Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem wymyśliłam na niedzielny obiad w ubiegłym tygodniu, aby odmienić nieco nasze niedzielne menu. Myślę, że roladki mogą być ciekawą propozycją na wykorzystanie piersi z kurczaka. Zamiast klasycznych kotletów, czy dewolajów, można zrobić roladki i zaskoczyć domowników odmianą. Roladki to także ciekawa propozycja na proszone obiady. Jednocześnie piecze się wiele porcji, więc nie musisz zostawiać gości, by stać przy garach. Roladki się pieką, a Ty miło konwersujesz z rodzinką, czy przyjaciółmi.
Same piersi kurczaka są dość mdłe i suche, dlatego połączyłam je z boczkiem, który nadał im aromatu, smaku i wilgoci. Dodałam też ser pleśniowy dla zaostrzenia smaku. Jeśli nie lubisz sera pleśniowego, możesz użyć sera typu feta. Uważaj wtedy jednak przy soleniu mięsa, ponieważ feta jest serem bardzo słonym.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 dzień 45 min.
Czas całkowity: 1 dzień 1 godzina 15 min.
Mój przepis na:

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem

Składniki:

  • 4 podwójne piersi kurczaka
  • 16 plasterków boczku parzonego (cienkich)
  • 1/2 opakowania szpinaku baby
  • 300 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 16 wykałaczek

Sposób wykonania:

  • Piersi kurczaka umyj, podziel na połówki, przekrój w poprzek, tak by powstały dwa plastry z każdej połówki
  • Każdy plaster lekko zbij tłuczkiem (uważaj, żeby nie porozrywać mięsa)
  • Plastry mięsa oprósz solą, pieprzem i czosnkiem
  • Połóż na deseczce plastry boczku
  • Na każdy plaster boczku połóż plaster piersi kurczaka
  • Nałóż klika liści szpinaku, pokrusz trochę sera na każdy z nich i
  • Zwijaj ciasno razem każdy plaster boczku z plastrem kurczaka, szpinakiem i serem w roladkę, zepnij wykałaczką, żeby się nie rozpadały
  • Włącz piekarnik na 200 st C
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż szybko roladki z każdej strony, żeby ścięła się "skórka"
  • Przełóż roladki na blachę i podlej olejem ze smażenia, posyp papryką w proszku, a następnie wstaw do piekarnika
  • Piecz ok 40-45 minut podlewając wodą
Roladki świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze szpinaku z truskawkami. A do tego pyszne, schłodzone białe wino. Mmmmm…

Jeśli wykonasz przepis na: Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także