Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i pestkami dyni – pyszny dodatek do mięs z grilla

Kasia Potargana
4 komentarze
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i pestkami dyni, to jedna z moich ulubionych surówek. Jest bardzo delikatna, soczysta, lekka i słodka. Dodane pestki dyni nadają jej ciekawy smak i pozwalają lekko chrupać. Całość jest mega zdrowa. Po prostu bomba witaminowa!
Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, ale też doskonale zgrywa się z mięsem z grilla. Ja tę surówkę lubię szczególnie do karkówki, lub piersi kurczaka z grilla. Sok, który puszcza, tworzy fajny sosik do mięska.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 100
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: 20 min.
Mój przepis na:

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i pestkami dyni – pyszny dodatek do mięs z grilla

Składniki:

  • 250 g kapusty pekińskiej
  • 150 g marchewki
  • 1 jabłko
  • 150-200 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • 1 garść łuskanych pestek dyni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Sposób wykonania:

  • Pestki dyni upraż na suchej patelni
  • Kapustę pekińską opłucz i pokrój w cienkie, dość krótkie paski, wrzuć do miski
  • Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na średniej tartce, dodaj do kapusty
  • Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tartce o grubych oczkach, połącz z pozostałymi składnikami surówki
  • Do jogurtu dodaj sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszaj.
  • Przygotowanym sosem polej surówkę. Delikatnie przemieszaj całość
  • Posyp surówkę uprażonymi pestkami dyni
  • Surówkę podawaj zaraz po przygotowaniu

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej przy pomocy Thermomix

W wersji thermomixowej surówkę zrobisz w 5-10 minut.

  • Kapustę pekińską pokrój na kawałki wrzuć do naczynia miksującego
  • Marchew obierz, umyj, pokrój na duże kawałki, wrzuć do naczynia miksującego
  • Jabłko umyj , pokrój w ćwiartki usuń gniazda nasienne, wrzuć do naczynia miksującego
  • Ustaw 3-4 sekundy, obroty 5
  • Przełóż surówkę do miski, polej sosem jogurtowym j.w. i posyp pestkami dyni

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, może zechcesz pokazać go swoim znajomym? Będzie mi bardzo miło.

Super byłoby też przeczytać twój komentarz pod postem.

Buziaki

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Misiu

Napiszę szczerze i uczciwie: kapusty pekińskiej nigdy w życiu nie jadłem. Nie wiem czemu tak się stało? Jeśli ktoś mnie poczęstuje, to nie odmówię. 🙂 Natomiast do kapusty mnie nie ciągnie, jedynie te pestki z dyni zasługują na większą uwagę, czytałem już, że bardzo zdrowe i polecane.4 stars

Karina

Nie robiłam jeszcze takiej, chętnie spróbuję.

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności