Pierogi ze szpinakiem, z racji tego, że zawiera szpinak – zdecydowanie najukochańsze warzywo (?) w naszym domu – to jedna z najbardziej lubianych potraw moich dzieci. Korzystając, że lato nam się rozkręca, pomyślałam, że skorzystam z tych pięknych okoliczności przyrody i zrobię dla odmiany pierogi ze świeżym szpinakiem. Trochę trzeszczą w zębach, bo rzadko udaje się dobrze go wypłukać, ale taki to już urok letnich pierogów.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 72
Drukuj przepis
Mój przepis na:Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 0,5 kg świeżego szpinaku (może być paczka mrożonego)
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 l ciepłej wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 paczka sera feta
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Szpinak starannie płuczemy w misce kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie siekamy
- Obieramy i drobno siekamy czosnek
- Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju na bardzo dużej patelni (lub w garnku z grubym dnem), wrzucamy czosnek, a następnie szpinak i lekko obsmażamy, do zmięknięcia liści
- 3/4 paczki sera feta kruszymy i dodajemy do szpinaku, chwilkę smażymy razem mieszając i zestawiamy z ognia
- Do dużego garnka (4-5 l) wlewamy 2-3 wody, wsypujemy łyżkę soli, oraz wlewamy dwie łyżki oleju i wstawiamy by się zagotowała. W tym czasie
- Na stolnicy usypujemy kopczyk z 3/4 mąki.Następnie robimy dołek na górze kopczyka i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę
- Zagniatamy ciasto podsypując mąką, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste
- Gdy ciasto jest już gotowe, oddzielamy nożem mniejsze części i rozwałkowujemy je na placki grubości ok 3 mm. Pamiętamy cały czas o podsypywaniu mąką stolnicy, żeby ciasto się do niej nie kleiło.
- Wycinamy w placku kółka kubkiem, lub kwadraty nożem. Na środek nakładamy farsz tak, by nie dotykał brzegów (inaczej pierogi się nie skleją), składamy nasz placuszek z farszem na pół i palcami ściskamy brzegi by dobrze się skleiły.
- Pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzącej wody tak by na raz było ich kilka w garnku (do 10)
- Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je jeszcze 1 min, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i posypujemy resztą pokruszonego sera feta
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
moje ulubione 😍
Ufff, do końca trzymałaś mnie w napięciu, czy nie będziesz wlewać tego oleju do ciasta na pierogi! 😀 Cały czas mnie dziwi po co ludzie sobie utrudniają życie i dodają nie wiadomo codo tego ciasta, jak faktycznie wystarczy mąka, wrzątek i sól <3
Ha ha, proste rozwiązania są najlepsze, prawda ?:)
Ha ha, proste rozwiązania są najlepsze, prawda ?:)
Pierogi to ja moge pod kzda postacia. Az zglodnialam
A ta paczka tego sera feta to 200g , 150g czy może 1 kg bi wydaje się ze to powinno w przepisie być bardziej sprecyzowane. Niestety „paczki” są różne .
Zależnie od upodobań. Ja dałam ok 200g.Pozdrawiam