Świąteczne ciasteczka korzenne

Kasia Potargana
0 komentarzy

Pisałam już nie raz o naszych małych tradycjach. Wspólne pieczenie i ozdabianie świątecznych ciasteczek korzennych to jedna z nich. Moje dziewczyny uwielbiają to robić. Prześcigają się w dekoracyjnych wzorach i wymyślają co roku nowe. 

Takie ciasteczka pakujemy w celofan i wręczamy później jako dodatek do prezentów świątecznych. Ich zaletą jest to, że nie wymagają wiele czasu i mogą być przygotowane na ostatnią chwilę, gdyż ciasto na nie nie dojrzewa, jak w przypadku pierniczków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • kostka masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  • masło siekamy nożem
  • dodajemy mąkę, cukier i przyprawy, oraz miód
  • robimy dołek w mące i wbijamy doń jajko
  • ugniatamy składniki aż powstanie jednolita, sprężysta masa
  • rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. i wycinamy ciasteczka specjalnymi foremkami
  • rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • układamy ciasteczka na blasze
  • wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 – 20 min. 
  • po upieczeniu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i czekamy aż wystygną
  • wystudzone ciasteczka dekorujemy w dowolny sposób (np. mazakami z cukrem dekoracyjnym)

Takie ciasteczka to wspaniale spędzony czas z dziećmi, doskonały upominek świąteczny, oraz śliczna dekoracja na choinkę.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności