Szparagi zawijane w piersi z kurczaka i boczek

Kasia Potargana
6 komentarzy
Pomysł na szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek podsunęła mi koleżanka, do której ostatnio zadzwoniłam i zastałam ją na przygotowywaniu tego dania dla gości zaproszonych na urodziny.
Pomyślałam, że to świetny i w sumie prosty pomysł na wykwintne danie na rodzinne okazje. A że zbliżają się komunie i wiele gospodyń zastanawia się, czym przyjąć gości, wypróbowałam i podrzucam, szparagowo – kurczakowe roladki jako inspirację.
Podaję proporcje na 4 osoby, ale myślę, że spokojnie możesz je pomnożyć i podać dla większej ilości gości.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek

Składniki:

Roladki

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 200 g surowego boczku w plastrach
  • 1 paczka zielonych szparagów
  • 1-2 łyżki przyprawy uniwersalnej wykonanej w Thermomix (albo przyprawy typu Vegeta)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (opcjonalnie)

Sos

  • 40 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1-2 łyżki musztardy (zależnie od gustu)

Sposób wykonania:

Sos

  • Roztop masło w rondelku
  • Dodaj mąkę i cały czas mieszając gotuj/smaż (?) ok 3 minuty, tak aby nie było grudek
  • Dodaj mleko, sól, pieprz, musztardę, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, ok 5-6 minut
  • Wylej sos na naczynie żaroodporne i rozprowadź równomiernie

Roladki

  • Piersi kurczaka rozdziel na pojedyncze i przekrój wzdłuż na pół, a następnie rozklep na cienkie plastry
  • Każdy plaster oprósz przyprawą, pieprzem, czosnkiem
  • Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce
  • Ułóż po 2-3 sztuki na każdym plastrze kurczaka i zawiń
  • Roladkę połóż na cieniutkim plastrze boczku i owiń nim roladkę
  • Nagrzej piekarnik do 200 St
  • Rozgrzej patelnię beztłuszczową, a następnie obsmaż na niej szparagowe roladki na złoto-brązowy kolor
  • Podsmażone mięso ułóż na sosie, i umieść w piekarniku
  • Piecz około 20 minut

Szparagi zawijane w piersi kurczaka z boczek, przygotowane przy pomocy Thermomix

  • Umieść masło w naczyniu miksującym, ustaw 3 min, 100st, obroty 1
  • Dodaj mąkę – ustaw 3 min., 100st, obroty 1
  • Dodaj pozostałe składniki, ustaw 6 minut, 90 st, obroty 4
  • Pozostałe czynności wykonaj jak w klasycznym przepisie

Szparagi zawijane w piersiach kurczaka z boczkiem, podawaj na ciepło, zaraz po przygotowaniu, w towarzystwie ziemniaków z koperkiem, polewając je sosem, w którym się zapiekały.

Mama nadzieję, że spodobał Ci się mój przepis. Jeśli tak jest, będzie mi miło, gdy zostawisz komentarz, lub pokażesz ten post znajomym.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Misiu

Nawet nie znam smaku szparagów, ale widzę, że wygląda bardzo apetycznie. Kiedyś nadejdzie moment, że zdecyduję się na przygotowanie szparagów i może wtedy skorzystam z tego przepisu. 🙂5 stars

Wiola

Ja uwielbiam szparagi, jednak zawsze miałam problem z ich odpowiednim przygotowaniem. Niedawno moja siostra dała mi kilka rad i często wykorzystuję je w kuchni. Szparagi z kurczakiem i boczkiem to ciekawy pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Chętnie skorzystam z przepisu i ciekawe czy zaskoczę nim rodzinę 🙂

szpileczkiibabeczki

Uwielbiam szparagi 😉

Słodko Słodka

To danie wygląda znakomicie 😋5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności