Poduszeczki z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym i borówkami

Kasia Potargana
0 komentarzy
Kiedy nie masz czasu, a goście niemal tuż za progiem, zrób poduszeczki z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym i borówkami. Te mega szybkie i łatwe ciasteczka zachwycą twoich gości smakiem, a jak się nieco postarasz, także wyglądem.
Ciasteczka te przygotowałam na piknik mojej "thermomixowej rodziny" i muszę Ci powiedzieć, że bardzo mnie cieszyły pochwały jakie zbierały. W końcu komplementy w gronie najlepszych kucharek i kucharzy, to nie byle co, prawda? Powiedziałabym nawet, że zaszczyt.
Jeśli chcesz zrobić ciasteczka do natychmiastowego spożycia, możesz dać trochę więcej cukru zamiast śmietanfixu, oraz zrezygnować z mascarpone. Zarówno śmietanfix, jak i mascarpone mają za zadanie mocno usztywnić krem, aby po pierwsze ładnie wyglądał na stole, a po drugie, aby się nie szybko rozpuścił, gdy jest ciepło.
Borówki możesz zastąpić dowolnymi owocami leśnymi, wiśniami lub np. brzoskwiniami w syropie, pokrojonymi w kostkę, lub ananasem. Co lubisz i masz w lodówce.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Chłodzenie: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Poduszeczki z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym i borówkami

Składniki:

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 400 g śmietany 30% do ubijania
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (możesz więcej dać, jak lubisz)
  • 2 śmietanfixy
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g borówek

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Płaty ciasta francuskiego połóż na sobie i sklej je dociskając wałkiem.
  • Pokrój ciasto na prostokąty wygodne do złapania na jeden lub na dwa kęsy.
  • Posmaruj wierzchy prostokątów rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka, piecz do uzyskania złotego koloru, czyli ok. 15-20 minut.
  • Odstaw ciastka do wystygnięcia i w tym czasie zrób krem.
  • Do zimnego, czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek, wlej dobrze schłodzoną śmietanę, dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietanfixy. Nie zakrywaj otworu miarką.  Nie ustawiaj czasu i ustaw obroty 3. Ubijaj zerkając czy jest gotowe i jak śmietana stężeje przerwij ubijanie.
  • Dodaj serek mascarpone i ustaw Thermomix na 30 sekund / obroty 2
  • Wszystkie ostudzone ciastka poprzekrawaj wzdłuż (jak kanapkę)
  • Nakładaj na spodnią część krem za pomocą szprycy, lub rękawa cukierniczego, a na wierzch kremu ułóż owoce.
  • Górną część każdego ciastka posmaruj odrobię kremem pod spodem, aby lepiej się przykleiła i połóż na kremie z owocami przykrywając ciasteczko
  • Włóż do lodówki, na co najmniej pół godziny, aby "konstrukcja" stężała.

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności