Czytasz teraz
Tradycyjne knedle ze śliwkami

Tradycyjne knedle ze śliwkami

Kasia Potargana
Te knedle ze śliwkami wyszły mi niejako przypadkiem. Zostało mi trochę śliwek obtoczonych w cukrze i cynamonie po przygotowywaniu serowych rogalików ze śliwkami. Miałam też już gotowe ciasto na kopytka ( ciasto na kopytka jest identyczne jak na knedle) i stolnicę rozłożoną na blacie. Akurat tego dnia miałam w planie zrobienie kopytek, zaraz po upieczeniu rogalików. Miałam więc śliwki i ciasto, czy to mogło się inaczej skończyć?
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 2 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek (np węgierek)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 300 – 400 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj ugotuj, pozostaw do wystygnięcia, następnie przeciśnij przez praskę, lub zmiel
  • Śliwki opłucz, przekrój na pół, usuń pestki, posyp cynamonem i cukrem – wymieszaj, aby cukier i cynamon dobrze oblepiły śliwki
  • Wstaw w dość dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju, aby się zagotowała
  • Oprósz stolnicę mąką, rób tak dość często w trakcie pracy, żeby ciasto się przyklejało do stolnicy
  • Wyłóż ziemniaki na stolnicę, wysyp na nie 300 g mąki pszennej i całą mąkę ziemniaczaną
  • W powstałym kopczyku zrób dołek, a następnie wbij do niego jajko
  • Szybko zagnieć ciasto – jeśli jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Czas ma tutaj kluczowe znaczenie. Jeśli będziesz zbyt długo zagniatać ciasto, zawsze będzie ono mokre i rzadkie, wymagając wciąż nowych dostaw mąki, a efekt dodawania mąki będzie taki, że gotowe kluski będą bardzo twarde. Jeśli więc składniki się połączą i ciasto będzie tworzyło całość, od razu przystąp do kolejnego etapu.
  • Odkrój 1/4 ciasta i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm
  • Wycinaj szklanką kółka.
  • Na każdym kółku połóż połówkę śliwki i zaklej brzegi di środka i uformuj kulkę.
    Bardzo ważne, by sok ze śliwki i cukier nie dostały się w miejsca sklejenia. Ciasto nie sklei się dobrze i sok wypłynie z kluski w czasie gotowania
  • Knedle wkładaj do wrzącej wody partiami tak, jak będziesz je przygotowywać z kolejnych fragmentów ciasta.
  • Knedle powinny po krótkim czasie od wrzucenia do garnka, wypłynąć. Jeśli tak się nie stanie, delikatnie je przemieszaj łyżką.
  • Po wypłynięciu knedli na powierzchnię wody pogotuj je jeszcze ok 5 minut
Uwagi dodatkowe
Podałam przepis na knedle ze śliwkami. Możesz też w identyczny sposób przygotować knedle z truskawkami, morelami, lub faszerowane mięsem. 
Ja najbardziej lubię knedle podane z przyrumienioną na maśle bułką tartą i posypane delikatnie cukrem. Są też osoby, które jadają knedle polane śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym. Dla każdego coś miłego. 
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Robiłam z 2 tyg. temu, tylko u nas chłopaki mają trochę długie zęby 😉 ale ja zjadłam ze smakiem, pysznie Ci wyszły 🙂 takie przypadkowe dania zawsze są najlepsze 🙂

Sabina

Pychota, patrząc na zdjęcie aż mam ochotę takie zjeść 🙂

LanaDelRey.PL

Mniam! Świetny pomysł na sobotni obiad. Koniecznie muszę przygotować!

Irena - Hooltaye w podróży

Knedle ze śliwkami ostatni raz jadłam…nie pamiętam.
U mojej Mamy, zawsze robiła. Uwielbiam śliwki, a w sklepach i na targowiskach zatrzęsienie, sezon w pełni.
Przepis doskonały, pora sobie przypomnieć i zrobić 🙂
Pozdrawiam !5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
7
0
Napisz coś od Siebiex
()
x