1,2K
Upały trwają i nie odpuszczają. Nikomu nie chce się jeść ciężkich potraw tak więc surówka z kalarepki jak znalazł. Jak dla mnie najpyszniejsze na ten czas są ziemniaczki posypane koperkiem i jajko sadzone, a do popicia zimna maślanka. Ale w tym zestawie jest troszkę mało witamin i mikroelementów, które wypłacane podczas upałów powinno się uzupełniać.
Ta prosta i niezwykle smaczna surówka spełnia te wymagania. Idealnie uzupełnia i wzbogaca smak, oraz wartość odżywczą letniego obiadu.
Dodam, że jedzenie kalarepki to piękne włosy i paznokcie. Jeśli więc nie dla smaku, to na pewno dla urody, warto jej spróbować.
A, że jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bierzemy się do pracy.
Lista zakupów:
- Kalarepka
- Pół pęczka pietruszki
- Dwie łyżki śmietany 12%
- Sól
- Cukier
- Pomidorki koktajlowe dla koloru
Przygotowanie:
- Kalarepkę umyć, odciąć łodygi, obrać i zdrewniałe części
- Zetrzeć kalarepkę na tarce o średnich oczkach
- Dodać śmietanę, sól i cukier do smaku i wymieszać.
- Przybrać pomidorkami koktajlowymi
Smacznego