je naciągając, a następnie zawiń brzeg, by powstała falbanka
  • Pierogi gotuj partiami we wrzącej wodzie, ok 3-4 minuty od wypłynięcia
  • Podawaj na ciepło polane cebulką zeszkloną na oleju, lub zesmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę i cebulką

Jeśli wykonasz przepis na: Pierogi ruskie, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także