Czytasz teraz
Risotto z czarnymi truflami

Risotto z czarnymi truflami

Kasia Potargana
Risotto z czarnymi truflami może być doskonałym pomysłem, gdy chcesz przygotować wykwintną kolację dla kogoś na kim bardzo Ci zależy. Unikalność trufli, delikatny – niepowtarzalny smak, oraz lekka mgiełka tajemniczości tych niepozornych, a zarazem jedynych w swoim rodzaju, grzybów sprawi, że osoby zaproszone na taką kolację poczują się wyjątkowe.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Mój przepis na:

Risotto z czarnymi truflami

Składniki:

  • 2 szt czarnych trufli letnich w zalewie z solą (https://kuchnia-wloska.com.pl/trufle-czarne-letnie-cale-35g.html)
  • 300 g pieczarek
  • 3-4 szt kapeluszy suszonych podgrzybków
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 łyżki startego parmezanu (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Podgrzybki mielimy w młynku do kawy na proszek
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy przez chwilę na oliwie, na dużej patelni (nie możemy dopuścić, by cebula się usmażyła)
  • Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i krótko razem dusimy
  • Dodajemy surowy ryż i sproszkowane podgrzybki (dla koloru). Smażymy mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty
  • Zalewamy 2 szklankami bulionu, oraz winem. Prużymy "na małym ogniu", od czasu do czasu mieszając i dolewając kolejne porcje bulionu, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
  • Solimy i pieprzymy do smaku
  • Ścieramy jedną truflę na drobnej tartce, a drugą kroimy w cieniutkie plasterki
  • Risotto wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i startą truflą, oraz ozdabiamy plasterkami trufli

Risotto z czarnymi truflami doskonale komponuje się z białym, lekko schłodzonym, półwytrawnym winem.

Trufle wykorzystane w przepisie kupiłam poprzez stronę: https://kuchnia-wloska.com.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kosą po patelni
Gość

Wcinałem i powiem że pyszne było. Trufle dla smaku ale świetnie się komponują i podnoszą jakość potrawy. Dla mnie bomba 🙂5 stars

Pieprzyć z Fantazją
Gość
Pieprzyć z Fantazją

bardzo apetyczne danie. Świetny pomysł!5 stars

Ania
Gość

Kasia, a czy nie warto zrezygnować z podgrzybków i pieczarek na rzecz trufli? Bałabym się, że inne grzyby zdominują smak, tym czasem te trufle swoje kosztują i naprawdę szkoda by było je zgubić 🙂 Mogę się mylić, może to też moja średnia sympatia do pieczarek. Jak uważasz, da radę bez innych grzybów, czy nie bardzo? Szczerze się przyznam, miałam dotychczas do czynienia tylko z oliwą aromatyzowaną i nie wiem jak intensywne w smaku są te trufle 😉

Małgorzata
Gość

Fantastyczne danie i przyznam, że takiego to jeszcze nie jadłam 🙂 Wygląda zankomicie

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę