Przyczyn wpływających na zaburzenia pracy serca może być bardzo wiele. Jedną z nich jest nieodpowiednia dieta, zbyt bogata w tłuszcze. Sposobem na wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego jest spożywanie flawonoidów. Źródłem tej substancji są owoce aronii. Regularne spożywanie tego produktu wpływa pozytywnie na pracę serca oraz układu odpornościowego.
Przyczyny zaburzeń pracy serca
Choroby serca są jedną z wielu przyczyn zgonów u ludzi. Zaburzenia układu krążenia najczęściej pojawiają się u osób starszych. Przyczyną pojawienia się tych problemów może być także: palenie papierosów, predyspozycje genetyczne, brak aktywności fizycznej oraz źle zbilansowana dieta.
Na ryzyko chorób serca wpływają także kryzysy zdrowotne o zasięgu globalnych. Do ostatnich takich wydarzeń można zaliczyć pandemię Covid-19. Jednym z powikłań po przejściu tej choroby są właśnie problemy w sercem. Dodatkowo, długo utrzymujący się stres i lęk przed zachorowaniem może wpływać na pojawienie się upośledzenia układu sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Aby tego zapobiec, warto poszukać naturalnych składników wzmacniających organizm.
Picie soku z aronii na nadciśnienie
Substancją wspierającą pracę serca są flawonoidy. Ich bogatym źródłem jest właśnie sok z aronii. W 100 g owoców znajduje się 500 mg antocyjanów. Jest to dużo więcej niż w owocach czarnego bzu, które także są zalecane przy zaburzeniach pracy serca.
Flawonoidy zawarte w aronii zmniejszają poziom cholesterolu oraz obniżają ciśnienie krwi. Dodatkowo, sok z aronii wykazuje także właściwości przeciwzapalne.
Dane te zostały potwierdzone przez liczne badania. Według badania przeprowadzonego w 2007 r., kuracja sokiem z aronii osób po zawale mięśnia sercowego znacząco zmniejszyła markery ryzyka sercowo-naczyniowego. W innym badaniu w 2017 r. zbadano wpływ soku z aronii na poziom cholesterolu u byłych palaczy. Po 3 miesiącach poziom cholesterolu całkowitego zmniejszył się o 8%, a poziom cholesterolu LDL zmalał o 11%.
Nadciśnienie a sok z aronii – jak stosować?
Już po około 8-12 tygodni regularnego picia soku z aronii można zauważyć obniżenie skurczowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Są to główne przyczyny rozwoju chorób serca. Największe efekty zażywania soku z aronii na nadciśnienie można zauważyć u osób powyżej 50 roku życia.
Dzienna dawka aronii, po której można zauważyć efekty, jest dość niewielka. Wystarczy jedynie 15 g aronii dziennie. W sezonie warto skorzystać ze świeżych owoców. Można je spożywać na różne sposoby, np. dodając owoce do owsianki lub koktajlu. W aronii można także przygotować sok do rozcieńczania z wodą.
W sezonie warto także przygotować domowy sok z aronii na pozostałe miesiące. Warto zwrócić uwagę, aby nie posiadał on zbyt wiele cukru. Można także kupić gotowy sok z aronii od ecoandfit.pl, który można mieszać z wodą lub sokiem o mniej intensywnym smaku. Producenci soku zalecają dawkę 2 razy dziennie po 50 ml soku. Od wielkości dziennej dawki ważniejsza jest regularność jej przyjmowania. Właściwości aronii to przede wszystkim obniżenie ciśnienia.
Stałe włączenie aronii do diety może spowodować obniżenie ciśnienia podobne do leków. W niektórych przypadkach może okazać się konieczne zmniejszenie dawki leków. Dlatego nie należy włączać aronii do diety samodzielnie, a zawsze robić to w porozumieniu z lekarzem. Warto także kontrolować ciśnienie oraz regularnie zapisywać się w dzienniku.