Roladki z grillowanego bakłażana

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Sezon grillowy w pełni. Dlatego po rybkach i sałatce nadszedł czas na  grillowane warzywko. Roladki z grillowanego bakłażana mogą stać się świetnym urozmaiceniem menu na naszym barbecue. Faszerowany bakłażan to wyśmienity dodatek do mięs. Sprawdza się też jako samodzielna przystawka.

Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam bakłażana w żadnej postaci, tym bardziej zaciekawiła mnie przystawka podana podczas grilla w domu moich przyjaciół. Bardzo mi zasmakowała, więc poprosiłam o przepis, którym dzisiaj się z Wami dzielę.

Lista zakupów:

  • Jeden lub dwa średnie bakłażany
  • Ser z niebieską pleśnią
  • Kilka jajek
  • Szczypiorek
  • Majonez
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Bakłażana umyj pokrój w cienkie, podłużne plastry (najlepiej na szatkownicy)
  • Plastry bakłażana posól i zostaw aby puścił sok, który następnie odlejesz żeby bakłażan nie był gorzki
  • Jajka ugotuj na twardo odstaw do ostudzenia
  • Bakłażana lekko zgrilluj tak by był miękki (możesz też podsmażyć go na prawie suchej patelni).
  • Rozdrobione jajka, posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz wymieszaj tak by powstała pasta
  • Nakładaj na bakłażany pastę i niewielką ilość pokruszonego sera pleśniowego.
  • Zawijaj w roladki. Możesz je spiąć wykałaczką aby się lepiej trzymały.

Smacznego

Piszcie jak Wam się podobała ta propozycja.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także