Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i pestkami dyni – pyszny dodatek do mięs z grilla
Składniki:
- 250 g kapusty pekińskiej
- 150 g marchewki
- 1 jabłko
- 150-200 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
- 1 garść łuskanych pestek dyni
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Sposób wykonania:
- Pestki dyni upraż na suchej patelni
- Kapustę pekińską opłucz i pokrój w cienkie, dość krótkie paski, wrzuć do miski
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na średniej tartce, dodaj do kapusty
- Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tartce o grubych oczkach, połącz z pozostałymi składnikami surówki
- Do jogurtu dodaj sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszaj.
- Przygotowanym sosem polej surówkę. Delikatnie przemieszaj całość
- Posyp surówkę uprażonymi pestkami dyni
- Surówkę podawaj zaraz po przygotowaniu
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej przy pomocy Thermomix
W wersji thermomixowej surówkę zrobisz w 5-10 minut.
- Kapustę pekińską pokrój na kawałki wrzuć do naczynia miksującego
- Marchew obierz, umyj, pokrój na duże kawałki, wrzuć do naczynia miksującego
- Jabłko umyj , pokrój w ćwiartki usuń gniazda nasienne, wrzuć do naczynia miksującego
- Ustaw 3-4 sekundy, obroty 5
- Przełóż surówkę do miski, polej sosem jogurtowym j.w. i posyp pestkami dyni
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, może zechcesz pokazać go swoim znajomym? Będzie mi bardzo miło.
Super byłoby też przeczytać twój komentarz pod postem.
Buziaki
Napiszę szczerze i uczciwie: kapusty pekińskiej nigdy w życiu nie jadłem. Nie wiem czemu tak się stało? Jeśli ktoś mnie poczęstuje, to nie odmówię. 🙂 Natomiast do kapusty mnie nie ciągnie, jedynie te pestki z dyni zasługują na większą uwagę, czytałem już, że bardzo zdrowe i polecane.
Pewnie 🙂 Każdy lubi co innego 🙂 Ja pekinkę lubię, ponieważ jest dużo delikatniejsza od popularnej u nas białej kapusty. Dziękuję za twoją ocenę i komentarz
Nie robiłam jeszcze takiej, chętnie spróbuję.
Będę się czuła zaszczycona 🙂
Lubię takie surówki, zdecydowanie moje smaki 😋
Wypróbuj sobie. Jest pyszna 🙂