Truskawkowy sernik na zimno

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Truskawkowy sernik na zimno jest tak pyszny, że w ostatniej chwili wyrwałam moim łakomczuchom kawałek do zrobienia zdjęcia. Bardzo lekki i mało słodki. Możemy więc powiedzieć, że w pewnym sensie fit. Cukru jest w nim tyle, ile zawierają użyte do niego galaretki i herbatniczki.
Pomysł na sernik znalazłam na blogu kosapopatelni.pl ale tam jest sernik z wiśniami-też fajny. Sernik pomagała mi robić moja brataniczka Zosia, która spędzała u mnie ostatnie kilka dni i to wykonała spód herbatnikowy – dziękuję Zosiu.
Ilość porcji: 8 i więcej osób
Kalorii na 100 g:: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Chłodzenie: 3 godziny
Czas całkowity: 3 godziny 20 min.
Mój przepis na:

Truskawkowy sernik na zimno

Składniki:

  • 1 paczka herbatników kakaowych (duża – ok 300 g)
  • 1/2 paczki masła
  • 1 kg sera na sernik
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 kg truskawek
  • 4,5 szklanki wody

Sposób wykonania:

  • 2 galaretki truskawkowe i 1 cytrynową rozpuściłam w 3 szklankach wrzątku i poczekałam, aż lekko stężeją
  • Zmiksowałam ser z jogurtem
  • Powoli dodawałam galaretki i nadal miksowałam do połączenia składników
  • Zosia pokruszyła w misce herbatniki używają pałki do ziemniaków
  • Rozpuściłam masło i dodałam do herbatników, a Zosia to dokładnie wymieszała
  • Prostokątną formę ( 40 cm ) do pieczenia, wyłożyłyśmy masą herbatnikową i zalałyśmy masą sernikową
  • Wstawiłyśmy formę do lodówki na ok 2 godziny
  • Przygotowałam 1 galaretkę wg przepisu na opakowaniu
  • Na ściągniętej masie ułożyłam truskawki
  • Zalałam truskawki galaretką w stawiłam do lodówki do stężenia
Masa serowa może Ci się wydawać bardzo rzadka. Nie przejmuj się. Na pewno się zetnie. Sernik możesz wykonać także z innymi miękkimi owocami. Tutaj pełna dowolność, ale teraz jest sezon truskawkowy, więc…
Miłego, słodkiego, długiego weekendu 🙂

Jeśli wykonasz przepis na: Truskawkowy sernik na zimno, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także