TOP-3 przepisy na sernik

Sernik, czyli ciasto przygotowywane z białego sera, czy twarożku, to jeden z najpopularniejszych deserów. W swoich odmianach znany i lubiany jest chyba na całym świecie.

Serniki możemy jeść na ciepło, na zimno i z przeróżnymi dodatkami od owoców po czekoladę i orzechy. Wykonane w domu, bez dodatku niepotrzebnej chemii są pożywne i bardzo zdrowe. Sporządzone w odpowiednich proporcjach cukru, tłuszczy i białek świetnie sprawdzają się też jako deser dla osób dbających o sylwetkę.

Historia sernika

sięga aż do czasów starożytnych. Za ojca tego deseru uchodzi grecki filozof Aegimus, który wypiekowi i produkcji serników poświęcił całą książkę.

Sernik znany i lubiany był także w starożytnym Rzymie i uważany za przysmak dla wybranych. To właśnie za sprawą Rzymian sernik dotarł do Europy, gdy podbijali kolejne kraje.

Dalsze losy zaprowadziły sernik do Ameryki Łacińskiej w XIX wieku, gdzie deser ten został doprowadzony do perfekcji.

Każdy naród

używa nieco innego rodzaju sera do produkcji swoich serników. Na przykład Grecy używają sera feta, lub mitzira, a Włosi ricotty. W Ameryce serniki robi się z serka Philadephia. Natomiast w Polsce, czy Niemczech wykorzystuje się twaróg.

Ja uwielbiam sernik pod każdą postacią. Dlatego chciałabym Wam przedstawić moje TOP – 3 przepisów na sernik. Ciekawe, czy się ze mną zgodzicie.

Sernik tradycyjny

Czyli pieczony sernik z półtłustego twarogu. Wilgotny, pachnący, z rodzynkami i otartą skórką pomarańczy. Właśnie zapach takiego sernika kojarzy mi się ze świętami w tradycyjnym, polskim domu.

Do jego wykonania potrzebujemy dobrego, półtłustego białego sera, jajek, śmietany, cukru, masła i oczywiście słodkich rodzynek. Pyszny przepis znalazłam na stronie: https://uczymyjakslodzic.pl/przepis-na-sernik-tradycyjny/ , więc już nie będę Wam innego podawała.

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy wychodzi obłędnie. Jest puszysty, słodki i wspaniale pachnie. A, że mamy właśnie sezon na dynie, możemy skorzystać z okazji i upiec takie właśnie ciasto.

Składniki:

  • dynia – 300 g
  • twaróg sernikowy – 1 kkg
  • cukier – 1 szklanka
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • masło – 120 g
  • jajka -4 szt
  • śmietana kremówka 36% -100 ml
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • aromat migdałowy

Wykonanie:

  • Dynię kroimy na części.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min.
  • Po upieczeniu wybieramy miąższ od skóry łyżką do wysokiego naczynia i blendujemy. Jeśli będzie zbyt wodniste to powstałą pulpę możemy odcisnąć.
  • Ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania puszystej masy, a następnie dokładamy małymi porcjami naprzemiennie puree z dyni i twaróg
  • Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
  • Ubijamy pianę z białek i dodajemy do powstałej masy delikatnie mieszając łyżką
  • Wylewamy ciasto na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 80 min.
  • Studzimy przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku.

Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno posiada grono wiernych fanów. Jest zazwyczaj łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Składniki:

  • 4 opakowania serka mascarpone (może też być zwykły serek homogenizowany)
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 3 opakowania galaretek w różnych kolorach (w tym jedna bezbarwna)
  • 100 g herbatników
  • 100 g masła
  • 3 rodzaje owoców sezonowych

Wykonanie:

  • rozpuszczamy galaretkę krystaliczną w szklance wrzątku , zostawiamy do ostudzenia i mieszamy z 1/3 serka. Dodajemy jeden rodzaj owoców. Wlewamy do formy – babki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
  • Powtarzamy czynność z galaretką w pierwszym kolorze, do której dodajemy inny rodzaj owoców.Czekamy aż zastygnie, a następnie robimy tak samo z galaretką w kolejnym kolorze i następnym rodzajem owoców.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
  • Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z orzechami. Dodajemy do nich rozpuszczone i przestudzone masło i dokładnie mieszamy.
  • Nakładamy powstała masę na wierzch zastudzonej już babki i wkładamy całość znów do lodówki.
  • By babka łatwo wyszła z formy, dosłownie na chwilkę wstawiamy ja do ciepłej wody. Przykładamy talerz i odwracamy bezpośrednio na niego.

To było moje Top – 3 przepisów na serniki. Ciekawe jakie serniki Wy lubicie najbardziej? Piszcie w komentarzach i dzielcie się pomysłami. Jeśli któryś z przepisów przypadł Wam szczególnie do gustu nie zapomnijcie podzielić się nim ze znajomymi.

Przepisy na sernik dyniowy i sernik na zimno, oraz zdjęcia pochodzą ze strony kosapopatelni.pl

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 96
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    98
    Udostępnienia

3
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość

Mój Jachu uwielbia serniki wszelkiej maści. Zasada jest tylko jedna – zero rodzynek i owoców obrobionych termicznie! Robię mu więc czasem klasyk, czasem klasyk przerobiony na straciatellę. Miałam w tym sezonie spróbować zrobić dyniowy, ale jakoś czasu zbrakło…

Sikorkowe Pasje
Gość

O serniku dyniowym nie słyszałam. Widzę, że dynia jest już wszędzie. Kompot, zupa, ciasto i sernik. Ach ta dynia.
Najbardziej lubię sernik na zimno i z owocami. :D:D