Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Powiem szczerze, że ta surówka z czerwonej kapusty nie jest moim przepisem i jej nie robiłam wcześniej. Ale z chęcią zjadłam, choć z początku troszkę się na nią boczyłam i muszę przyznać, że bardzo mi smakowała. Tak bardzo, że poprosiłam o przepis.
Do tej pory surówkę z czerwonej kapusty u mnie w domu robiło się w taki sposób, że sparzało się kapustę, aby zmiękła. Nie wyobrażałam sobie, aby czerwoną kapustę można było jeść zupełnie na surowo. Dlatego, gdy Karol z Kosą po patelni zrobił mi tę surówkę, patrzyłam na nią z pewną niepewnością. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że surówkę da się zjeść, nie jest zbyt twarda, a do tego bardzo smaczna!
Surówka z czerwonej kapusty w wykonaniu Karola, jest chrupka, świeża i zdecydowana w smaku. Świetnie komponuje się z mięsami, ale do wege kotletów też będzie fantastyczna.
Choć czerwona kapusta nie jest w Polsce zbyt popularna, warto włączyć ją do swojej diety. Poza tym, że jest bardziej wyrazista w smaku od swojej białej odpowiedniczki, jest od niej jeszcze zdrowsza (a wiemy, że już biała kapusta to samo zdrowie). Czerwona kapusta swoją barwę zawdzięcza antocyjanom, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Zawiera też o 10 razy więcej witaminy A, niż biała kapusta! Bogatsza jest też witaminę C i w minerały. Spożywana na surowo i w towarzystwie tłuszczy (witamina A rozpuszcza się tylko w tłuszczach), jest wielkim wspomagaczem naszego zdrowia. Dlatego fajnie, że Karol namówił mnie do spróbowania jej na surowo, w konsekwencji czego, nie tylko sama będę ją teraz regularnie robiła, ale i mogłam z Tobą podzielić się przepisem.
Ilość porcji: 6 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: 10 min.
Mój przepis na:

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 700 g czerwonej kapusty ((1 mała główka))
  • 1 jabłko
  • 100 g marchwi
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

  • Czerwoną kapustę umyj, oczyść z brzydkich liści, pokrój na kawałki o boku ok. 5 cm.
  • Umieść kapustę w naczyniu miksującym, dodaj sól i ocet jabłkowy i ustaw Thermomix na: 4 sekundy / obroty 5
  • W tym czasie obierz i opłucz marchew, pokrój na 3-4 kawałki i włóż na naczynia miksującego.
  • Dodaj umyte, pozbawione gniazd nasiennych, przekrojone na 4 jabłko, ustaw: 5 sekund / obroty 5
  • Dodaj kapustę, majonez, pieprz i cukier, ustaw: 20 sekund / obroty 3
  • Możesz podawać surówkę od razu po przygotowaniu, ale najsmaczniejsza jest, gdy trochę poleżakuje w lodówce (chociaż 60 minut).

Jeśli wykonasz przepis na: Surówka z czerwonej kapusty, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także