Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem
Składniki:
- 4 podwójne piersi kurczaka
- 16 plasterków boczku parzonego (cienkich)
- 1/2 opakowania szpinaku baby
- 300 g sera pleśniowego typu Lazur
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 16 wykałaczek
Sposób wykonania:
- Piersi kurczaka umyj, podziel na połówki, przekrój w poprzek, tak by powstały dwa plastry z każdej połówki
- Każdy plaster lekko zbij tłuczkiem (uważaj, żeby nie porozrywać mięsa)
- Plastry mięsa oprósz solą, pieprzem i czosnkiem
- Połóż na deseczce plastry boczku
- Na każdy plaster boczku połóż plaster piersi kurczaka
- Nałóż klika liści szpinaku, pokrusz trochę sera na każdy z nich i
- Zwijaj ciasno razem każdy plaster boczku z plastrem kurczaka, szpinakiem i serem w roladkę, zepnij wykałaczką, żeby się nie rozpadały
- Włącz piekarnik na 200 st C
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż szybko roladki z każdej strony, żeby ścięła się "skórka"
- Przełóż roladki na blachę i podlej olejem ze smażenia, posyp papryką w proszku, a następnie wstaw do piekarnika
- Piecz ok 40-45 minut podlewając wodą
Jeśli wykonasz przepis na: Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!