Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 0,5 kg świeżego szpinaku (może być paczka mrożonego)
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 l ciepłej wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 paczka sera feta
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Szpinak starannie płuczemy w misce kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie siekamy
- Obieramy i drobno siekamy czosnek
- Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju na bardzo dużej patelni (lub w garnku z grubym dnem), wrzucamy czosnek, a następnie szpinak i lekko obsmażamy, do zmięknięcia liści
- 3/4 paczki sera feta kruszymy i dodajemy do szpinaku, chwilkę smażymy razem mieszając i zestawiamy z ognia
- Do dużego garnka (4-5 l) wlewamy 2-3 wody, wsypujemy łyżkę soli, oraz wlewamy dwie łyżki oleju i wstawiamy by się zagotowała. W tym czasie
- Na stolnicy usypujemy kopczyk z 3/4 mąki.Następnie robimy dołek na górze kopczyka i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę
- Zagniatamy ciasto podsypując mąką, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste
- Gdy ciasto jest już gotowe, oddzielamy nożem mniejsze części i rozwałkowujemy je na placki grubości ok 3 mm. Pamiętamy cały czas o podsypywaniu mąką stolnicy, żeby ciasto się do niej nie kleiło.
- Wycinamy w placku kółka kubkiem, lub kwadraty nożem. Na środek nakładamy farsz tak, by nie dotykał brzegów (inaczej pierogi się nie skleją), składamy nasz placuszek z farszem na pół i palcami ściskamy brzegi by dobrze się skleiły.
- Pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzącej wody tak by na raz było ich kilka w garnku (do 10)
- Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je jeszcze 1 min, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i posypujemy resztą pokruszonego sera feta
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
moje ulubione 😍
Ufff, do końca trzymałaś mnie w napięciu, czy nie będziesz wlewać tego oleju do ciasta na pierogi! 😀 Cały czas mnie dziwi po co ludzie sobie utrudniają życie i dodają nie wiadomo codo tego ciasta, jak faktycznie wystarczy mąka, wrzątek i sól <3
Ha ha, proste rozwiązania są najlepsze, prawda ?:)
Olej jest potrzebny, robię pierogi od 20 lat i zawsze z olejem
Wtedy ciasto się nie lepi do rąk
Ha ha, proste rozwiązania są najlepsze, prawda ?:)
Pierogi to ja moge pod kzda postacia. Az zglodnialam
A ta paczka tego sera feta to 200g , 150g czy może 1 kg bi wydaje się ze to powinno w przepisie być bardziej sprecyzowane. Niestety „paczki” są różne .
Zależnie od upodobań. Ja dałam ok 200g.Pozdrawiam
Paczki są różne, opisane jest żeby dodać 3/4 paczki a co z resztą?