Tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym, to fantastyczne ciasto na lato. Myślę, że jest to Idealne połączenie owocowej świeżości i delikatnej kremowości, które zachwyci nie tylko smakoszy, ale także estetów. Ta tarta to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników deserów, którzy pragną się delektować sezonowymi owocami w wyjątkowy sposób.
Moja tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świeże maliny i borówki dodają wyrazistego smaku, a krem budyniowy nadaje całej kompozycji gładkości i subtelności. W połączeniu z kruchym spodem, tarta staje się nieodparcie apetycznym i efektownym daniem, które będzie cieszyć oczy i podniebienie gości.
Przygotowanie tej tarty jest niezwykle proste i dostępne dla każdego. Składniki są łatwo dostępne, a proces przygotowania jest intuicyjny. Możesz się więc śmiało zabrać za tworzenie tego wyjątkowego deseru nawet, jeśli nie jesteś doświadczonym cukiernikiem.
Ta tarta doskonale sprawdzi się na różne okazje – od rodzinnych spotkań po przyjęcia ze znajomymi. Jej piękny wygląd i doskonały smak na pewno wzbudzą zachwyt i zostaną zapamiętane na długo.
Gotowa, by stworzyć niezwykłą tartę z malinami, borówkami i kremem budyniowym? Przygotuj się na niezapomnianą podróż smakową i zanurzenie w magii sezonowych owoców i delikatnych kremów. Oto przepis, który krok po kroku wprowadzi Cię w świat słodkich doznań.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 5 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Oczekiwanie: 2 godziny
Czas całkowity: 2 godziny 40 min.
Mój przepis na:

Tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym

Składniki:

Krem budyniowy

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego, lub waniliowego 35 g bez cukru
  • 300 g mleka
  • 40 g cukru
  • 200 g serka mascarpone

Ciasto na tartę

  • 250 g mąki pszennej (ja użyłam krupczatki – trochę odłóż na bok do podsypania blatu)
  • 110 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki + 1 łyżeczka do wysmarowania formy)
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Do dekoracji

  • 250 g malin i/lub borówek (lub innych owoców sezonowych)

Sposób wykonania:

Krem budyniowy cz1

  • Zagotuj 200 ml mleka w pozostałej części wymieszaj proszek budyniowy i wlej do gotującego się mleka. Zmniejsz ogień, gotuj mieszając do zgęstnienia. Odstaw do wystygnięcia. Budyń powinien wystygnąć sam w temperaturze pokojowej (nie w lodówce).

Ciasto na tartę

  • Wsyp cały cukier do naczynia miksującego (120 g) i zmiel na cukier puder. 10 sek, / obroty 10. Odsyp 40 g do innego naczynia (cuker ten wykorzystasz do kremu)
  • Do cukru pudru dodaj masło, jajka, mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia – ustaw 3 minuty / obroty 4
  • Ciasto wyjmij z naczynia, ufrormuj kulę, owiń folią, włóż do lodówki na 1 godzinę
  • Rozgrzej piekarnik do 170℃
  • Wysmaruj formę do tarty (26 cm) masłem
  • Wyjmij ciasto z lodówki na obsypany mąką blat, rozwałkuj pod folią, przełóż do formy. Ułóż ciasto tworząc rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Połóż obciążniki na papierze do pieczenia. Piecz ok. 15 minut
  • Po upieczeniu ciasta, wyjmij spód do tarty z piekarnika, zdejmij obciazenie i pozostaw do ostudzenia

Krem budyniowy

  • W tym czasie przygotuj krem: serek mascarpone włóż do czystego naczynia miksującego, załóż motylek, dodaj 40 g cukru pudru. Ustaw 30 sek. / obroty 4
  • Dodaj budyń i wymieszaj – 30 sek, / obroty 1,5
  • Wyłóż krem na ostudzony spód tarty, ułóż owoce i wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Jeśli wykonasz przepis na: Tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także