Risotto z czarnymi truflami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Risotto z czarnymi truflami może być doskonałym pomysłem, gdy chcesz przygotować wykwintną kolację dla kogoś na kim bardzo Ci zależy. Unikalność trufli, delikatny – niepowtarzalny smak, oraz lekka mgiełka tajemniczości tych niepozornych, a zarazem jedynych w swoim rodzaju, grzybów sprawi, że osoby zaproszone na taką kolację poczują się wyjątkowe.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Risotto z czarnymi truflami

Składniki:

  • 2 szt czarnych trufli letnich w zalewie z solą (https://kuchnia-wloska.com.pl/trufle-czarne-letnie-cale-35g.html)
  • 300 g pieczarek
  • 3-4 szt kapeluszy suszonych podgrzybków
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 łyżki startego parmezanu (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Podgrzybki mielimy w młynku do kawy na proszek
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy przez chwilę na oliwie, na dużej patelni (nie możemy dopuścić, by cebula się usmażyła)
  • Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i krótko razem dusimy
  • Dodajemy surowy ryż i sproszkowane podgrzybki (dla koloru). Smażymy mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty
  • Zalewamy 2 szklankami bulionu, oraz winem. Prużymy "na małym ogniu", od czasu do czasu mieszając i dolewając kolejne porcje bulionu, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
  • Solimy i pieprzymy do smaku
  • Ścieramy jedną truflę na drobnej tartce, a drugą kroimy w cieniutkie plasterki
  • Risotto wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i startą truflą, oraz ozdabiamy plasterkami trufli

Jeśli wykonasz przepis na: Risotto z czarnymi truflami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Risotto z czarnymi truflami doskonale komponuje się z białym, lekko schłodzonym, półwytrawnym winem.

Trufle wykorzystane w przepisie kupiłam poprzez stronę: https://kuchnia-wloska.com.pl/

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także