Placki ziemniaczane po mojemu

Kasia Potargana
5 komentarzy
Uwielbiam prostą, polską, domową kuchnię. A ziemniaki i ich przetwory kocham miłością pierwszą, a nie skażoną. Pewnie dlatego w moim domu placki ziemniaczane, to stały element naszego obiadowego menu. Fantastyczne w nich jest to, że można je jeść na tysiąc sposobów. Z cukrem, z twarożkiem, po zbójnicku, z sosem grzybowym, dżemem, lub z ketchupem, a nawet z kawiorem. Lubię je przygotowywać, a potem pałaszować. Cudowne w swej prostocie, pachnące i chrupiące. Udało mi się nawet wypracować moją własną recepturę na placki ziemniaczane i nieskromnie powiem, że smakują rewelacyjnie (trochę jak chipsy). Nawet nie trzeba już nic do nich dodawać. Ja uwielbiam je z twarożkiem na słono z cebulką, a na deser z cukrem. Podrzucam przepis. Mam nadzieję, że i Tobie placki ziemniaczane "po mojemu" przypadną do gustu.
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 hour
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 hour 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 cebula (duża )
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szklanka oleju

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obieram, myję i ścieram na jarzynowej tartce ( o małych oczkach)
  • Cebulę obieram, płuczę i kroję w drobną kostkę. Następnie dodaję do starych ziemniaków
  • Wsypuję przyprawy i mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy
  • 1 – 2 łyżki oleju wylewam na patelnię i rozgrzewam. Olej jest rozgrzany dostatecznie, gdy skwierczy wrzucona na tłuszcz odrobina ciasta (wtedy unikniemy przywierania
  • Ciasto wykładam na gorący olej łyżką tworząc małe placki (jeden placek dwie łyżki) i smażę na złoty kolor z dwóch stron, przerzucając je drewnianą łopatką (placek jest gotowy do przewrócenia z 1 strony na 2 stronę, gdy widzisz zarumienione brzegi )
  • Usmażone placki odkładam na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Placki najlepiej smakują gorące. Są dość ciężko strawne, dlatego lepiej nie jeść ich przed snem.Warto je popijać gorącymi napojami, lub gorącą zupą ( u nas w domu jest to zazwyczaj zalewajka, lub ziemniaczanka). Stanowią też dobry podkład pod alkoholowe imprezy 18+ 😉
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irena-Hooltayewpodrozy

Bardzo lubię placki ziemniaczane, nawet mogę powiedziec, że przepadam za nimi.
Niestety to, że są ciężkostrawne, to wiem.
Po przeczytaniu Twojego przepisu, aż zapachniało wokół mnie-). Nie cierpię ucierac placków na tarce i małych oczkach, więc wymyśliłam swój przepis.
Ucieram na dużych oczkach, dodaję żółty ser też utarty na dużych oczkach i posiekany drobniuteńko czosnek (siekam zawsze z odrobiną soli, wtedy jest łatwiej). Pieprz, jajko i odrobina mąki.
Pyszne to, ale tak tuczące, że potem trzeba miesiąc życ na sałacie.
Pozdrawiam-)

Sikorkowe Pasje

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!5 stars

Kosą po patelni

ja robię identycznie tylko czosnku i wegety nie dodaje bo lubie zjeść czasem na słodko5 stars

Irena-Hooltayewpodrozy

Na słodko nie cierpię!
Trzeba potem dwa miesiące żyć na sałacie!!!
Co Ci przeszkadza czosnek i wegeta?
To dopiero kompozycja i na placki cukier, albo bita śmietana!-)))
A może Ty jadasz z nutellą?????

Kosą po patelni

No lubię na słodko i tyle ale z cukrem i ze śmietaną – nutella to do naleśników… no proszę bez przesady – i nie mówię że mi przeszkadza tylko cukier w czosnkiem i warzywami jakoś mi nie pasuje 🙂 ale zjem i takie nie będę grymasił

Może Ci się również spodobać

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniTwojeCentrum.pl