1,6K
Sezon grillowy w pełni. Dlatego po rybkach i sałatce nadszedł czas na grillowane warzywko. Roladki z grillowanego bakłażana mogą stać się świetnym urozmaiceniem menu na naszym barbecue. Faszerowany bakłażan to wyśmienity dodatek do mięs. Sprawdza się też jako samodzielna przystawka.
Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam bakłażana w żadnej postaci, tym bardziej zaciekawiła mnie przystawka podana podczas grilla w domu moich przyjaciół. Bardzo mi zasmakowała, więc poprosiłam o przepis, którym dzisiaj się z Wami dzielę.
Lista zakupów:
- Jeden lub dwa średnie bakłażany
- Ser z niebieską pleśnią
- Kilka jajek
- Szczypiorek
- Majonez
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Bakłażana umyj pokrój w cienkie, podłużne plastry (najlepiej na szatkownicy)
- Plastry bakłażana posól i zostaw aby puścił sok, który następnie odlejesz żeby bakłażan nie był gorzki
- Jajka ugotuj na twardo odstaw do ostudzenia
- Bakłażana lekko zgrilluj tak by był miękki (możesz też podsmażyć go na prawie suchej patelni).
- Rozdrobione jajka, posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz wymieszaj tak by powstała pasta
- Nakładaj na bakłażany pastę i niewielką ilość pokruszonego sera pleśniowego.
- Zawijaj w roladki. Możesz je spiąć wykałaczką aby się lepiej trzymały.
Smacznego
Piszcie jak Wam się podobała ta propozycja.