Czytasz teraz
Skaleczenia w kuchni – jak zadbać o czystość rany?

Skaleczenia w kuchni – jak zadbać o czystość rany?

Avatar

Kiedy myślimy o wyposażeniu kuchni, zazwyczaj przychodzą na myśl talerze, sztućce, garnki, patelnie oraz inne sprzęty niezbędne do przygotowania naszych ulubionych dań. Nic dziwnego – to miejsce, które kojarzy się przecież z niesamowitymi zapachami i magią gotowania. Niestety, czasem przy kulinarnych eksperymentach zdarzy się mały wypadek w kuchni – któż z nas bowiem nie wyszedł z kuchennego pola bitwy z zadrapaniem, zacięciem czy skaleczeniem? Co zrobić w takiej sytuacji i na co zwrócić szczególną uwagę?

Powiedzmy sobie wprost – kuchnia jest miejscem, w którym dochodzi do największej ilości drobnych urazów. Kiedy spieszymy się z przygotowaniem przekąsek dla gości albo w jednej chwili doprawiamy zupę, pieczemy ciasto i przygotowujemy sałatkę łatwo o chwilę nieuwagi, która może się skończyć skaleczeniem. Czasem np. ścierając marchewkę, możemy się zapomnieć i w efekcie zetrzeć trochę więcej niż chcieliśmy. Znacie to, prawda? Niestety rzadko kiedy możemy przerwać i odpuścić – sytuacja zazwyczaj wymaga od nas zaciśnięcia zębów i kontynuowania przygotowań.

Infekcja rany – jak jej zapobiec?

Okazji, w których może dojść do niewielkiego, kuchennego wypadku, jest naprawdę wiele. To codzienność nie tylko w przypadku amatorów, ale również prawdziwych szefów kuchni. Niezależnie od stopnia zaawansowania, warto mieć pod ręką apteczkę zawierającą wszelkie niezbędne środki, które pomogą zadbać o czystość rany, a także o jej fachowe zabezpieczenie. Należy bowiem pamiętać, że urazy mogą być różne – rany cięte bywają bardzo bolesne i krwawiące, i należy obchodzić się z nimi naprawdę ostrożnie.

Co powinno się znaleźć w zestawie pierwszej pomocy? Przede wszystkim antyseptyczny środek do dezynfekcji (w formie maści lub sprayu) oraz zestaw plastrów – żeby wiedzieć, jakie wypada mieć „na pokładzie” warto zapoznać się z kompendium wiedzy o plastrach i opatrunkach.

W przypadku skaleczenia należy przemyć ranę zimną, bieżącą wodą, a następnie zdezynfekować powierzchnię skóry przeznaczonym do tego środkiem, który ograniczy ryzyko wystąpienia infekcji. Teraz czas na aplikację plastra z opatrunkiem – i to nie byle jakiego plastra, ale rozwiązania, które sprawdzi się nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach roboczych. Prace kuchenne wymagają płukania produktów i częstego mycia rąk, dlatego niezbędne jest, by zaopatrzyć się w plastry wodoszczelne i wodoodporne.

Plastry wodoodporne i plastry wodoszczelne – czy to to samo?

Plastry wodoodporne oraz plastry opatrunkowe wodoszczelne przez wielu mogą być traktowane jako jeden i ten sam produkt. Okazuje się, że są pewnie różnice, o których warto wiedzieć. Plastry wodoszczelne (np. Dermapast Aqua) cechują się tym, że bardzo szczelnie przykrywają ranę, a w efekcie zabezpieczają ją przed wodą. Są doskonałym wyborem w przypadku niewielkiego skaleczenia. Należy jednak pamiętać, że nie należy stosować ich zbyt długo, ponieważ tak skuteczne uszczelnienie nie jest korzystne dla skóry.

Zobacz też

Takie rozwiązanie idealnie sprawdzi się, kiedy zatniemy się w trakcie przygotowywania ważnej kolacji dla gości i liczy się każda minuta. Po wykonaniu prac, warto zmienić opatrunek na plaster wodoodporny. To rozwiązanie zda egzamin w codziennym funkcjonowaniu – plaster nie odklei się podczas przypadkowego zachlapania czy zabrudzenia. Dzięki specjalnej perforacji pozwoli skórze oddychać, a także nie będzie przywierać do rany.

Drobny wypadek w kuchni może przydarzyć się każdemu, ale dzięki odpowiedniemu zaopatrzeniu apteczki skaleczenie nie będzie przeszkodą w dalszym czerpaniu radości z gotowania dla siebie i najbliższych. Tym bardziej, że odpowiednie plastry na skaleczenia znajdziecie w każdej aptece.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Inne nasze serwisy- TwojeCentrum.pl - Kosą po patelni

© 2018-2021 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.

W górę