Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i jabłkami
Składniki:
- 1 op gotowego ciasta francuskiego
- 1 op budyniu waniliowego, lub śmietankowego (na 500ml mleka)
- 500 ml mleka
- 3-4 małe jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Sposób wykonania:
- Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu. Przykryj folią spożywczą tak, by przylegała do całej powierzchni budyniu – odstaw do wystudzenia
- Jabłka opłucz, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych. Jeśli posiadasz TM6/TM5 i nakładkę krojącą – pokrój jabłka w nakładce na półplasterki – ustawienie "grubo". Jeśli nie-pokrój jabłka w cienkie półplasterki
- Rozgrzej piekarnik do 180℃
- Wysmaruj dokładnie masłem formę to tarty
- Ciasto francuskie wyłóż na formę do tarty i wyklej nią formę. Dotnij ciasto do kształtu tarty
- Ze ścinków ciasta możesz zrobić ciasteczka – pokrój w miarę możliwości na prostokąty, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem i cynamonem, upiecz w piekarniku razem z tartą, na blaszce wyłożonej papierem, na poziomie poniżej tarty tylko wyjmij po 20-30 minutach, jak będą ładnie brązowe i wyrośnięte
- Na ciasto w formie wylej budyń i rozprowadź go równomiernie
- Na budyniu ułóż jabłka, posyp cukrem i cynamonem
- Piecz w temperaturze 180℃ przez ok 40-45 minut
- Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
- Gotowe, Smacznego 🙂
Jeśli wykonasz przepis na: Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i jabłkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255