Szybki mazurek z masą kajmakową świetnie się sprawdza, gdy nie masz czasu na pieczenie wymyślnych ciast świątecznych, a chcesz mieć w domu ciasto własnej roboty. Jest też dobrym pretekstem do wciągnięcia dzieci w świąteczne przygotowania. Robisz spód, a resztę zostawiasz maluchom. Moje dziewczynki uwielbiały mazać ciasto masą kajmakową, a później je przystrajać. Teraz, gdy są już prawie dorosłe, nie zawsze mają ochotę na takie zabawy, więc mazurek posypujemy płatkami migdałów i też jest pysznie. Mazurek od lat piecze moja Jagoda i choć przepis jest prosty, a wręcz banalny, jej mazurek wychodzi najlepszy. Tego mazurka też upiekła i dobrze, że zdążyłam rano zrobić zdjęcie, bo wieczora nie doczekał. Trudno. Na święta upieczemy nowy. Przecież to szybki mazurek.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 320
Drukuj przepis
Mój przepis na:Szybki mazurek z masą kajmakową
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)
- 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
Sposób wykonania:
- Z podanych składników (prócz masy) zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość do 5 milimetrów i układamy na blasze
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
- Pieczemy ok 30 minut
- Upieczone, ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i przystrajamy płatkami migdałów, lub innymi ozdobami
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Rzeczywiście łatwy ten przepis
Proste i przyjemne 😉