Placuszki z cukinii to fajny pomysł na prosty wakacyjny obiad, gdy nie masz pomysłu, warunków i ochoty na tworzenie wyszukanych dań. Możesz je zjeść z cukrem i śmietaną na słodko, albo z twarożkiem ze szczypiorkiem na słono i tak chyba lubię najbardziej.
Skąd dzisiaj akurat taki pomysł? Ano siedzę sobie w domku wśród sosen, jeziorko, cisza, spacerki w lesie i wśród pól. Obserwuję przyrodę i cieszę się ostatnimi wakacyjnymi dniami. I taki mały smuteczek, że lato się kończy. Jedyna pociecha, że dookoła pola, działki i sady pełne są owoców i warzyw. Na bazarku aż oczy się śmieją i chciałoby się kupić wszystko naraz! Pachnące jabłuszka, śliwki, kalafiory, bakłażany, fasolkę, paprykę, pomidory… Oj ileż tego! A wśród całego tego warzywno – owocowego zgiełku cukinia. Jedno z moich ulubionych warzyw, które uwielbiam przyrządzać na tysiąc sposobów, ale dzisiaj zrobiłam szybkie i łatwe placuszki, które łatwo przyrządzić w urlopowych warunkach.
Lista zakupów:
- Małe cukinie 1 kg
- Mąka pszenna 1 szkl
- Mąka ziemniaczana 2-łyżki
- Jajko
- Duża cebula
- Sól, pieprz
- Olej do zmażenia
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy i ścieramy na tartce o dość grubych oczkach (można też zetrzeć drobno, ale wtedy potrzeba trochę więcej mąki)
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do cukinii
- Dodajemy jajko, mąkę tak by ciasto było dość gęste (niekoniecznie całą szklankę), przyprawy – mieszamy aż powstanie jednolita masa
- Rozgrzewamy na patelni olej
- Łyżką nakładamy ciasto na patelnię tworząc niewielkie placuszki i smażymy z dwóch stron aż się zrumienią
- Podajemy z cukrem i ze śmietaną, z twarożkiem, jak kto lubi.
Gotowe
Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania wraz ze smażeniem do 1 godz.