Sernik, czyli ciasto przygotowywane z białego sera, czy twarożku, to jeden z najpopularniejszych deserów. W swoich odmianach znany i lubiany jest chyba na całym świecie.
Serniki możemy jeść na ciepło, na zimno i z przeróżnymi dodatkami od owoców po czekoladę i orzechy. Wykonane w domu, bez dodatku niepotrzebnej chemii są pożywne i bardzo zdrowe. Sporządzone w odpowiednich proporcjach cukru, tłuszczy i białek świetnie sprawdzają się też jako deser dla osób dbających o sylwetkę.
Historia sernika
sięga aż do czasów starożytnych. Za ojca tego deseru uchodzi grecki filozof Aegimus, który wypiekowi i produkcji serników poświęcił całą książkę.
Sernik znany i lubiany był także w starożytnym Rzymie i uważany za przysmak dla wybranych. To właśnie za sprawą Rzymian sernik dotarł do Europy, gdy podbijali kolejne kraje.
Dalsze losy zaprowadziły sernik do Ameryki Łacińskiej w XIX wieku, gdzie deser ten został doprowadzony do perfekcji.
Każdy naród
używa nieco innego rodzaju sera do produkcji swoich serników. Na przykład Grecy używają sera feta, lub mitzira, a Włosi ricotty. W Ameryce serniki robi się z serka Philadephia. Natomiast w Polsce, czy Niemczech wykorzystuje się twaróg.
Ja uwielbiam sernik pod każdą postacią. Dlatego chciałabym Wam przedstawić moje TOP – 3 przepisów na sernik. Ciekawe, czy się ze mną zgodzicie.
Sernik tradycyjny
Czyli pieczony sernik z półtłustego twarogu. Wilgotny, pachnący, z rodzynkami i otartą skórką pomarańczy. Właśnie zapach takiego sernika kojarzy mi się ze świętami w tradycyjnym, polskim domu.
Do jego wykonania potrzebujemy dobrego, półtłustego białego sera, jajek, śmietany, cukru, masła i oczywiście słodkich rodzynek. Pyszny przepis znalazłam na stronie: https://uczymyjakslodzic.pl/przepis-na-sernik-tradycyjny/ , więc już nie będę Wam innego podawała.
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy wychodzi obłędnie. Jest puszysty, słodki i wspaniale pachnie. A, że mamy właśnie sezon na dynie, możemy skorzystać z okazji i upiec takie właśnie ciasto.
Składniki:
- dynia – 300 g
- twaróg sernikowy – 1 kkg
- cukier – 1 szklanka
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- masło – 120 g
- jajka -4 szt
- śmietana kremówka 36% -100 ml
- mąka ziemniaczana – 4 łyżki
- mąka pszenna – 1 łyżka
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- aromat migdałowy
Wykonanie:
- Dynię kroimy na części.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min.
- Po upieczeniu wybieramy miąższ od skóry łyżką do wysokiego naczynia i blendujemy. Jeśli będzie zbyt wodniste to powstałą pulpę możemy odcisnąć.
- Ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania puszystej masy, a następnie dokładamy małymi porcjami naprzemiennie puree z dyni i twaróg
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
- Ubijamy pianę z białek i dodajemy do powstałej masy delikatnie mieszając łyżką
- Wylewamy ciasto na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 80 min.
- Studzimy przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku.
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno posiada grono wiernych fanów. Jest zazwyczaj łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje.
Składniki:
- 4 opakowania serka mascarpone (może też być zwykły serek homogenizowany)
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 3 opakowania galaretek w różnych kolorach (w tym jedna bezbarwna)
- 100 g herbatników
- 100 g masła
- 3 rodzaje owoców sezonowych
Wykonanie:
- rozpuszczamy galaretkę krystaliczną w szklance wrzątku , zostawiamy do ostudzenia i mieszamy z 1/3 serka. Dodajemy jeden rodzaj owoców. Wlewamy do formy – babki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
- Powtarzamy czynność z galaretką w pierwszym kolorze, do której dodajemy inny rodzaj owoców.Czekamy aż zastygnie, a następnie robimy tak samo z galaretką w kolejnym kolorze i następnym rodzajem owoców.
- Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
- Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z orzechami. Dodajemy do nich rozpuszczone i przestudzone masło i dokładnie mieszamy.
- Nakładamy powstała masę na wierzch zastudzonej już babki i wkładamy całość znów do lodówki.
- By babka łatwo wyszła z formy, dosłownie na chwilkę wstawiamy ja do ciepłej wody. Przykładamy talerz i odwracamy bezpośrednio na niego.
To było moje Top – 3 przepisów na serniki. Ciekawe jakie serniki Wy lubicie najbardziej? Piszcie w komentarzach i dzielcie się pomysłami. Jeśli któryś z przepisów przypadł Wam szczególnie do gustu nie zapomnijcie podzielić się nim ze znajomymi.
Przepisy na sernik dyniowy i sernik na zimno, oraz zdjęcia pochodzą ze strony kosapopatelni.pl