Placki ziemniaczane
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 cebula (duża )
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szklanka oleju
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieram, myję i ścieram na jarzynowej tartce ( o małych oczkach)
- Cebulę obieram, płuczę i kroję w drobną kostkę. Następnie dodaję do starych ziemniaków
- Wsypuję przyprawy i mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy
- 1 – 2 łyżki oleju wylewam na patelnię i rozgrzewam. Olej jest rozgrzany dostatecznie, gdy skwierczy wrzucona na tłuszcz odrobina ciasta (wtedy unikniemy przywierania
- Ciasto wykładam na gorący olej łyżką tworząc małe placki (jeden placek dwie łyżki) i smażę na złoty kolor z dwóch stron, przerzucając je drewnianą łopatką (placek jest gotowy do przewrócenia z 1 strony na 2 stronę, gdy widzisz zarumienione brzegi )
- Usmażone placki odkładam na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu

Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Bardzo lubię placki ziemniaczane, nawet mogę powiedziec, że przepadam za nimi.
Niestety to, że są ciężkostrawne, to wiem.
Po przeczytaniu Twojego przepisu, aż zapachniało wokół mnie-). Nie cierpię ucierac placków na tarce i małych oczkach, więc wymyśliłam swój przepis.
Ucieram na dużych oczkach, dodaję żółty ser też utarty na dużych oczkach i posiekany drobniuteńko czosnek (siekam zawsze z odrobiną soli, wtedy jest łatwiej). Pieprz, jajko i odrobina mąki.
Pyszne to, ale tak tuczące, że potem trzeba miesiąc życ na sałacie.
Pozdrawiam-)
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!
ja robię identycznie tylko czosnku i wegety nie dodaje bo lubie zjeść czasem na słodko
Na słodko nie cierpię!
Trzeba potem dwa miesiące żyć na sałacie!!!
Co Ci przeszkadza czosnek i wegeta?
To dopiero kompozycja i na placki cukier, albo bita śmietana!-)))
A może Ty jadasz z nutellą?????
No lubię na słodko i tyle ale z cukrem i ze śmietaną – nutella to do naleśników… no proszę bez przesady – i nie mówię że mi przeszkadza tylko cukier w czosnkiem i warzywami jakoś mi nie pasuje 🙂 ale zjem i takie nie będę grymasił