Pilaw z mięsem

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dzisiaj mam dla Ciebie coś wyjątkowego – przepis na pilaw z mięsem, który dostałam od koleżanki. Ta aromatyczna, pochodząca z krajów Bliskiego Wschodu i Azji Centralnej potrawa, to prawdziwy przekrój kultur i smaków. Wiesz, co jest w niej najlepsze? Oprócz tego, że jest niesamowicie smaczna, jej przygotowanie jest niezwykle proste. To danie, które praktycznie samo się robi, nie wymaga od nas stałego mieszania czy pilnowania. Wystarczy odpowiednie przygotowanie składników, a potem możemy pozwolić, aby magia działa w naszym garnku.
Moja koleżanka, od której otrzymałam ten przepis, często przygotowuje pilaw dla swojej rodziny. Mówi, że jej córka po prostu uwielbia to danie, a ona ceni sobie fakt, że może w czasie gotowania zająć się innymi rzeczami, nie martwiąc się o obiad. To idealny wybór na te dni, kiedy chcemy, aby nasze kuchenne zmagania były zarówno pyszne, jak i pozbawione stresu.
Jego wszechstronność pozwala na liczne wariacje – czy to wersja wegetariańska, z kurczakiem, czy z soczystą wieprzowiną. To danie, które gromadzi wokół stołu, łączy ludzi i historie, tworząc ciepłą atmosferę pełną rozmów i śmiechu.
Zapraszam Cię, więc do wspólnego odkrywania tajników przygotowania pilawu. Niech ten przepis będzie dla Ciebie okazją do stworzenia czegoś nie tylko pysznego dla podniebienia, ale i dla duszy. Bo przecież najlepsze przepisy to te, które dzielimy z innymi, wypełniając nimi nasze domy i serca.
Przygotowanie pilaw ułatwił mi Thermomix TM6. Dlatego w przepisie znajdziesz czynności wykonane przy jego pomocy.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Mój przepis na:

Pilaw z mięsem

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowiny (u mnie była szynka, u koleżanki jest zawsze karczek)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 1/2 pora
  • 1 mały seler
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (czarnego, mielonego)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (najlepiej zmłotkowanego)
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 szklanki ryżu
  • 4,5 szklanki gorącej wody

Sposób wykonania:

  • Na dużej patelni o wysokim rancie rozgrzej olej
  • Dodaj pokrojone w kostkę mięso, podsmaż przez chwilę
  • Cebulę obierz, przekrój na pół. rozdrobnij w Thermomix 7sek/obr5, dodaj do mięsa. Smaż do zeszklenia cebuli
  • Marchew, pietruszkę, selera,pora, obierz, opłucz, przekrój na 2-3 części. Dodaj obrany czosnek. Rozdrobnij w Thermomix 7sek/obr 6 – dodaj do mięsa z cebulą. Dorzuć przyprawy (bez soli). Smaż przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
  • Lekko podlej wodą – duś ok 10 minut pod przykryciem.
  • Na warzywa z mięsem wysyp ryż, dodaj sól i zalej 4,5 szklankami wody. Przykryj pokrywką. Gotuj bez mieszania na niezbyt dużym ogniu ok.40minut, do wchłonięcia wody i zmięknięcia ryżu
  • Gotowe danie wymieszaj przed podaniem.
  • Smacznego

Jeśli wykonasz przepis na: Pilaw z mięsem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także