Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i zastosowanie

Kasia Potargana
14 komentarzy

Syrop z kwiatów czarnego bzu, i sok z jego owoców, robiła zawsze moja babcia, a później, gdy tylko zaczynał się okres przeziębień, poiła nas jednym i drugim. Pyszne to było i czasem udawałam podziębioną, żeby babcia dała mi się napić syropku. Babcia śmiała się i udawała, że mi wierzy, a następnie dawała łyżeczkę syropu, lub sok rozcieńczony w wodzie.

Właśnie zaczęło się kwitnienie bzów. Biały bez kwitnie chyba wszędzie i woła do mnie: „już czas, już czas”. Nie mogłam więc go zawieść i wybrałam się na okoliczne pola, by i w tym roku zrobić wyśmienity, zdrowy syrop.

Gdzie zbierać kwiaty czarnego bzu

Skoro o zbieraniu mowa, przypominam, że najlepiej zbierać kwiaty czarnego bzu z krzewów oddalonych od ruchu ulicznego. Czarny bez rośnie wszędzie jak chwast. Nie będziesz więc miała problemu z jego znalezieniem. Wystarczy wyjechać rowerem za miasto, do pobliskiego lasku, na nieużytki itp.

Charakterystycznych kwiatów czarnego bzu nie da się nie zauważyć. Ten rósł w arboretum w Rogowie

Jakie są właściwości kwiatów czarnego bzu

Jak wiele „chwastów” – czarny bez to istny skarbiec zdrowotnych substancji (np przepis na syrop z mniszka lekarskiego znajdziesz TUTAJ). Zawiera w swoim składzie wiele witamin i minerałów, takich jak witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, mangan, fosfor, sód, miedź, cynk, żelazo, flawonoidy, kwasy fenylowe.W medycynie ludowej stosowany jest napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwprzeziębieniowo. Zawarte w nim substancje hamują rozwój wielu wirusów.

Przetwory z czarnego bzu działają

  • rozrzedzająco na katar i kaszel (a więc wykrztuśnie)
  • przeciwwirusowo
  • napotnie
  • wzmacniająco
  • wzmacniająco na układ krwionośny
  • przeciwbólowo (np bóle głowy)
  • oczyszczająco
  • przyspiesza przemianę materii
  • uwalnia od wolnych rodników
  • łagodzą stany zapalne skóry
  • obniżają ciśnienie
Kwiaty jeszcze przed odcięciem łodyżek

Stosowanie syropu z czarnego bzu

Sam syrop, to świetne lekarstwo na przeziębienie, oraz środek wzmacniający odporność. Dla wzmocnienia odporności możesz pić go jako dodatek do napojów, rozcieńczony w wodzie, lub w czystej postaci, przez cały okres jesienno-zimowy, w ilości 2 łyżki dziennie (dzieci 1łyżka). Jako środek wspomagający leczenie przeziębienia, pij kilka łyżek dziennie.

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Przepisów i sposobów wykonania syropu z kwiatów czarnego bzu jest wiele. Najważniejsze, by podczas procesu wytwarzania go, uzyskać jak najwięcej cennych substancji, a jak najmniej stracić.Ja korzystając z przepisu mojej babci, syrop robię tak.:

  • Zbieram dojrzałe, rozwinięte baldachimy kwiatów (około 40 szt). Rozkładam je na godzinę, dwie na stole, by uciekły zeń owady.
  • Nożyczkami obcinam łodyżki jak najbliżej kwiatu – by syrop nie nabrał goryczki
  • Kwiaty zalewam wodą (1 L) i doprowadzam do wrzenia.
  • Po zagotowaniu (nie gotuję kwiatów) odstawiam kwiaty wraz z wodą w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny (może być lodówka też)
  • Następnego dnia odcedzam kwiaty, przez sitko o bardzo drobnych oczkach (może być gaza).
  • Kwiaty wyrzucam, a do wody dodaję cukier (1 kg) i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • Mieszając doprowadzam do zagotowania (ale nie gotuję dalej)
  • Gorący syrop wlewam do niewielkich, wyparzonych wcześniej słoiczków i stawiam do góry dnem. To powinno wystarczająco zakonserwować syrop. Jeśli jednak wolisz syrop zapasteryzować (jak zapasteryzować przeczytasz TUTAJ), bardzo proszę, ale krótko, ponieważ długa pasteryzacja zabierze część cennych składników.
  • Syrop przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu. Małe słoiczki pomagają mi zużywać tylko takiej ilości, jakie mi są potrzebne.

Z kwiatów czarnego bzu możesz też zrobić herbatkę

W tym celu należy kwiaty wysuszyć. Najlepiej rozłożyć ładne, przebrane, opłukane i odsączone kwiaty na papierze w suchym, nasłonecznionym, przewiewnym miejscu. (Inne sposoby na suszenie kwiatów, znajdziesz TUTAJ)

Lub … usmażyć w cieście naleśnikowym. Ale o tym, oraz o soku z owoców czarnego bzu, innym razem.

Dużo zdrówka Ci życzę.

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się syropu z czarnego bzu, raczej malinowy albo truskawkowy, ale kiedyś miałam okazję spróbować u koleżanki i bardzo mi smakował 🙂

Justyna

Również robię taki, syrop 😋, do jednej porcji dodałam jescze kilka łodyg mięty.

Słodko Słodka

Nie robiłam nigdy, ale to samo zdrowie, także warto 🙂

Agnieszka

Ile kwiatów na ile cukru pani robi?😊

elfryda

robię od kilkudziesięciu lat Kochana im więcej kwiatow a mniej cukru tym lepiej .

Henryk

Kasiu, moja przyjaciółka sugeruje możliwość wykorzystania kwiatów potem do swego rodzaju dżemiku. Myślę, że warto poeksperymentować😊

Henryk

👍😘

Małgorzata

przepis z austri bardziej wiarygodny:np 150 baldachow .3 l wody ,4 cytryny,2,5 kg cukru,wode zagotowac,rozpuscic cukier w niej i zalac je ,w naczyniu rozlozyc baldachy z paskami cytryny jw. ostudzic ido lodowki lub chlodni na 3 dni ,pozniej wycisnac przecedzic przez drobne sitko i ten soczek doprowadzic do temp.ok wrzenia 98 st.i do sloiczkow typowo dzemowych standard,wychodzi 16 szt.smacznego.

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.