Tradycyjne kartacze, inaczej cepeliny, to tradycyjne danie północno – wschodniej Polski. Uwielbiam kuchnię tego regionu. Jest bardzo prosta, a ja prostotę lubię. I… lubię też ziemniaki pod każdą postacią, a tych w kuchni kresowej nie brakuje. Kartacze najczęściej przyrządza się z mięsem, można je robić także z grzybami, twarogiem, czy kapustą. Mój teść, który pochodzi z tamtych okolic najbardziej lubi nie te mięsne, a właśnie z twarogiem. Gdy robiłam kartacze do dzisiejszego przepisu, część z nich przygotowałam z pieczarkami dla mojej wege córeczki. Widzisz więc, że możliwości jest wiele. Kartacze są daniem dość czasochłonnym, ponieważ do ich przygotowania używamy zarówno ugotowanych ziemniaków, jak i surowych. No i mięso też trzeba odpowiednio przygotować. Dlatego na to danie zarezerwuj sobie wolniejszy, spokojniejszy dzień. Jak dla mnie to jest świetna potrawa na świąteczny obiad. Wprawdzie kartacze uważa się za "bieda-jedzenie" i jedna z moich ciotek twierdzi, że nie wypada ich podawać gościom, ale zważając, że w naszych czasach czas ma coraz większą wartość, myślę, że właśnie kartaczami warto ugościć swoich świątecznych gości. Na pewno docenią twój trud i poświęcony czas. No i też tak jest, że gonimy za nowinkami, daniami z całego świata, a o swoich swojskich smakach troszkę zapominamy. Ja lubię polską kuchnię i lubię ją celebrować. I mimo, że uwielbiam kuchnię włoską, czy azjatycką, nasza, polska kuchnia jest dla mnie najlepsza. W przepisie zobaczysz bulion, lub rosół do gotowania kartaczy. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy jest to tradycyjny przepis z Kresów, ale właśnie tak gotuje się cepeliny w rodzinie mojego teścia, który jak wspominałam, pochodzi z Północno – wschodniej Polski. Ja zawsze gotowałam kartacze w osolonej wodzie, tym razem użyłam bulionu warzywnego. Wyszło pysznie!Moje kartacze przygotowałam przy pomocy Thermomix TM6 i szczerze mówiąc, bez niego chyba by mi się nie chciało za nie brać. Jednak podaję też przepis "analogowy", abyś mogła je przygotować nie posiadając tego mojego cuda.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Mój przepis na:Tradycyjne kartacze, cepeliny z mięsem
Składniki:
Ciasto na kartacze
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 1500 g surowych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 surowe jajko
- 1/2-1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soli (do wody na cepeliny ,lub)
- 4-5 litrów bulionu/rosołu (do gotowania kartaczy)
Farsz mięsny
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie, jeśli nie lubisz)
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
Boczek do polania kartaczy
- 202-300 g surowego, lub wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2-4 łyżki oleju, lub smalcu (zależnie od tego, jak tłusty masz boczek)
Sposób wykonania:
Farsz mięsny
- Mięso zmiel w maszynce, przełóż do miski
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa
- Przypraw mięso majerankiem, solą i pieprzem – dobrze wymieszaj
- Odstaw farsz do lodówki
Boczek do polania kartaczy
- Boczek pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju/smalcu
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do smażącego się boczku, podsmaż na złoty kolor – odstaw
Kartacze
- Ugotowane ziemniaki obierz (jeśli gotowałaś w skórkach – polecam, zachowuje się więcej witamin) i zmiel w maszynce, lub wyciśnij przez praskę
- Surowe ziemniaki obierz, opłucz, a następnie zetrzyj na drobej tartce (jak na placki ziemniaczane), lub zmiel w maszynce
- Cebulę obierz i zetrzyj na drobnej tartce
- Przygotuj sitko wyłożone lnianą ściereczką, lub pieluszką tetrową. Połóż sitko na garnku/głębokiej misce
- Starte, surowe ziemniaki, wyłóż na sitko wyłożone ściereczką, a następnie dobrze odciśnij. Powstała "pulpa" musi być jak najbardziej sucha.
- Pozostaw wodę po wyciśniętych ziemniakach do odstania, a następnie delikatnie ją wylej pozostawiając osadzoną na dnie skrobię (przyda się do zagęszczenia ciasta na kartacze)
- Wstaw w dużym garnku wodę z solą/ bulion/rosół aby się gotował
- Na obsypanym obficie mąką blacie połącz nożem ziemniaki surowe i gotowane, oraz cebulę i jajko.
- Szybko zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodawaj mąkę ziemniaczaną tak, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk. Uważaj jednak z dodaniem mąki, ponieważ im dłużej wyrabiamy ciasto, tym więcej będzie ono "wołało" o mąkę, a później kluski będę bardzo twarde. Czyli szybko wyrabiamy, dodając minimum mąki (wszystko zależy on ziemniaków, oraz od tego jak dobrze odcisnęłaś surowe ziemniaki).
- Z powstałego ciasta formuj wałeczki wielkości niedużej dłoni, rozpłaszczaj je na placki, na środku placków ukladaj mniej więcej łyżkę farszu po całej długości, zostawiając margines na sklejenie kluski, a nastęnie sklej placuszki z powrotem w wałeczki.
- Uformowane kartacze delikatnie wkładaj do wrzątku łyżką cedzakową. Gotuj na średnim ogniu ok 15 minut (musisz spróbować pierwszego kartacza, czy nie jest surowy i wyczuć ile czasu potrzebuje, by się ugotować). Nie gotuj na raz za dużo cepelin, mogą się posklejać i rozlecieć
- Kartacze podawaj bezpośrednio po ugotwaniu polane boczkiem z cebulką.
Tradycyjne kartacze z mięsem, inaczej cepeliny z mięsem wykonane przy pomocy Thermomix
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju/smalcu
- Cebulę obierz, rozdrobnij w Themomix 7 sekund, obroty 5, dodaj do boczku i smaż do uzyskania złotego koloru cebulki
- Mięso z łopatki wieprzowej pokrój w dużą kostkę i lekko podmroź
- Podmrożone mięso zmiel w Thermomix dodając od razu obraną, przekrojoną na pół cebulę i czosnek, sól, pieprz i majeranek, ustaw 15 sekund, obroty 7
- Wstaw osoloną wodę/bulion w dużym garnku, aby się gotowała
- Ugotowane ziemniaki obierz, umieść w naczyniu miksującym, ustaw 15 sek, obroty 4, w czasie pracy TM mieszaj także kopytską, przełóż do miski
- Surowe ziemniaki obierz, opłucz przekrój na pół , cebulę obierz przekrój na pół – umieść w naczyniu miksującym, ustaw 30 sek, obr. 8
- Jedne i drugie ziemniaki, oraz pół szklanki mąki umieść w naczyniu miksującym, ustaw 1 minutę, obroty 3, w czasie pracy Thermomixa mieszaj też kopystką
- Wyłóż ciasto na obficie posypany mąką ziemniaczaną blat i szybko zagnieć
- Oddzielaj kawałki wielkości małej pięści, kształtuj je w wałeczki
- Wałeczki rozpłaszczaj, umieszczaj po całej długości placuszka łyżkę zmielonego mięsa pozostawiając mały margines, by było łatwo skleić brzegi
- Złóż kartacze, dobrze sklej brzegi
- Cepeliny wkładaj łyżką cedzakową do wrzącej wody/bulionu i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut
- Kartacze wyjmuj łyżką cedzakową (pierwszego sprawdź, czy jest ugotowany). Podawaj od razu po ugotowaniu, polane cebulką z boczkiem
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia