Risotto z czarnymi truflami
Składniki:
- 2 szt czarnych trufli letnich w zalewie z solą (https://kuchnia-wloska.com.pl/trufle-czarne-letnie-cale-35g.html)
- 300 g pieczarek
- 3-4 szt kapeluszy suszonych podgrzybków
- 1,5 szklanki ryżu do risotto
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 0,5 szklanki białego wina
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
- 4 łyżki startego parmezanu (do posypania)
Sposób wykonania:
- Podgrzybki mielimy w młynku do kawy na proszek
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy przez chwilę na oliwie, na dużej patelni (nie możemy dopuścić, by cebula się usmażyła)
- Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i krótko razem dusimy
- Dodajemy surowy ryż i sproszkowane podgrzybki (dla koloru). Smażymy mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty
- Zalewamy 2 szklankami bulionu, oraz winem. Prużymy "na małym ogniu", od czasu do czasu mieszając i dolewając kolejne porcje bulionu, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
- Solimy i pieprzymy do smaku
- Ścieramy jedną truflę na drobnej tartce, a drugą kroimy w cieniutkie plasterki
- Risotto wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i startą truflą, oraz ozdabiamy plasterkami trufli
Jeśli wykonasz przepis na: Risotto z czarnymi truflami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Risotto z czarnymi truflami doskonale komponuje się z białym, lekko schłodzonym, półwytrawnym winem.
Trufle wykorzystane w przepisie kupiłam poprzez stronę: https://kuchnia-wloska.com.pl/