Czytasz teraz
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem

Kasia Potargana
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem wymyśliłam na niedzielny obiad w ubiegłym tygodniu, aby odmienić nieco nasze niedzielne menu. Myślę, że roladki mogą być ciekawą propozycją na wykorzystanie piersi z kurczaka. Zamiast klasycznych kotletów, czy dewolajów, można zrobić roladki i zaskoczyć domowników odmianą. Roladki to także ciekawa propozycja na proszone obiady. Jednocześnie piecze się wiele porcji, więc nie musisz zostawiać gości, by stać przy garach. Roladki się pieką, a Ty miło konwersujesz z rodzinką, czy przyjaciółmi.
Same piersi kurczaka są dość mdłe i suche, dlatego połączyłam je z boczkiem, który nadał im aromatu, smaku i wilgoci. Dodałam też ser pleśniowy dla zaostrzenia smaku. Jeśli nie lubisz sera pleśniowego, możesz użyć sera typu feta. Uważaj wtedy jednak przy soleniu mięsa, ponieważ feta jest serem bardzo słonym.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 d 45 min.
Czas całkowity: 1 d 1 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem

Składniki:

  • 4 podwójne piersi kurczaka
  • 16 plasterków boczku parzonego (cienkich)
  • 1/2 opakowania szpinaku baby
  • 300 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 16 wykałaczek

Sposób wykonania:

  • Piersi kurczaka umyj, podziel na połówki, przekrój w poprzek, tak by powstały dwa plastry z każdej połówki
  • Każdy plaster lekko zbij tłuczkiem (uważaj, żeby nie porozrywać mięsa)
  • Plastry mięsa oprósz solą, pieprzem i czosnkiem
  • Połóż na deseczce plastry boczku
  • Na każdy plaster boczku połóż plaster piersi kurczaka
  • Nałóż klika liści szpinaku, pokrusz trochę sera na każdy z nich i
  • Zwijaj ciasno razem każdy plaster boczku z plastrem kurczaka, szpinakiem i serem w roladkę, zepnij wykałaczką, żeby się nie rozpadały
  • Włącz piekarnik na 200 st C
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż szybko roladki z każdej strony, żeby ścięła się "skórka"
  • Przełóż roladki na blachę i podlej olejem ze smażenia, posyp papryką w proszku, a następnie wstaw do piekarnika
  • Piecz ok 40-45 minut podlewając wodą
Uwagi dodatkowe
Roladki świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze szpinaku z truskawkami. A do tego pyszne, schłodzone białe wino. Mmmmm…
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Ależ apetycznie wyglądają, bardzo smaczne połączenie i zawsze to jakaś odmiana dla piersi z kurczaka.

Beata M.

Roladki wyglądają wspaniale i na pewno też tak smakują.

Lidka

Świetny pomysł na niedzielny obiad 🙂 czasem brakuje mi już pomysłów na przyrządzanie piersi z kurczaka, a staram się serwować mojej rodzinie nowe potrawy. Roladki wyglądają bardzo smakowicie. Mam nadzieję, że zasmakują mojej rodzinie i zagoszczą na stałe w naszym domu 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x