Risotto z czarnymi truflami
Składniki:
- 2 szt czarnych trufli letnich w zalewie z solą (https://kuchnia-wloska.com.pl/trufle-czarne-letnie-cale-35g.html)
- 300 g pieczarek
- 3-4 szt kapeluszy suszonych podgrzybków
- 1,5 szklanki ryżu do risotto
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 0,5 szklanki białego wina
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
- 4 łyżki startego parmezanu (do posypania)
Sposób wykonania:
- Podgrzybki mielimy w młynku do kawy na proszek
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy przez chwilę na oliwie, na dużej patelni (nie możemy dopuścić, by cebula się usmażyła)
- Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i krótko razem dusimy
- Dodajemy surowy ryż i sproszkowane podgrzybki (dla koloru). Smażymy mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty
- Zalewamy 2 szklankami bulionu, oraz winem. Prużymy "na małym ogniu", od czasu do czasu mieszając i dolewając kolejne porcje bulionu, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
- Solimy i pieprzymy do smaku
- Ścieramy jedną truflę na drobnej tartce, a drugą kroimy w cieniutkie plasterki
- Risotto wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i startą truflą, oraz ozdabiamy plasterkami trufli
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Risotto z czarnymi truflami doskonale komponuje się z białym, lekko schłodzonym, półwytrawnym winem.
Trufle wykorzystane w przepisie kupiłam poprzez stronę: https://kuchnia-wloska.com.pl/
Wcinałem i powiem że pyszne było. Trufle dla smaku ale świetnie się komponują i podnoszą jakość potrawy. Dla mnie bomba 🙂
bardzo apetyczne danie. Świetny pomysł!
Dziękuję 🙂
Kasia, a czy nie warto zrezygnować z podgrzybków i pieczarek na rzecz trufli? Bałabym się, że inne grzyby zdominują smak, tym czasem te trufle swoje kosztują i naprawdę szkoda by było je zgubić 🙂 Mogę się mylić, może to też moja średnia sympatia do pieczarek. Jak uważasz, da radę bez innych grzybów, czy nie bardzo? Szczerze się przyznam, miałam dotychczas do czynienia tylko z oliwą aromatyzowaną i nie wiem jak intensywne w smaku są te trufle 😉
Wiesz, trufle są bardzo drogie, jest to więc taki trochę półśrodek… Risotto nie jest truflowe, tylko z truflami 😉
Fantastyczne danie i przyznam, że takiego to jeszcze nie jadłam 🙂 Wygląda zankomicie