Czytasz teraz
Sylwestrowa przekąska – paluchy z ciasta na pizzę w trzech smakach

Sylwestrowa przekąska – paluchy z ciasta na pizzę w trzech smakach

Kasia Potargana
Paluchy z ciasta na pizzę świetnie się sprawdzają podczas imprez takich jak Sylwester. Przez całą noc są świeże, smaczne i tak samo wyglądają. Chociaż raczej nie ma szans, żebyś mogła sprawdzić, czy piszę prawdę, ponieważ znikną ze stołu jako pierwsze.
Paluchy przygotowałam w trzech wersjach: hawajskiej, z pieczarkami i z samym serem. Ale myślę, że dodatki możesz konfigurować dowolnie. W przepisie użyłam gotowego, surowego ciasta, ponieważ przed imprezą Sylwestrową czas warto poświęcić na wypoczynek, zamiast zagniatać ciasto, ale jeśli masz ochotę wykonać je samodzielnie, przepis znajdziesz TUTAJ.
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Paluchy z ciasta na pizzę

Składniki:

  • 3 kule ciasta na pizzę (ok 400 g każda)
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g szynki
  • 1 plaster ananasa
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka ziół do pizzy (albo oregano i tymianek)
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki mąki

Sposób wykonania:

  • z przecieru pomidorowego, ziół i soli zrób sos
  • umyj pieczarki
  • obierz cebulę
  • pieczarki i cebulę posiekaj, a następnie przesmaż na oleju doprawiając solą i pieprzem, pozwól im nieco odparować, zestaw z ognia do wystygnięcia
  • wędlinę pokrój w plastry, a następnie w paski ok 3 cm szerokości
  • pokrój w drobną kostkę ananasa
  • stolnicę oprósz 1 łyżką mąki
  • rozwałkuj pierwszą kulę ciasta na cienki, kwadratowy placek, a następnie potnij na paski ok 5 cm szerokości
  • posmaruj każdy pasek sosem pomidorowym i nałóż farsz z pieczarek
  • zwiń delikatnie paski wykonując skrętne ruchy i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (nie kładź zbyt blisko siebie, aby się nie posklejały)
  • obsyp paluchy żółtym serem
  • paluchy piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15-20 minut
  • rozwałkuj drugą kulę, potnij na paski i posmaruj sosem
  • połóż na paski ciasta szynkę, ananasa i ser
  • zwiń paluchy i upiecz
  • trzecie ciasto rozwałkuj, potnij i posmaruj sosem pomidorowym
  • nałóż ser na każdy pasek, zwiń i upiecz
Uwagi dodatkowe
Obok paluchów na stole postaw miseczkę z resztą sosu do maczania i… baw się dobrze.
Życzę Ci wspaniałego Sylwestra!
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Aż wstyd się przyznać,ale nigdy nie robiłam,a podobno są bardzo smaczne i szybko znikają 🙂

Karol

Super przepis – muszę zrobić na następną imprezę z przyjaciółmi5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
4
0
Napisz coś od Siebiex
()
x