Duszone szparagi z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 500 g zielonych szparagów
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- maggi (do smaku)
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
- Szparagi oczyść, odetnij zgrubiałe końce, umyj i pokrój na cząstki
- Rozgrzej na patelni olej
- Podsmaż szparagi przez minutę, a następnie duś przykryte i podlane odrobiną wody
- W tym czasie umyj i pokrój w kostkę pierś kurczaka
- Obierz i posiekaj czosnek
- Wyszoruj cytrynę pod gorącą wodą, a następnie zetrzyj skórkę
- Do szparagów dodaj czosnek i kurczaka, duś całość, aż mięso będzie gotowe.
- Dodaj maggi, startą skórkę i wyciśnij sok z cytryny.
- Smaż bez pokrywki aż woda odparuje.
- Dodaj pokrojone na połówki pomidorki
- Posól, popieprz do smaku
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Pysznie 🙂 Sezon szparagowy trwa krótko, więc trzeba go maksymalnie wykorzystać 🙂 u mnie też szparagi 🙂
Idę więc zobaczyć, co masz ciekawego 🙂
Szparagi umarły.
Świetne zestawienie i na czasie 🙂
No powiem Ci, że całkiem, całkiem 😉
Kocham wiosnę za pomidory i szparagi, a ta sałatka wygląda świetnie. Chętnie ją przygotuję! 🙂
No to i ja się poodchudzam, bo guma w dresach nie da rady chyba dalej się rozciągać 🙂
Szparagi uwielbiam, a sezon w pełni.
Bardzo ciekawy przepis i ja go wykorzystam.
zaraz idę po kurzęce mięso.
No ja też powinnam 😉 Przepis działa, dziewczyny chude jak nitki na tej studenckiej kuchni 😉