1,2K
Pisałam już nie raz o naszych małych tradycjach. Wspólne pieczenie i ozdabianie świątecznych ciasteczek korzennych to jedna z nich. Moje dziewczyny uwielbiają to robić. Prześcigają się w dekoracyjnych wzorach i wymyślają co roku nowe.
Takie ciasteczka pakujemy w celofan i wręczamy później jako dodatek do prezentów świątecznych. Ich zaletą jest to, że nie wymagają wiele czasu i mogą być przygotowane na ostatnią chwilę, gdyż ciasto na nie nie dojrzewa, jak w przypadku pierniczków.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 jajko
- kostka masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- masło siekamy nożem
- dodajemy mąkę, cukier i przyprawy, oraz miód
- robimy dołek w mące i wbijamy doń jajko
- ugniatamy składniki aż powstanie jednolita, sprężysta masa
- formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
- rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. i wycinamy ciasteczka specjalnymi foremkami
- rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
- blachę wykładamy papierem do pieczenia
- układamy ciasteczka na blasze
- wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 – 20 min.
- po upieczeniu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i czekamy aż wystygną
- wystudzone ciasteczka dekorujemy w dowolny sposób (np. mazakami z cukrem dekoracyjnym)
Takie ciasteczka to wspaniale spędzony czas z dziećmi, doskonały upominek świąteczny, oraz śliczna dekoracja na choinkę.
Świąteczne ciasteczka korzenne z Thermomix
- Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki masło, dodaj mąkę, przeprawy, cukier i miód. Ustawiamy 30 sek, obroty 4
- Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce
- Rozwałkowujemy kulę na placem 2-3mm grubości i wycinamy ciasteczka
- Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Ciasteczka pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st
- Upieczone i wystudzone dekorujemy