• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Hipnoterapia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Przepisy na Thermomix
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Dom i ogród
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Na słodko

Tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym

Kasia Neugebauer 14 lipca 2023
Kasia Neugebauer 14 lipca 2023
A+A-
Reset
811
Tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym, to fantastyczne ciasto na lato. Myślę, że jest to Idealne połączenie owocowej świeżości i delikatnej kremowości, które zachwyci nie tylko smakoszy, ale także estetów. Ta tarta to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników deserów, którzy pragną się delektować sezonowymi owocami w wyjątkowy sposób.
Moja tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świeże maliny i borówki dodają wyrazistego smaku, a krem budyniowy nadaje całej kompozycji gładkości i subtelności. W połączeniu z kruchym spodem, tarta staje się nieodparcie apetycznym i efektownym daniem, które będzie cieszyć oczy i podniebienie gości.
Przygotowanie tej tarty jest niezwykle proste i dostępne dla każdego. Składniki są łatwo dostępne, a proces przygotowania jest intuicyjny. Możesz się więc śmiało zabrać za tworzenie tego wyjątkowego deseru nawet, jeśli nie jesteś doświadczonym cukiernikiem.
Ta tarta doskonale sprawdzi się na różne okazje – od rodzinnych spotkań po przyjęcia ze znajomymi. Jej piękny wygląd i doskonały smak na pewno wzbudzą zachwyt i zostaną zapamiętane na długo.
Gotowa, by stworzyć niezwykłą tartę z malinami, borówkami i kremem budyniowym? Przygotuj się na niezapomnianą podróż smakową i zanurzenie w magii sezonowych owoców i delikatnych kremów. Oto przepis, który krok po kroku wprowadzi Cię w świat słodkich doznań.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 5 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min. min.
Czas gotowania: 20 min. min.
Oczekiwanie: 2 godziny godz.
Czas całkowity: 2 godziny godz. 40 min. min.
Mój przepis na:

Tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym

Składniki:

Krem budyniowy

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego, lub waniliowego 35 g bez cukru
  • 300 g mleka
  • 40 g cukru
  • 200 g serka mascarpone

Ciasto na tartę

  • 250 g mąki pszennej (ja użyłam krupczatki – trochę odłóż na bok do podsypania blatu)
  • 110 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki + 1 łyżeczka do wysmarowania formy)
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Do dekoracji

  • 250 g malin i/lub borówek (lub innych owoców sezonowych)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

Krem budyniowy cz1

  • Zagotuj 200 ml mleka w pozostałej części wymieszaj proszek budyniowy i wlej do gotującego się mleka. Zmniejsz ogień, gotuj mieszając do zgęstnienia. Odstaw do wystygnięcia. Budyń powinien wystygnąć sam w temperaturze pokojowej (nie w lodówce).

Ciasto na tartę

  • Wsyp cały cukier do naczynia miksującego (120 g) i zmiel na cukier puder. 10 sek, / obroty 10. Odsyp 40 g do innego naczynia (cuker ten wykorzystasz do kremu)
  • Do cukru pudru dodaj masło, jajka, mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia – ustaw 3 minuty / obroty 4
  • Ciasto wyjmij z naczynia, ufrormuj kulę, owiń folią, włóż do lodówki na 1 godzinę
  • Rozgrzej piekarnik do 170℃
  • Wysmaruj formę do tarty (26 cm) masłem
  • Wyjmij ciasto z lodówki na obsypany mąką blat, rozwałkuj pod folią, przełóż do formy. Ułóż ciasto tworząc rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Połóż obciążniki na papierze do pieczenia. Piecz ok. 15 minut
  • Po upieczeniu ciasta, wyjmij spód do tarty z piekarnika, zdejmij obciazenie i pozostaw do ostudzenia

Krem budyniowy

  • W tym czasie przygotuj krem: serek mascarpone włóż do czystego naczynia miksującego, załóż motylek, dodaj 40 g cukru pudru. Ustaw 30 sek. / obroty 4
  • Dodaj budyń i wymieszaj – 30 sek, / obroty 1,5
  • Wyłóż krem na ostudzony spód tarty, ułóż owoce i wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Jeśli wykonasz przepis na: Tarta z malinami, borówkami i kremem budyniowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google. Pomożesz również polecając tekst znajomym lub stawiając mi wirtualną kawkę. Dziękuję.

Poleć 0 FacebookTwitterPinterestEmail

Postaw kawę za:

small coffee icon 5 zł medium coffee icon 10 zł large coffee icon 15 zł

Najnowsze wpisy

  • Czym różni się przedszkole prywatne od publicznego?

  • Bezpieczna i trwała gładkość: Depilacja laserowa Poznań – Poradnik dla kobiet i mężczyzn

  • Ćwiczenia uziemiania i autoregulacji – wsparcie w stresie i po sesjach terapii SE

  • Dorosłe dziecko z pokolenia Z – jak je zrozumieć i nie zwariować?

  • JoyKID – sklep, który zmienia dziecięcą zabawę w kreatywną przygodę

  • Facebook
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Hipnoterapia - Kasia Neugebauer - Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • Sztuka życia
    • Hipnoterapia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Przepisy na Thermomix
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Dom i ogród
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz