Szybki mazurek z masą kajmakową

Kasia Potargana
2 komentarze
Szybki mazurek z masą kajmakową świetnie się sprawdza, gdy nie masz czasu na pieczenie wymyślnych ciast świątecznych, a chcesz mieć w domu ciasto własnej roboty. Jest też dobrym pretekstem do wciągnięcia dzieci w świąteczne przygotowania. Robisz spód, a resztę zostawiasz maluchom. Moje dziewczynki uwielbiały mazać ciasto masą kajmakową, a później je przystrajać. Teraz, gdy są już prawie dorosłe, nie zawsze mają ochotę na takie zabawy, więc mazurek posypujemy płatkami migdałów i też jest pysznie. Mazurek od lat piecze moja Jagoda i choć przepis jest prosty, a wręcz banalny, jej  mazurek wychodzi najlepszy. Tego mazurka też upiekła i dobrze, że zdążyłam rano zrobić zdjęcie, bo wieczora nie doczekał. Trudno. Na święta upieczemy nowy. Przecież to szybki mazurek.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 320
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 45 min.
Mój przepis na:

Szybki mazurek z masą kajmakową

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)
  • 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)

Sposób wykonania:

  • Z podanych składników (prócz masy) zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość do 5 milimetrów i układamy na blasze 
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st. 
  • Pieczemy ok 30 minut
  • Upieczone, ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i przystrajamy płatkami migdałów, lub innymi ozdobami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Basia

Rzeczywiście łatwy ten przepis5 stars

Ola

Proste i przyjemne 😉5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności