• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Tradycyjne kartacze, cepeliny z mięsem

Kasia Potargana 14 kwietnia 2022
Kasia Potargana 14 kwietnia 2022
A+A-
Reset
kartacze z mięsem
2,9K
Tradycyjne kartacze, inaczej cepeliny, to tradycyjne danie północno – wschodniej Polski. Uwielbiam kuchnię tego regionu. Jest bardzo prosta, a ja prostotę lubię. I… lubię też ziemniaki pod każdą postacią, a tych w kuchni kresowej nie brakuje.
Kartacze najczęściej przyrządza się z mięsem, można je robić także z grzybami, twarogiem, czy kapustą. Mój teść, który pochodzi z tamtych okolic najbardziej lubi nie te mięsne, a właśnie z twarogiem.
Gdy robiłam kartacze do dzisiejszego przepisu, część z nich przygotowałam z pieczarkami dla mojej wege córeczki. Widzisz więc, że możliwości jest wiele.
Kartacze są daniem dość czasochłonnym, ponieważ do ich przygotowania używamy zarówno ugotowanych ziemniaków, jak i surowych. No i mięso też trzeba odpowiednio przygotować. Dlatego na to danie zarezerwuj sobie wolniejszy, spokojniejszy dzień.
Jak dla mnie to jest świetna potrawa na świąteczny obiad. Wprawdzie kartacze uważa się za "bieda-jedzenie" i jedna z moich ciotek twierdzi, że nie wypada ich podawać gościom, ale zważając, że w naszych czasach czas ma coraz większą wartość, myślę, że właśnie kartaczami warto ugościć swoich świątecznych gości. Na pewno docenią twój trud i poświęcony czas.
No i też tak jest, że gonimy za nowinkami, daniami z całego świata, a o swoich swojskich smakach troszkę zapominamy. Ja lubię polską kuchnię i lubię ją celebrować. I mimo, że uwielbiam kuchnię włoską, czy azjatycką, nasza, polska kuchnia jest dla mnie najlepsza.
W przepisie zobaczysz bulion, lub rosół do gotowania kartaczy. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy jest to tradycyjny przepis z Kresów, ale właśnie tak gotuje się cepeliny w rodzinie mojego teścia, który jak wspominałam, pochodzi z Północno – wschodniej Polski. Ja zawsze gotowałam kartacze w osolonej wodzie, tym razem użyłam bulionu warzywnego. Wyszło pysznie!
Moje kartacze przygotowałam przy pomocy Thermomix TM6 i szczerze mówiąc, bez niego chyba by mi się nie chciało za nie brać. Jednak podaję też przepis "analogowy", abyś mogła je przygotować nie posiadając tego mojego cuda.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godziny godz.
Czas całkowity: 2 godziny godz.
Mój przepis na:

Tradycyjne kartacze, cepeliny z mięsem

Składniki:

Ciasto na kartacze

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 1500 g surowych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 surowe jajko
  • 1/2-1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soli (do wody na cepeliny ,lub)
  • 4-5 litrów bulionu/rosołu (do gotowania kartaczy)

Farsz mięsny

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie, jeśli nie lubisz)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli

Boczek do polania kartaczy

  • 202-300 g surowego, lub wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2-4 łyżki oleju, lub smalcu (zależnie od tego, jak tłusty masz boczek)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

Farsz mięsny

  • Mięso zmiel w maszynce, przełóż do miski
  • Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa
  • Przypraw mięso majerankiem, solą i pieprzem – dobrze wymieszaj
  • Odstaw farsz do lodówki

Boczek do polania kartaczy

  • Boczek pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju/smalcu
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do smażącego się boczku, podsmaż na złoty kolor – odstaw

Kartacze

  • Ugotowane ziemniaki obierz (jeśli gotowałaś w skórkach – polecam, zachowuje się więcej witamin) i zmiel w maszynce, lub wyciśnij przez praskę
  • Surowe ziemniaki obierz, opłucz, a następnie zetrzyj na drobej tartce (jak na placki ziemniaczane), lub zmiel w maszynce
  • Cebulę obierz i zetrzyj na drobnej tartce
  • Przygotuj sitko wyłożone lnianą ściereczką, lub pieluszką tetrową. Połóż sitko na garnku/głębokiej misce
  • Starte, surowe ziemniaki, wyłóż na sitko wyłożone ściereczką, a następnie dobrze odciśnij. Powstała "pulpa" musi być jak najbardziej sucha.
  • Pozostaw wodę po wyciśniętych ziemniakach do odstania, a następnie delikatnie ją wylej pozostawiając osadzoną na dnie skrobię (przyda się do zagęszczenia ciasta na kartacze)
  • Wstaw w dużym garnku wodę z solą/ bulion/rosół aby się gotował
  • Na obsypanym obficie mąką blacie połącz nożem ziemniaki surowe i gotowane, oraz cebulę i jajko.
  • Szybko zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodawaj mąkę ziemniaczaną tak, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk. Uważaj jednak z dodaniem mąki, ponieważ im dłużej wyrabiamy ciasto, tym więcej będzie ono "wołało" o mąkę, a później kluski będę bardzo twarde. Czyli szybko wyrabiamy, dodając minimum mąki (wszystko zależy on ziemniaków, oraz od tego jak dobrze odcisnęłaś surowe ziemniaki).
  • Z powstałego ciasta formuj wałeczki wielkości niedużej dłoni, rozpłaszczaj je na placki, na środku placków ukladaj mniej więcej łyżkę farszu po całej długości, zostawiając margines na sklejenie kluski, a nastęnie sklej placuszki z powrotem w wałeczki.
  • Uformowane kartacze delikatnie wkładaj do wrzątku łyżką cedzakową. Gotuj na średnim ogniu ok 15 minut (musisz spróbować pierwszego kartacza, czy nie jest surowy i wyczuć ile czasu potrzebuje, by się ugotować). Nie gotuj na raz za dużo cepelin, mogą się posklejać i rozlecieć
  • Kartacze podawaj bezpośrednio po ugotwaniu polane boczkiem z cebulką.

Tradycyjne kartacze z mięsem, inaczej cepeliny z mięsem wykonane przy pomocy Thermomix 

  • Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju/smalcu
  • Cebulę obierz, rozdrobnij w Themomix 7 sekund, obroty 5, dodaj do boczku i smaż do uzyskania złotego koloru cebulki
  • Mięso z łopatki wieprzowej pokrój w dużą kostkę i lekko podmroź
  • Podmrożone mięso zmiel w Thermomix dodając od razu obraną, przekrojoną na pół cebulę i czosnek, sól, pieprz i majeranek, ustaw 15 sekund, obroty 7
  • Wstaw osoloną wodę/bulion w dużym garnku, aby się gotowała
  • Ugotowane ziemniaki obierz, umieść w naczyniu miksującym, ustaw 15 sek, obroty 4, w czasie pracy TM  mieszaj także kopytską,  przełóż do miski
  • Surowe ziemniaki obierz, opłucz przekrój na pół , cebulę obierz przekrój na pół – umieść w naczyniu miksującym, ustaw 30 sek, obr. 8
  • Jedne i drugie ziemniaki, oraz pół szklanki mąki umieść w naczyniu miksującym, ustaw 1 minutę, obroty 3, w czasie pracy Thermomixa mieszaj też kopystką
  • Wyłóż ciasto na obficie posypany mąką ziemniaczaną blat i szybko zagnieć
  • Oddzielaj kawałki wielkości małej pięści, kształtuj je w wałeczki
  • Wałeczki rozpłaszczaj, umieszczaj po całej długości placuszka łyżkę zmielonego mięsa pozostawiając mały margines, by było łatwo skleić brzegi
  • Złóż kartacze, dobrze sklej brzegi
  • Cepeliny wkładaj łyżką cedzakową do wrzącej wody/bulionu i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut
  • Kartacze wyjmuj łyżką cedzakową (pierwszego sprawdź, czy jest ugotowany). Podawaj od razu po ugotowaniu,  polane cebulką z boczkiem
Ja podałam kartacze z zasmażanymi buraczkami. Ale równie fajnie będą smakowały same, z surówką z kiszonej, lub słodkiej kapusty i koniecznie z zsiadłym mlekiem (kefirem)
Smacznego
 

Jeśli wykonasz przepis na: Tradycyjne kartacze, cepeliny z mięsem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

cepeliny
tradycyjne cepeliny


Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • A może by tak na Chalkidiki?

  • Jak nie zwariować przed zakończeniem roku szkolnego?

  • Czy pies może jechać z Tobą na kajaki, rower, camping?

  • Tagliatelle z zielonymi szparagami i boczkiem w kremowym sosie

  • Planujemy pierwszą rodzinną podróż rowerową – jak się do niej przygotować?

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz