Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem, z racji tego, że zawiera szpinak – zdecydowanie najukochańsze warzywo (?) w naszym domu – to jedna z najbardziej lubianych potraw moich dzieci. Korzystając, że lato nam się rozkręca, pomyślałam, że skorzystam z tych pięknych okoliczności przyrody i zrobię dla odmiany pierogi ze świeżym szpinakiem. Trochę trzeszczą w zębach, bo rzadko udaje się dobrze go wypłukać, ale taki to już urok letnich pierogów.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 2 godz. 10 min.
Kalorii na 100 g: 72
Mój przepis na:

Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego szpinaku (może być paczka mrożonego)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 paczka sera feta
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  • Szpinak starannie płuczemy w misce kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie siekamy
  • Obieramy i drobno siekamy czosnek
  • Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju na bardzo dużej patelni (lub w garnku z grubym dnem), wrzucamy czosnek, a następnie szpinak i lekko obsmażamy, do zmięknięcia liści
  • 3/4 paczki sera feta kruszymy i dodajemy do szpinaku, chwilkę smażymy razem mieszając i zestawiamy z ognia
  • Do dużego garnka (4-5 l) wlewamy 2-3 wody, wsypujemy łyżkę soli, oraz wlewamy dwie łyżki oleju i wstawiamy by się zagotowała. W tym czasie
  • Na stolnicy usypujemy kopczyk z 3/4 mąki.Następnie robimy dołek na górze kopczyka i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę
  • Zagniatamy ciasto podsypując mąką, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste
  • Gdy ciasto jest już gotowe, oddzielamy nożem mniejsze części i rozwałkowujemy je na placki grubości ok 3 mm. Pamiętamy cały czas o podsypywaniu mąką stolnicy, żeby ciasto się do niej nie kleiło.
  • Wycinamy w placku kółka kubkiem, lub kwadraty nożem. Na środek nakładamy farsz tak, by nie dotykał brzegów (inaczej pierogi się nie skleją), składamy nasz placuszek z farszem na pół i palcami ściskamy brzegi by dobrze się skleiły.
  • Pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzącej wody tak by na raz było ich kilka w garnku (do 10)
  • Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je jeszcze 1 min, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i posypujemy resztą pokruszonego sera feta
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 99
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    99
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.