Czytasz teraz
Tort Straciatella z malinami

Tort Straciatella z malinami

Kasia Potargana
Uwielbia robić słodkie wypieki dla bliskich. Torty to jej specjalność. Najbardziej lubi dopieszczać dekoracje tortu. Dla Niej mina solenizanta jest zawsze bezcenna, aż serce się raduje.Jedni odprężają się czytając książki, biegając, szydełkując, a Asia lubi dopieszczać właśnie słodkie słodkie wypieki. Muszę Wam powiedzieć, że bardzo żałuję, że nie mieszkam bliżej Asi. Może na któreś urodziny mogłabym liczyć na te jej cudowności…
Wiele tortowych inspiracji znajdziecie na stronie Asi, z którą wymieniłyśmy się wpisami. Znajdziecie tam mnóstwo przepisów nie tylko na słodkości, ale i również na obiady, przekąski i inne cuda. Zajrzyjcie do Słodko Słodkiej i same się przekonajcie.
Tymczasem Słodko Słodka podrzuca nam przepis na tort, który nieustannie mnie zachwyca.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas całkowity: 3 godz.
Mój przepis na:

Tort Straciatella z malinami

Składniki:

Biszkopt – tortownica 26 cm

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Krem

  • 1 litr śmietany 30-36%
  • 750 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 250 g malin
  • 1 średnia cytryna – wyciśnięty sok
  • 1 słoiczek dżemu malinowego

Dodatkowo

  • 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku)
  • 1 paczka ciastek oreo
  • 2 paczki herbatników maślanych (małe)
  • perełki cukrowe
  • 2 paski białej czekolady (rozpuszczonej na parze)

Krem do dekoracji

  • 250 g miękkiego masła 82%
  • 120-150 mleka skondensowanego (zagęszczonego)
  • cukier puder (do smaku)
  • ekstrakt z wanilii (do smaku, lub)
  • barwniki spożywcze

Sposób wykonania:

  • Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • Mąki z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać partiami cukier,wrzucać stopniowo żółtka i miksować do połączenia .
  • Do masy jajecznej wsypać przesiane przez sitko mąki z proszkiem i kakao,delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównać górę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 min.
  • Piec w temp.180 stopni do tzw.”suchego patyczka”.
  • Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem,ściągnąć tortownicę oraz papier i pozostawić do wystygnięcia,gdy wystygnie,na noc przykryć ściereczką,żeby za bardzo nie obsechł.
  • Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku, gdy zacznie ściągać włożyć na noc do lodówki.
  • Śmietankę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie zetrzeć czekolady na drobnych oczkach tarki.
  • Galaretkę pokroić w drobne kryształki.
  • Wycisnąć sok z cytryny,dolać zimnej wody przegotowanej do pełnej szklanki i wsypać 2,3 łyżki cukru do smaku,wymieszać i gotowe,oczywiście tort można również nasączyć alkoholem,lub mocną herbatą,co kto lubi.
  • Śmietanę i serek ubić razem na sztywno.Wsypać starte czekolady,dokładnie wymieszać,posmakować i wsypać cukier puder do smaku,całość krótko zmiksować.
  • Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
  • Pierwszy krążek ułożyć na talerzu,nasączyć,posmarować dżemem malinowym,nałożyć rant od tortownicy i posmarować cienko kremem,następnie ułożyć maliny i kryształki galaretki,przykryć kremem,wyrównać i nałożyć drugi blat biszkoptu,nasączyć posmarować dżemem,cienko kremem,wyłożyć maliny,kryształki galaretki,nałożyć krem,wyrównać.
  • Ostatni krążek posmarować dżemem od spodu i przyłożyć na krem,docisnąć górę i nasączyć.
  • Boki tortu otynkować resztą kremu,który pozostał od przekładania tortu.
  • Boki tortu obsypać zmielonymi ciasteczkami na piasek.
  • Przechodzimy do przygotowania kremu do dekoracji, wg przepisu, który znajdziesz TUTAJ
  • Wierzch tortu posmarować kremem do dekoracji, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki na czas robienia różyczek.
  • Z kremu do dekoracji zrobiłam różyczki,listki i małe pączki róż,całość dopełniłam złotymi perełkami cukrowymi.

Dziękuję Asiu za twój wspaniały przepis. Taki piękny tort nigdy by nie zagościł na moim blogu, gdyby nie TY.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Polecam się na przyszłość 🙂 Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Bardzo miło było u Ciebie gościć 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Wygląda tak pięknie, że aż żal jeść <3 A połączenie tego kremu z malinami, musi smakować obłędnie 🙂 Chyba podkradnę sobie pomysł i zrobię taki tort na urodziny swoje lub mojej drugiej Połówki 😉


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
4
0
Napisz coś od Siebiex
()
x