Czytasz teraz
Tort owocowy z bitą śmietaną

Tort owocowy z bitą śmietaną

Kasia Potargana
Taki piękny tort owocowy z bitą śmietana i czekoladą dostałam na urodziny. Nie chwaliłam się Wam tymi urodzinami, bo wydawało mi się, że może jakiś post z urodzinowymi przemyśleniami popełnię? 
Ale jak na razie postu nie popełniłam, jak widać, a tort popełniony czekał na to by pokazać go światu, co też czynię z przyjemnością. A Przemyślenia? Przemyślenia niech jeszcze chwilkę poczekają, aż dojrzeją 🙂
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 413
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Tort owocowy z bitą śmietaną

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 500 ml śmietany (30%)
  • 4 mandarynki
  • 1 banan
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml rumu

Sposób wykonania:

  • Ubijamy same białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Ubijając pianę dodajemy stopniowo cukier
  • Dodajemy żółtka po jednym i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i a następnie stopniowo wsypujemy do masy mieszając na bardzo niskich obrotach, lub najlepiej łyżką.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy wlewamy ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 30 min.
  • Sprawdzamy patyczkiem czy jest cisto suche i wyjmujemy. Zrzucamy ciasto, jeszcze w foremce,  na  podłogę, a następnie zostawiamy do wystygnięcia.
  • Kroimy ciasto na 3 blaty
  • Spodni blat nasączamy mieszanką wody, rumu i soku cytrynowego
  • Śmietanę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder
  • Smarujemy blat 1/3  ubitej śmietany i układamy na niej pokrojonego w półplasterki banana
  • Przykrywamy kolejnym blatem, znów nasączamy, nakładamy 1/3 bitej śmietany i układamy podzielone na cząstki mandarynki
  • Przykrywamy ostatnim blatem i smarujemy pozostałą śmietaną
  • Dekorujemy dowolnie owocami. Brzeg tortu smarujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
  • Władamy do lodówki i chłodzimy około godziny.

Smacznego 🙂 a kolejny wypiek za jaki zamierzam się zabrać to ciasto z musem z białej czekolady.

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Belinda Caroline
Gość
Belinda Caroline

Zdjęcie słabe, ale tort dobry 🙂5 stars

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę