Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i jabłkami plus ciasteczka cynamonowe w bonusie

Kasia Potargana
A+A-
Reset
W dzisiejszym wpisie pragnę podzielić się z Wami przepisem na tartę z ciasta francuskiego z budyniem i jabłkami, który jest kwintesencją jesiennej atmosfery, choć jego urok docenimy przez cały rok. Z resztą, same widzicie, że wrzucam przepis wiosną, hi hi!
Ta tarta to prawdziwy ratunek dla każdej z nas, kiedy szukamy inspiracji na deser, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem, nie wymagając przy tym godzin spędzonych w kuchni. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, całość przygotowania staje się niezwykle prosta i przyjemna, co czyni ten przepis idealnym nawet dla tych z nas, które nie czują się pewnie w roli cukierników.
Budyniowy krem w połączeniu z jabłkami i subtelnym aromatem wanilii, oraz cynamonu tworzy niepowtarzalną harmonię smaków, która sprawia, że trudno oprzeć się kolejnemu kawałkowi. To doskonały sposób, by umilić sobie popołudnie przy filiżance ulubionej herbaty czy kawy, delektując się każdym kęsem.
Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu, który jest dowodem na to, że w kuchni można tworzyć małe dzieła sztuki, nie poświęcając na to całego dnia. Niech ten prosty w wykonaniu, ale wyjątkowy w smaku deser, będzie przyczynkiem do radosnych chwil i niezapomnianych wspomnień.
A że zostanie Wam troszkę ciasta francuskiego, podpowiadam jak je wykorzystać 🙂
Ilość porcji: 8 kawałków
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 40 min.
1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 50 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i jabłkami

Składniki:

  • 1 op gotowego ciasta francuskiego
  • 1 op budyniu waniliowego, lub śmietankowego (na 500ml mleka)
  • 500 ml mleka
  • 3-4 małe jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)

Sposób wykonania:

  • Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu. Przykryj folią spożywczą tak, by przylegała do całej powierzchni budyniu – odstaw do wystudzenia
  • Jabłka opłucz, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych. Jeśli posiadasz TM6/TM5 i nakładkę krojącą – pokrój jabłka w nakładce na półplasterki – ustawienie "grubo". Jeśli nie-pokrój jabłka w cienkie półplasterki
  • Rozgrzej piekarnik do 180℃
  • Wysmaruj dokładnie masłem formę to tarty
  • Ciasto francuskie wyłóż na formę do tarty i wyklej nią formę. Dotnij ciasto do kształtu tarty
  • Ze ścinków ciasta możesz zrobić ciasteczka – pokrój w miarę możliwości na prostokąty, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem i cynamonem, upiecz w piekarniku razem z tartą, na blaszce wyłożonej papierem, na poziomie poniżej tarty tylko wyjmij po 20-30 minutach, jak będą ładnie brązowe i wyrośnięte
  • Na ciasto w formie wylej budyń i rozprowadź go równomiernie
  • Na budyniu ułóż jabłka, posyp cukrem i cynamonem
  • Piecz w temperaturze 180℃ przez ok 40-45 minut
  • Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
  • Gotowe, Smacznego 🙂

Jeśli wykonasz przepis na: Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i jabłkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także