Już jest Thermomix TM7 794946255
Myśli Potarganej
  • Gotuj z Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Moja przygoda z Thermomix
    • Mój profil w Thermomix
    • Jak kupić Thermomix?
    • Thermomix – cena i formy płatności
    • Thermomix – Porady
    • Cookidoo – Bogactwo inspiracji
    • Thermomix i dieta
    • Jak zostać przedstawicielem Thermomix
  • Kuchnia
    • Przepisy na Thermomix
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dania fit
    • Sałatki i surówki
    • Wegetariańskie
    • Na słodko
    • Chleby i bułki
    • Dania obiadowe
    • Zupy
    • Śniadanie
    • Na imprezę
    • Przetwory i napoje
    • Dookoła kuchni
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Suszenie grzybów na różne sposoby

Kasia Potargana 7 września 2020
Kasia Potargana 7 września 2020
A+A-
Reset
1,6K

Wreszcie pokazały się grzyby w lasach. Uwielbiam chodzenie na grzyby, a nawet obieranie i suszenie grzybów, gdy cały dom nimi pachnie. No i oczywiście kocham je później zajadać pod wszelkimi postaciami. Szczególnie lubię wigilijne (czemu w Wigilię one smakują inaczej?) pierogi z kapustą i grzybami. Ale i zupa grzybowa sprawia, że aż leci mi ślinka. Potem grzyby smażone w cieście naleśnikowym, farsz grzybowy do naleśników, sos grzybowy… Mmmm rozmarzyłam się…

No, ale żeby mieć takie fajne grzybki na zimę, trzeba je dobrze ususzyć.

Przyznam Wam się, że udało mi się kiedyś ususzyć grzybki wraz z larwami. Tzn, grzybki się ususzyły, a larwy pięknie rozmnożyły w bliżej nieokreślone robaczki, które jednak nie są zbyt apetyczne. Całe zapasy zostały wyrzucone i w amoku, tuż przed Wigilią szukaliśmy grzybów suszonych po sklepach. Dlatego ważne jest nie tylko suszenie, ale też odpowiednie

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Postaw mi kawę na buycoffee.to

przygotowanie grzybów do suszenia

Aby uniknąć niespodzianek w postaci różnych żyjątek, tudzież pleśni trzeba przed suszeniem grzyby przygotować. I tu staranność, oraz cierpliwość są jak najbardziej wskazane.:

  • Zaraz po zebraniu grzybów należy je dokładnie oczyścić, ale nie myć. Mycie może utrudnić suszenie, oraz spowodować wejście pleśni.
  • Przy okazji czyszczenia grzybów sprawdź, czy są zdrowe, nierobaczywe, lub spleśniałe.
  • Posegreguj grzyby. Małe grzybki możesz suszyć w całości. Większe przekrój wzdłuż razem z nóżką. Chyba, że będziesz grzyby suszyć na nitce/sznurku, wtedy jednak lepiej oddzielić nóżkę od kapelusza (poniżej napiszę dlaczego).

Ważne jest też to jakie grzyby suszymy,

ponieważ nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Nie suszymy maślaków i innych grzybów a dużej zawartości wody. Dobrze za to suszą się grzyby o zwartej strukturze takie jak, podgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki.

Możesz też ususzyć kanie. Ja ususzone kanie mielę na proszek i mam fajną, grzybową przyprawę do sosów i mięsa mielonego.

Sposoby suszenia grzybów

  • Ponoć najprościej użyć suszarki. Ja takowej nie posiadam, więc pozwól, że nie będę się wypowiadała.
  • Suszenie na nitce/sznurku – ten sposób praktykowałam na wszelkich wyjazdach, szczególnie na obozach harcerskich. Wystarczy nanizać grzyby na nitkę przy pomocy igły i zrobić z nich „korale”. Podpowiem tutaj, że warto dobierać na przemian kapelusze i nóżki. Będzie więcej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi „koralikami” i szybciej grzyby wyschną. Grzyby nanizane na nitkę należy suszyć rozwieszone w pewnych odległościach od siebie, w przewiewnym, słonecznym miejscu, lub nad grzejnikiem.
  • Możesz też rozłożyć grzyby na kratce (np na nieużywanym czasowo grillu), także w przewiewnym, nasłonecznionym miejscu. Grzyby co jakiś czas należy odwrócić, by równomiernie schły.
  • Moja babcia suszyła grzyby rozłożone na papierze i ułożone na kaloryferze – jednak mało grzybów się tam mieściło. Grzyby co jakiś czas należy odwrócić, by równomiernie schły.
  • Podobną metodą jest suszenie grzybów w piekarniku. Układamy grzyby na papierze na blasze i wkładamy do piekarnika ustawionego na 40-50 st C nie domykając drzwiczek . Jeśli mamy termoobieg, to super. Jego włączenie przyspieszy proces suszenia. Grzyby co jakiś czas należy odwrócić, by równomiernie schły. Nie warto podkręcać temperatury. Grzyby mogą się spalić, a nie o to nam przecież chodzi.

Dobrze wysuszone grzyby,

czyli nie przypalone, lekko elastyczne, ale na pewno suche. Takie grzyby łamią się, ale dopiero przy mocniejszym ich naciśnięciu.

Grzyby suszone przechowujemy

w suchych, szczelnych naczyniach (blaszana puszka, słoik, plastikowy pojemnik, drewniane pudełko). Przed użyciem, umyj naczynie, dobrze wysusz i sprawdź, czy na pewno jest suche. Umieść w nim grzyby, dodaj kilka liści laurowych (na odstraszenie moli spożywczych – ale nie za dużo, ponieważ grzyby mogą przejąć zapach liści), oraz kilka ziaren ryżu (ryż chłonie wilgoć) i dobrze zamknij, by nie miały dostępu powietrza. Jeśli grzyby przechowujesz w słoiku, zadbaj by słoik stał w zaciemnionym miejscu.

A później, wyciągamy grzybki, płuczemy, namaczamy i … robimy różne grzybowe pyszności. Mniam.



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Pieczone warzywa korzeniowe z filetem z uda kurczaka

  • Kiedy sięgnąć po suplementy na wątrobę?

  • Zrób coś po raz pierwszy – majowe wyzwanie dla tych, które boją się zmian

  • Jak wspierać maturzystę bez dodatkowej presji?

  • Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – lekka przekąska na majówkowe spotkania

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Gotuj z Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Moja przygoda z Thermomix
    • Mój profil w Thermomix
    • Jak kupić Thermomix?
    • Thermomix – cena i formy płatności
    • Thermomix – Porady
    • Cookidoo – Bogactwo inspiracji
    • Thermomix i dieta
    • Jak zostać przedstawicielem Thermomix
  • Kuchnia
    • Przepisy na Thermomix
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dania fit
    • Sałatki i surówki
    • Wegetariańskie
    • Na słodko
    • Chleby i bułki
    • Dania obiadowe
    • Zupy
    • Śniadanie
    • Na imprezę
    • Przetwory i napoje
    • Dookoła kuchni
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz