Przepis na domowy rosół

W niedzielę domowy rosół musi być. Każdy trochę inaczej przygotowuje domowy rosół. Ile kucharek i kucharzy, ile gospodyń i gospodarzy – tyle teorii i przepisów, a każdy uważa, że jego przepis jest najlepszy. Oczywiście ja też uważam, że mój przepis jest najlepszy, dlatego chcę się z Tobą nim podzielić.

Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 20 min.
Kalorii na 100 g: 300
Mój przepis na:

Przepis na domowy rosół

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 1 porcja rosołowa z indyka (lub 30 dkg wołowiny)
  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1-2 łyżki soli
  • 1 cebula

Sposób wykonania:

  • Porcje rosołowe myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na średni ogień
  • Włoszczyznę obieramy, płuczemy i dodajemy do mięsa
  • Dodajemy przyprawy
  • Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem, a następnie dodajemy do gotującego się wywaru
  • Zagotowujemy rosół, ale nie pozwalamy by wrzał. Gdy pojawią się burzyny, zbieramy je łyżką cedzakową i gotujemy ok 2 godziny na bardzo małym ogniu
  • Łyżką cedzakowa wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości i wkładamy z powrotem do rosołu
  • Układamy makaron na talerzu, zalewamy gorącym rosołem i posypujemy posiekaną natką pietruszki

Uwagi dodatkowe

Bardzo ważne, by mięso było zalane zimną wodą i powoli się gotowało. Wtedy wydobędziemy z niego najwięcej smaku. Zalanie gorąca wodą spowoduje, że szybko zetną się białka w mięsie i nie będą się wydobywały z niego „soki”. 
 
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 85
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    86
    Udostępnienia

5
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Sikorkowe Pasje
Gość

Lubimy rosołki mamy 😀 Bardzo mało gotuję zup. Zupy są podobno proste, a to jest ta część obiadu, której nie lubię robić. Wymyślam wiele przepisów. Ciasta, mięso … tylko nie zupki.

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Szczerze powiem,że ugotowanie dobrego rosołku,to naprawdę sztuka.
Wydawało by się, że nie ma nic prostszego.Dobry rosół to poezja.
Moja Mama nauczyła mnie gotowac pyszny,pachnący z domowym makaronem.
Ja nauczyłam moją córcię.
To jedna z moich ulubionych zup.

Ania
Gość

Rosół to temat rzeka, nie rzadko powód nawet do konfliktów! 😀 Twój wygląda pysznie i chętnie bym się zgłosiła po miseczkę, a nawet wiadro, bo dla mnie dobrego rosołku nigdy za dużo! Fajnie, że zwróciłaś uwagę na to, aby mięso wkładać do zimnej wody, to bardo ważne! Ja się też pochwalę, że już od jakiegoś czasu wrzucam od razu tez warzywa. Choć byłam do tego pomysłu sceptycznie nastawiona, to teraz już nie umiem inaczej 😉5 stars