Pulpety w sosie musztardowym – smak dzieciństwa

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Pulpety w sosie musztardowym to jeden z moich smaków dzieciństwa. Chyba każdy wychowany w PRL-u pamięta ziemniaczki z sosem musztardowym w dwóch wersjach: na bogato z pulpetami, albo z jajkiem na twardo. Obie wersje uwielbiam i darzę sentymentem. Ostatnio rozmawialiśmy sobie z Karolem jakie smaki z dzieciństwa pamiętamy i właśnie pulpety w sosie musztardowym wymieniliśmy jako pierwsze.
U nas w domu może troszkę rzadziej się je przygotowywało, ale w przedszkolu i szkolnej stołówce wyjadłam się sosu musztardowego z pulpetami, albo z jajkiem, za wszystkie czasy. Jednak powiem Ci, że nadal lubię taki sosik i robię go zawsze troszkę więcej, żeby jednego dnia zjeść z pulpetami, a drugiego z jajkiem na twardo. Do tego obowiązkowo gotowane ziemniaczki i surówka z kapusty z marchewką, rodzynkami i jogurtem. Polecam! Palce lizać!
Masz ochotę na takie PRL-owskie danie prosto z mojego dzieciństwa? Spróbuj. Myślę, że nie pożałujesz.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Pulpety w sosie musztardowym – smak dzieciństwa

Składniki:

Pulpety

  • 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 obrana, starta marchewka (opcjonalnie)

Sos musztardowy

  • 700-800 g wody
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w Thermomix (albo kupnego)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli (do smaku – uwaga już koncentrat jest słony, więc lepiej sprawdzić, żeby nie przesolić)
  • 3-4 łyżki musztardy (może być np. sarepska)
  • 150-200 ml śmietany125, lub18%
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  • W niedużym garnku wstaw wodę z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim, koncentratem bulionu warzywnego.
  • Do naczynia miksującego włóż cebulę pokrojoną na ćwiartki. Rozdrobnij 5sek, obr. 5
  • Dodaj mięso mielone, majeranek, sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i ewentualnie startą drobno marchewkę. Wymieszaj 30sek, obr.4
  • Z mięsa formuj niewielkie kulki i wkładaj do gotującej się wody z przyprawami. Gotuj ok 20 minut.
  • Odlej pół kubka wody z pulpetów i odstaw na 5 minut
  • Do naczynia miksującego wlej śmietanę, dodaj musztardę, mąkę ziemniaczaną, oraz wodę odlaną z pulpetów. Włącz miksowanie na 20 sekund – dodaj powoli powstały z"zagęstnik" do pulpetów intensywnie mieszając łyżką. Pogotuj jeszcze kilkanaście minut. Gotowe

Jeśli wykonasz przepis na: Pulpety w sosie musztardowym – smak dzieciństwa, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także