Rodzaje i właściwości zdrowotne miodu

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Miód to nie tylko przysmak do słodzenia herbaty czy smarowania na chlebie. Jest to naturalny skarb, który od wieków towarzyszy człowiekowi i wspiera jego zdrowie oraz odporność. Historia medycznego stosowania miodu sięga starożytności, gdzie uważano go za wyjątkowe lekarstwo. Jakie właściwości ma miód?

W starożytnej Grecji Hipokrates używał go do leczenia ran i łagodzenia chorób układu oddechowego. Współcześnie słodka substancja to jeden z najsmaczniejszych dodatków do codziennej diety, choć nadal wiele osób odkrywa korzyści zdrowotne, jakie zapewnia miód. Sprawdź wybrane rodzaje miodu i ich poszczególne właściwości, które pozytywnie wpłyną na Twój organizm.

Miód i właściwości antybiotyczne

W złotej substancji znajduje się nadtlenek wodoru, który produkowany jest dzięki aktywności enzymów naturalnie występujących w miodzie. Ponadto olejki eteryczne, flawonoidy i kwas fenolowy pochodzące z nektaru kwiatów, pyłku roślin i propolisu wzbogacają jego zdolność do zwalczania infekcji bakteryjnych i grzybiczych.

Miody pochodzące z Polski takie, jak gryczany, lipowy, nektarowo-spadziowy i nawłociowy wyróżniają się szczególnie wysoką aktywnością antybiotyczną. Ponadto dwieście biologicznie aktywnych związków wykazuje inne korzystne działania jak np.:

  • przeciwzapalne;
  • przeciwalergiczne;
  • przeciwnowotworowe;
  • regulujące funkcje wątroby;
  • wspierające przyswajanie wapnia i magnezu.

Wsparcie w przyswajaniu wapnia i magnezu jest szczególnie istotne u dzieci w okresie wzrostu. Dlatego warto uzupełnić dietę o smaczny dodatek, który jest uwielbiany przez maluchów i nie tylko.

Miód wielokwiatowy

Jest to jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych miodów. Jego super mocą jest to, że wspiera układ odpornościowy i skutecznie radzi sobie z przeziębieniami. Ponadto hamuje rozwój bakterii, a cukry proste w nim zawarte dostarczają energii, co korzystnie wpływa na pracę serca. Dowiedz się więcej: miód wielokwiatowy właściwości.

Miód lipowy

Ceniony za wyjątkowy smak, ale to nie jedyny walor, na który warto zwrócić uwagę. Owoc pracy pszczół polecany jest w przypadku infekcji dróg oddechowych, ponieważ skutecznie radzi sobie z objawami przeziębienia, jak kaszel i zalegająca wydzielina. Miód lipowy pomaga łagodzić stres i poprawia jakość snu, a to ważne zarówno na problemy w pracy, jak i wyzwania w szkole. Jest to także wartościowe źródło energii, które przydaje się w chwilach przemęczenia i osłabienia.

Wybrane rodzaje miodów

Opisane wyżej miody to dopiero wstęp do słodkiej krainy przyjemności dla podniebienia, a jednocześnie krok w kierunku urozmaicenia diety o zdrowy produkt. Poznaj mnogość miodów, które masz na wyciągnięcie ręki:

  • rzepakowy – wspiera regenerację i rekonwalescencje po długim wysiłku oraz oczyszcza organizm;
  • gryczany – zawiera witaminy C, B1, B2 i PP, a poza tym oczyszcza i wzmacnia układ krwionośny;
  • akacjowy – dobry na zmęczenie organizmu i wzmocnienie odporności, ale stosowany także przy dolegliwościach żołądkowych;
  • spadziowy – wpływa na pracę nerek, wątroby i układu moczowego;
  • nektarowo-spadziowy – działa bakteriobójczo, oczyszczająco i przeciwzapalnie.

Zadbaj o siebie i swoich bliskich odkrywając smaki i właściwości miodów. Wykorzystaj siłę natury. Na zdrowie!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także