Pilaw z mięsem
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny (u mnie była szynka, u koleżanki jest zawsze karczek)
- 2-3 łyżki oleju
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 2 duże cebule
- 1/2 pora
- 1 mały seler
- 1/2 łyżeczki pieprzu (czarnego, mielonego)
- 3 ziarna ziela angielskiego (najlepiej zmłotkowanego)
- 2 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżki soli
- 2 szklanki ryżu
- 4,5 szklanki gorącej wody
Sposób wykonania:
- Na dużej patelni o wysokim rancie rozgrzej olej
- Dodaj pokrojone w kostkę mięso, podsmaż przez chwilę
- Cebulę obierz, przekrój na pół. rozdrobnij w Thermomix 7sek/obr5, dodaj do mięsa. Smaż do zeszklenia cebuli
- Marchew, pietruszkę, selera,pora, obierz, opłucz, przekrój na 2-3 części. Dodaj obrany czosnek. Rozdrobnij w Thermomix 7sek/obr 6 – dodaj do mięsa z cebulą. Dorzuć przyprawy (bez soli). Smaż przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
- Lekko podlej wodą – duś ok 10 minut pod przykryciem.
- Na warzywa z mięsem wysyp ryż, dodaj sól i zalej 4,5 szklankami wody. Przykryj pokrywką. Gotuj bez mieszania na niezbyt dużym ogniu ok.40minut, do wchłonięcia wody i zmięknięcia ryżu
- Gotowe danie wymieszaj przed podaniem.
- Smacznego
Jeśli wykonasz przepis na: Pilaw z mięsem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255