Placki ziemniaczane
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 cebula (duża )
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szklanka oleju
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieram, myję i ścieram na jarzynowej tartce ( o małych oczkach)
- Cebulę obieram, płuczę i kroję w drobną kostkę. Następnie dodaję do starych ziemniaków
- Wsypuję przyprawy i mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy
- 1 – 2 łyżki oleju wylewam na patelnię i rozgrzewam. Olej jest rozgrzany dostatecznie, gdy skwierczy wrzucona na tłuszcz odrobina ciasta (wtedy unikniemy przywierania
- Ciasto wykładam na gorący olej łyżką tworząc małe placki (jeden placek dwie łyżki) i smażę na złoty kolor z dwóch stron, przerzucając je drewnianą łopatką (placek jest gotowy do przewrócenia z 1 strony na 2 stronę, gdy widzisz zarumienione brzegi )
- Usmażone placki odkładam na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Bardzo lubię placki ziemniaczane, nawet mogę powiedziec, że przepadam za nimi.
Niestety to, że są ciężkostrawne, to wiem.
Po przeczytaniu Twojego przepisu, aż zapachniało wokół mnie-). Nie cierpię ucierac placków na tarce i małych oczkach, więc wymyśliłam swój przepis.
Ucieram na dużych oczkach, dodaję żółty ser też utarty na dużych oczkach i posiekany drobniuteńko czosnek (siekam zawsze z odrobiną soli, wtedy jest łatwiej). Pieprz, jajko i odrobina mąki.
Pyszne to, ale tak tuczące, że potem trzeba miesiąc życ na sałacie.
Pozdrawiam-)
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!
ja robię identycznie tylko czosnku i wegety nie dodaje bo lubie zjeść czasem na słodko
Na słodko nie cierpię!
Trzeba potem dwa miesiące żyć na sałacie!!!
Co Ci przeszkadza czosnek i wegeta?
To dopiero kompozycja i na placki cukier, albo bita śmietana!-)))
A może Ty jadasz z nutellą?????
No lubię na słodko i tyle ale z cukrem i ze śmietaną – nutella to do naleśników… no proszę bez przesady – i nie mówię że mi przeszkadza tylko cukier w czosnkiem i warzywami jakoś mi nie pasuje 🙂 ale zjem i takie nie będę grymasił