Tyrajmisiu – czyli Tiramisu po polsku

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Tiramisu to jedno z ulubionych ciast mojej Kasi i konkretnie ten egzemplarz powstał na jej wyraźne, świąteczne żądanie, jako część prezentu pod choinkę. Jest to ciasto trochę bardziej „tyrajmisiu”, niż tiramisu, ale równie dobre, co to oryginalne, podawane w pucharkach we Włoszech, bardziej jako deser, niż ciasto w naszym rozumieniu.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów podłużnych Ladyfingers
  • 4 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 2 łyżki kakao do posypania

Wykonanie:

  1. Jajka myjemy i sparzamy gorącą wodą (by uniknąć salomonelii np.)
  2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i delikatnie miksujemy.
  4. Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli) i dokładamy do masy tym razem już tylko mieszając do połączenia składników.
  5. Likier mieszamy z zimna kawą. Maczamy w nim biszkopty, krótko tak by nam całkiem nie rozmiękły z obu stron.
  6. Układamy w naczyniu warstwę biszkoptów, przykrywamy połową masy, kolejna warstwa i masa.
  7. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  8. Jak masa już zastygnie porządnie, wyjmujemy ciasto i posypujemy kakao
  9. Gotowe:)

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także