Tort Straciatella z malinami
Składniki:
Biszkopt – tortownica 26 cm
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Krem
- 1 litr śmietany 30-36%
- 750 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 250 g malin
- 1 średnia cytryna – wyciśnięty sok
- 1 słoiczek dżemu malinowego
Dodatkowo
- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku)
- 1 paczka ciastek oreo
- 2 paczki herbatników maślanych (małe)
- perełki cukrowe
- 2 paski białej czekolady (rozpuszczonej na parze)
Krem do dekoracji
- 250 g miękkiego masła 82%
- 120-150 mleka skondensowanego (zagęszczonego)
- cukier puder (do smaku)
- ekstrakt z wanilii (do smaku, lub)
- barwniki spożywcze
Sposób wykonania:
- Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
- Mąki z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać partiami cukier,wrzucać stopniowo żółtka i miksować do połączenia .
- Do masy jajecznej wsypać przesiane przez sitko mąki z proszkiem i kakao,delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównać górę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 min.
- Piec w temp.180 stopni do tzw.”suchego patyczka”.
- Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem,ściągnąć tortownicę oraz papier i pozostawić do wystygnięcia,gdy wystygnie,na noc przykryć ściereczką,żeby za bardzo nie obsechł.
- Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku, gdy zacznie ściągać włożyć na noc do lodówki.
- Śmietankę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie zetrzeć czekolady na drobnych oczkach tarki.
- Galaretkę pokroić w drobne kryształki.
- Wycisnąć sok z cytryny,dolać zimnej wody przegotowanej do pełnej szklanki i wsypać 2,3 łyżki cukru do smaku,wymieszać i gotowe,oczywiście tort można również nasączyć alkoholem,lub mocną herbatą,co kto lubi.
- Śmietanę i serek ubić razem na sztywno.Wsypać starte czekolady,dokładnie wymieszać,posmakować i wsypać cukier puder do smaku,całość krótko zmiksować.
- Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
- Pierwszy krążek ułożyć na talerzu,nasączyć,posmarować dżemem malinowym,nałożyć rant od tortownicy i posmarować cienko kremem,następnie ułożyć maliny i kryształki galaretki,przykryć kremem,wyrównać i nałożyć drugi blat biszkoptu,nasączyć posmarować dżemem,cienko kremem,wyłożyć maliny,kryształki galaretki,nałożyć krem,wyrównać.
- Ostatni krążek posmarować dżemem od spodu i przyłożyć na krem,docisnąć górę i nasączyć.
- Boki tortu otynkować resztą kremu,który pozostał od przekładania tortu.
- Boki tortu obsypać zmielonymi ciasteczkami na piasek.
- Przechodzimy do przygotowania kremu do dekoracji, wg przepisu, który znajdziesz TUTAJ
- Wierzch tortu posmarować kremem do dekoracji, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki na czas robienia różyczek.
- Z kremu do dekoracji zrobiłam różyczki,listki i małe pączki róż,całość dopełniłam złotymi perełkami cukrowymi.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Dziękuję Asiu za twój wspaniały przepis. Taki piękny tort nigdy by nie zagościł na moim blogu, gdyby nie TY.
Polecam się na przyszłość 🙂 Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Bardzo miło było u Ciebie gościć 🙂
Dziękuję Kochana raz jeszcze!
Wygląda tak pięknie, że aż żal jeść <3 A połączenie tego kremu z malinami, musi smakować obłędnie 🙂 Chyba podkradnę sobie pomysł i zrobię taki tort na urodziny swoje lub mojej drugiej Połówki 😉
To prawdziwa mistrzyni:) Polecam Ci serdecznie jej przepisy